BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, İçerik ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
Madde 1-
(1) Bu yönergenin amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan Troia Tıp Dergisi’nin yayınına ilişkin esasları düzenlemektir.
(2) Troia Tıp Dergisi uluslarası ortamda Troia Medical Journal olarak isimlendirilecek ve Troia Med J olarak kısaltılacaktır.
(3) Troia Tıp Dergisi, sağlık alanında bilimsel çalışmaları yayınlayarak; bu alanda yapılan araştırmaların teşvik edilmesini, bilimsel bilgi paylaşımının sağlanmasını ve bu yolla tüm sağlık çalışanlarının eğitimlerine katkıda bulunulmasını amaçlamaktadır.
(4) Troia Tıp Dergisi yılda en az 3 sayı olarak yayınlanacaktır. Yayın Kurulu kararıyla Özel Sayı olarak da yayınlanabilir.
(5) Troia Tıp Dergisi hem basılı olarak hem de elektronik ortamda yayınlanacaktır.
Dayanak
Madde 2- Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14. ve 16. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İçerik
Madde 3- Troia Tıp Dergisi’ne gönderilen makaleler;
(1) Kendi alanında uygun araştırma, yöntem ve deneyler kullanılarak hazırlanmış, alanında bir boşluğu dolduracak, araştırmaya dayalı özgün çalışma koşullarını taşımalı ve daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır.
(2) Sağlık alanında temel bilimler ve klinik araştırma makaleleri başta olmak üzere derleme yazı, olgu raporu, editör görüşü, güncel literatür özetleri ve editöre mektup tarzında yazılar yayınlayan, çift-kör hakemlik ilkelerine dayanan periyodik bir dergidir.
(3) Dergide Türkçe veya İngilizce yazılmış makaleler yayınlanır. Türkçe yazılmış makalenin hem Türkçe hem de İngilizce özeti olmalıdır.
Tanımlar
Madde 4- Bu yönergede geçen;
Dergi: Troia Tıp Dergisi’ni,
Derginin Sahibi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi adına, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi’nin sahibi olarak Fakülte Dekanı’nı,
Fakülte: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni,
Yayın Kurulu: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan, alanında nitelikli bilimsel çalışmaları bulunan ve Dekan tarafından atanarak dergide görev alan öğretim üyelerini,
Danışma Kurulu: Yayın kurulu ve alan editörleri tarafından belirlenen, alanında nitelikli bilimsel eserleri olan, dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinde görev alan öğretim üyelerini, nitelikli bilim insanlarını
Baş Editör: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı tarafından atanan öğretim üyesini,
Baş Editör Yardımcısı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı tarafından atanan öğretim üyesini
Alan Editörleri: Baş Editörün önerisi ile Tıp Fakültesi Dekanı tarafından atanan öğretim üyelerini,
Alan Editör Yardımcıları: Baş Editörün önerisi ile Tıp Fakültesi Dekanı tarafından atanan öğretim üyelerini,
Sekreterya: Baş Editörün önerisi ile Tıp Fakültesi Dekanı tarafından atanan öğretim üyeleri ve/veya elemanlarını ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görevler ve performans değerlendirmesi
Madde 5- Derginin işleyişini sağlayan kurullar ve görevleri;
(1) Yayın Kurulu: Alanında nitelikli bilimsel çalışmaları bulunan ve dergide görev alan Baş Editör, Baş Editör Yardımcısı, Alan Editörleri ve Yardımcıları ile Bilimsel Sekreteryadan oluşur.
Yayın Kurulunun görevleri:
ı) Yayın Kurulu, özel sayı çıkarılmasına karar verir.
(2) Danışma Kurulu: Yayın kurulu tarafından belirlenen, alanında nitelikli bilimsel çalışmaları bulunan, dergiye gönderilen makalelerin hakem sürecinde görev alan Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent, tıpta uzmanlık dereceli veya doktoralı bilim insanlarından oluşur.
(3) Baş Editör: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı tarafından atanan öğretim üyesidir. Görev süresi 4 yıldır. Süre bitiminde yeniden atanabilir. Atanmak için öğretim üyesinin Science Citation Index’e giren tıp dergilerinde en az 15 yayın yapmış ve en az 100 atıf almış olması gerekir. Baş Editörün görevleri:
ı) Dergiye gönderilen bilimsel çalışmaların yayınına ilişkin son karar baş editör tarafından verilir.
(4) Baş Editör Yardımcısı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı tarafından atanan öğretim üyesi/üyeleridir. Görev süresi 4 yıldır. Süre bitiminde yeniden atanabilir. Atanmak için öğretim üyesinin Science Citation Index’e giren tıp dergilerinde en az 15 yayın yapmış ve en az 100 atıf almış olması gerekir. Baş Editör Yardımcısının görevleri:
(5) Alan Editörleri: Baş Editör tarafından belirlenen öğretim üyeleridir. Süre kısıtlaması yoktur. Görevlerini yerine getirmeyen ya da zamanında yapmayan alan editörünün görevi, önceden yazılı olarak uyarılmak koşuluyla baş editör tarafından sonlandırılır ve yerine yeni bir alan editörü atanır. Atanmak için öğretim üyesinin uluslararası indekslere giren tıp dergilerinde en az 10 yayın yapmış ve en az 60 atıf almış olması gerekir. Alan Editörleri’nin görevleri:
(6) Alan Editör Yardımcıları: Baş Editör tarafından belirlenen öğretim üyeleridir. Süre kısıtlaması yoktur. Görevlerini yerine getirmeyen ya da zamanında yapmayan alan editör yardımcısının görevi, önceden yazılı olarak uyarılmak koşuluyla baş editör tarafından sonlandırılır ve yerine yeni bir alan editör yardımcısı atanır. Alan Editör Yardımcıları’nın görevleri:
(7) Sekretarya: Baş Editör tarafından belirlenen derginin bilimsel sekretarya işlerini yürüten öğretim üyesi/üyeleridir.
Madde 6- Dergi yayın kurulu derginin performansının değerlendirilmesinde dikkat edilecek ilkelerle ilgili olarak aşağıdaki parametrelerin iyileştirilmesi amaçlı çalışmalar yürütür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yazım Kuralları
Madde 7- Troia Tıp Dergisi’nde yer alacak makaleler, aşağıdaki maddelerde yer alan kuralları taşıyor olmalıdır;
(1) Dergiye yayınlanmak için gönderilen yazılar, iyi tanımlanmış bir sorunsala dayanmalı ve başlıklar bu sorunsalla uyumlu olmalıdır. Yararlanılan kaynaklar, çalışmanın kapsamını yansıtacak zenginlik ve yeterlikte olmalıdır.
(2) Dergi, Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul etmektedir.
(3) Yazım ve noktalamada TDK İmlâ Kılavuzunun en son baskısı esas alınır. Gönderilen yazılar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.
(4) Yazılarda yazım kuralları bakımından gerekli görüldüğü takdirde, editörler ve/veya danışmanlar tarafından düzeltmeler yapılabilir.
(5) Yazıların etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Diğer bilimsel yayınlara benzerlik oranın %30’u geçmemesi gerekir.
(6) Kabul edilmeyen yazılar geri iade edilmezler, yayımlanan yazılar için ise ücret ya da karşılık ödenmez.
(7) Yazıların bilimsel kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Bu hususta aşağıdaki açıklamalara dikkat edilmelidir:
(8) Yazıların Etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Bu hususta aşağıdaki açıklamalara dikkat edilmelidir:
(9) Yazıların biyoistatistik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazılarda “p” değerleri açık olarak verilmelidir (p=0.025; p=0.524 gibi).
(10) 1976 Copyright Act'e göre, yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların her türlü yayın hakkı dergiyi yayımlayan kuruma aittir. Yazılardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır.
(11) Makale ile birlikte Yazar Onay Formu gönderilmelidir. Dergi web sitesinde yer alan "Yazar Onay Formu" bütün yazarlar tarafından doldurulup imzalandıktan sonra, yazı ile birlikte gönderilmelidir.
(12) Makale kabul edildikten sonra Telif Hakkı Devir Formu gönderilmelidir. Dergi web sitesinde yer alan "Telif Hakkı Devir Formu" bütün yazarlar tarafından doldurulup imzalandıktan sonra, kabul edilen yazı veya hakemlerin önerileri doğrultusunda düzeltilmiş yazı ile birlikte gönderilmelidir.
(13) Yazılar, süreci hızlandırmak amacıyla elektronik olarak kabul edilmektedir. Yazılar word programında görülebilecek şekilde hazırlanmalıdır.
(14) Gönderilen Yazılar:
MAKALE BAŞLIĞI (Cambria, 12 Punto, Koyu)
ÖZET (Cambria, 9 Punto, Koyu)
ABSTRACT (Cambria, 9 Punto, Koyu)
GİRİŞ (Cambria, 10 Punto, Koyu)
Birinci Ana Başlığın Alt Başlığı (Cambria,10 Punto, Koyu)
Birinci ana başlığın alt başlığının alt başlığı (Cambria,10 Punto, Koyu değil)
GEREÇ ve YÖNTEM (Cambria,10 Punto, Koyu)
BULGULAR (Cambria, 10 Punto, Koyu)
TARTIŞMA ve/veya SONUÇLAR (Cambria, 10 Punto, Koyu)
TEŞEKKÜR (Cambria, 10 Punto, Koyu)
KAYNAKÇA (Cambria, 10 Punto, Koyu)
Başlık sayfası
Özet (Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Sonuç olarak kısımlara ayrılmalıdır.)
Abstract (Objective, Materials and Methods, Results, Conclusion)
Giriş
Gereç ve Yöntem
Bulgular
Tartışma
Teşekkür
Kaynaklar
Özet ve Abstract 150-400 kelime olmalıdır.
Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 5000 kelimeyi aşmamalıdır.
Gereç ve Yöntem kısmında Etik Kurul Onayı şeklinde alt başlık bulunmalı ve burada onayın alındığı kurulun ismi belirtilmelidir.
Araştırmaya finansman/katkı sağlayan kuruluş ya da kişilere yapılacak teşekkür tartışma ile kaynaklar arasında yer almalıdır.
Kaynaklar en fazla 40 adet olmalıdır.
Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 2000 kelimeyi aşmamalıdır.
Kaynaklar en fazla 25 adet olmalıdır.
Özet
Abstract
Olgu sunumu
Yazar sayısı en fazla 5 kişi olmalıdır.
Özet ve Abstract 100-250 kelime olmalıdır.
Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 2500 kelimeyi aşmamalıdır.
Olgu sunumlarında hastalardan “Bilgilendirilmiş onam” (informed constent) alınmalıdır ve hastanın kimliği saklı tutulmalıdır.
Kaynaklar en fazla 15 adet olmalıdır.
Başlık sayfası bulunmalıdır.
Yazar sayısı en fazla 3 kişi olmalıdır. Yazarlardan birisinin konuyla ilgili yayınları olması ve h faktörünün 7 ve üzeri olması gerekir.
Özet ve abstract 250-400 kelime olmalıdır.
Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 7000 kelimeyi aşmamalıdır.
Yazar sayısı en fazla 3 kişi olmalıdır.
Metnin tamamı (kaynaklar hariç) 750 kelimeyi aşmamalıdır.
Kaynaklar en fazla 10 adet olmalıdır.
Türkçe başlık
İngilizce başlık
Yazar isimleri (Sorumlu yazar belirtilmeli)
Yazarların akademik unvanları
Yazarların çalıştıkları kurum adresleri
Yazarların e-posta adresleri
Sorumlu yazara ait ilave tel, fax numaraları
Tüm yazılarda Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetler araştırma yazıları için 150-400 kelime, Kısa bildiriler için 150-400 kelime, Olgu sunumları için 100-250 kelime, Derleme yazıları için 250-400 kelime olmalıdır. Özetlerin hemen altında Türkçe ve İngilizce en az üç en fazla beş kelimeden oluşan "Anahtar Kelimeler" bulunmalıdır. "Anahtar Kelimeler" Türkiye Bilim Terimleri'nden (http://www.bilimterimleri.com) seçilmelidir. Türkiye Bilim Terimleri; MeSH (Medical Subject Headings) terimlerinin, Türkçe karşılıklarını içeren anahtar kelimeler dizinidir.
Referansların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Kullanılan kaynaklar Vancouver stiline (https://www.ucd.ie/t4cms/Guide72.pdf ) göre yazılmalıdır. Cümlelerin sonunda parantez içinde rakamlarla belirtilmelidir. Yazının "Kaynaklar Bölümü" ise yazının en son kısmında yer almalı ve kaynaklar yazıda geçiş sırasına göre sıralanmalıdır. Kaynaklar, yazarların soyadlarını ve adlarının baş harflerini, yazının başlığını, derginin adını, başlangıç ve bitiş sayfaları ile basım yılını içermelidir. Altıdan fazla yazarı olan yazılarda, ilk üç yazardan sonrası için 've ark.' veya 'et al.' ifadesi kullanılmalıdır. Kısaltmalar Index Medicus'a uygun olmalıdır.
Örnekler:
Dergide çıkan yazılar için kaynak yazım şekli:
Edremitlioğlu M, Oner G. The role of cholesterol on the pressure sensing ability of kidneys in rats.
J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2003;14(4):345-58.
Stephane A. Management of congenital cholesteatoma with otoendoscopic surgery: case report. Türkiye Klinikleri J Med Sci 2010;30(2):803-7.
* Türkiye'de yayınlanan dergilerin adları (PubMed'de indekslenenler hariç) tam olarak yazılmalıdır.
Kitap için kaynak yazım şekli:
Dieffenbach CW, Dveksler GS (Edited by). PCR Primer. 2nd Edition, New York: Cold Spring Harbor Laboratory Press, 2003:107-108.
Kitaplardaki bölümler için kaynak yazım şekli:
Dieffenbach CW, Dveksler GS (Edited by). PCR Primer. In: Roux KH. Optimization and Troubleshooting in PCR. 2nd Edition, New York: Cold Spring Harbor Laboratory Press, 2003:35-41.
On-Line yazı için kaynak yazım şekli:
Ticari olmayan ve hükümetler ile ulusal ve uluslararası bilimsel kurul ve kuruluşların resmi internet sayfaları, erişim tarihi belirtilerek kaynak olarak gösterilebilir.
Kavuncu V, Evcik D. Physiotherapy in rheumatoid arthritis. http://www.medscape.com/viewarticle/474880?src=search Erişim 10.01.2018.
Tezler için kaynak yazım şekli:
Yüksel P. Romatoid Artritli Hastalardan Elde Edilen Kan Örneklerine Ozon Uygulamasının DNA Hasarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, 2017.
(15) Makale Değerlendirme Aşamaları şu şekildedir:
Yürürlük
Madde 8- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunun karar tarihi itibariyle yürürlüğe girer.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir