BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1 — Bu Yönerge Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ile bu kütüphaneye bağlı olarak oluşturulmuş ve bundan sonra oluşturulacak olan birim kütüphanelerinin örgütlenme, görev ve çalışma esaslarını belirlemek amacı ile düzenlenmiştir.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönerge Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ile bu kütüphaneye bağlı olarak oluşturulmuş ve bundan sonra oluşturulacak olan birim kütüphanelerini kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 14’üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Kuruluş
Madde 4 — Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Üniversitenin eğitim, öğretim ve bilimsel araştırmalarında gerekli olan, kütüphanecilik hizmetleri sağlamak ve sunmak üzere kurulan merkezî bir birimdir.
Tanımlar
Madde 5 — Bu Yönergede geçen;
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Kurallar
Madde 6 — Kütüphane binası içerisinde uyulması gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Üyelik İşlemleri
Madde 7 — Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi mensupları ve öğrencileri hariç dış kullanıcılar kaynaklardan sadece kütüphane içerisinde yararlanabilir, üye olamaz. Üniversite akademik ve idari personel ile öğrencileri, üniversite kimlik kartlarıyla üyelik işlemleri için başvurabilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yönetim ve İşleyiş
Kuruluş Şekli
Madde 8 — Üniversitedeki kütüphane hizmetlerinin merkezî bir kütüphane yapısı içinde örgütlenmesi ve yürütülmesi esastır. Merkez kütüphanenin bulunduğu yerleşim alanı dışındaki diğer akademik birimler için, gerektiğinde birim kütüphanesi kurulur. Birim kütüphaneleri, ilgili birim yöneticisi ve komisyonun önerisi, Üniversite Yönetim Kurulunun kararı ile kurulur. Birim kütüphaneleri ilgili akademik birim tarafından yönetilir. Bölümler ve daha alt düzeydeki birimler için ayrı kütüphaneler kurulamaz.
Örgütlenme ve Yönetim
Madde 9 — Kütüphane örgütlenme yönetimi aşağıdaki gibidir:
Madde 10 — Kütüphane hizmetleri, bu yönerge hükümleri çerçevesinde Daire Başkanlığı ve Daire Başkanlığına bağlı Şube Müdürlükleri tarafından düzenlenir ve yürütülür.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Kütüphane Organlarının Görev ve Yetkileri
Madde 11 — Kütüphane komisyonunun görev ve yetkileri şunlardır:
Madde 12 — Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanının görevleri şunlardır:
Madde 13 — Şube Müdürlükleri:
Şube Müdürü; Daire Başkanına bağlı olarak, kendisine bağlı birimlerin görevlerinin doğru ve eksiksiz olarak yerine getirilmesinden sorumludur. Şube Müdürünün görevleri şunlardır:
Madde 14 — Sayım ve Düşüm Komisyonu
Madde 15 — Değer Tespit Komisyonu
Değer Tespit Komisyonu, okuyucuların kaybettikleri veya zarar verdikleri kütüphane materyallerinin güncel değerleri belirler, Kütüphaneye bağış yoluyla gelen materyallerin değer tespitini yapar. En az 3 kişiden oluşur. Değer Tespit Komisyonu kütüphane materyalinin değerinin belirlenmesi için piyasa araştırması yaparak güncel bir fiyat belirler. Değer tespit komisyonunun kararı harcama yetkilisinin onayına sunulur.
ALTINCI BÖLÜM
Kütüphane Hizmetleri
Teknik Hizmetler
Madde 16 — Teknik Hizmetler; kütüphanenin tüm araç, gereç ve her türlü kütüphane materyalinin seçimi ve sağlanmasından, okuyucuya sunulacak duruma getirilmesine kadar yapılan işlerin tamamıdır.
Bu maddenin a, b ve c bentlerinde sayılan işlemlerin tamamı uzman kütüphaneciler ve diğer yetkililer tarafından yürütülür. Teknik hizmetler birimi personeli yılda bir defa, uygun bir tarihte sayıma katılır, hazırlanan raporu Daire Başkanına sunar. Daire başkanının bölümle ilgili vereceği diğer görevleri yapar.
Okuyucu Hizmetleri
Madde 17 — Okuyucu hizmetleri; bilgi kaynaklarından ve kütüphane hizmetlerinden okuyucuların en etkili şekilde yararlanmalarını sağlayan birimdir. Bu hizmetler yeterli sayıda uzman kütüphaneci tarafından yürütülür. Okuyucu hizmetleri şu alt birimlerden oluşur:
Kütüphaneler arası Ödünç Hizmetleri (ILL)
Madde 18 — Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphaneleri koleksiyonunda bulunmayan yayınları, kullanıcıların akademik bilgi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ülkemizdeki yurtiçi bilgi merkezleri ve kütüphanelerinden sağlar.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphaneleri, kütüphanelerarası ödünç verme hizmetlerini, ANKOS Kütüphanelerarası İşbirliği Takip Sistemi (KİTS) ve Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemi (TÜBESS) aracılığıyla gerçekleştirir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphaneleri kütüphanelerarası ödünç verme hizmetlerinden akademik, idari personeli ve doktora öğrencileri yararlanabilir.
Kütüphanelerarası ödünç verme hizmetleri ile yayın talep eden kullanıcı, telif haklarını ihlal etmeden yayını kullanmayı ve yayının sağlandığı kütüphanenin kurallarına uymayı kabul etmiş sayılır. Kütüphanelerarası ödünç verme hizmetinden kütüphane web sayfasında Kütüphanelerarası Ödünç bağlantısında yer alan “Kütüphanelerarası Ödünç Formu” doldurularak faydalanılır.
Kütüphanelerarası ödünç hizmet ile talep edilen yayınlara ait tüm masraflar (kargo, posta, fotokopi, vb.) talepte bulunan kullanıcı tarafından karşılanır. Ödünç alınan yayınların iadesinin gecikmesi, kaybı ya da hasar durumu söz konusu olduğunda sorumluluk talepte bulunan kullanıcıya aittir.
TÜBESS aracılığıyla talep edilen makaleler, tezler ve kitap bölümleri için hizmet bedeli Daire Başkanlığınca belirlenir ve kaynaklar kullanıcıya sadece basılı formatta teslim edilir. TÜBESS üzerinden sağlanan kaynakların kullanıcıya teslimi, hizmet bedeli (toner ve kağıt kullanım bedeli) ve istekte bulunulan kütüphane tarafından belirlenen işlem bedeli, Strateji ve Geliştirme Daire Başkanlığının belirlediği banka hesabına yatırılarak işlem belgesinin kütüphaneye teslim edilmesinden sonra gerçekleşir.
İstek yapılan kütüphane tarafından belirlenen işlem nedeli istekte bulunulan yayının türüne göre değişiklik göstermekte olup, talep eden kullanıcı tarafından karşılanır. İşlem bedeli, ödünç alma süresi ve bedeli, ödünç alınabilecek en fazla kitap sayısı, yapılabilecek uzatma sayısı ve süresi, gecikme, hasar ve kayıp bedeli ödünç alınacak kütüphanenin politikasına bağlıdır.
KİTS, Yükseköğretim kurumlarının kütüphane/bilgi merkezlerinden sağlanan kaynakla ilgili işlem bedeli, ödünç alma süresi ve bedeli, ödünç alınabilecek en fazla kitap sayısı, yapılabilecek uzatma sayısı ve süresi, gecikme, hasar ve kayıp bedeli ödünç alınacak kütüphanenin politikasına bağlıdır.
Ödünç alınan kitapların iadesinin gecikmesi, kaybı ya da hasar durumu söz konusu olduğunda sorumluluk talepte bulunan kullanıcıya aittir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Kütüphanelerden Yararlanma ve Ödünç Verme Kuralları
Madde 19 — Kütüphaneler, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrencilerine, personellerin birinci derece yakınlarına ve sadece akademik araştırma yapmakta olan ve bu amaçla Merkez Kütüphaneyi kullanmayı talep eden araştırmacı statüsündeki dış kullanıcılara açıktır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanelerinden materyal ödünç alabilecekler ve elektronik materyallerden yararlanabilecekler Madde-22’nin a bendinde yer alan kullanıcılarla sınırlıdır.
Madde 20 — Kullanıcılar Kütüphaneye ait kitap veya diğer materyallere zarar vermeyecek şekilde kullanmakla yükümlüdür. Kütüphaneye ait kitap veya diğer materyaller çizilmesi, karalanması, yırtılması, kesilmesi veya sair şekillerde materyallere zarar verilmesi durumunda Daire Başkanlığınca yasal işlem başlatılır ve durum Rektörlük Makamına bildirilir. Kütüphane kurallarına uymayan ve kütüphanenin diğer demirbaşlarına zarar veren kişiler hakkında da aynı işlem uygulanır.
Kütüphane materyallerini izinsiz bina dışına çıkaranlar ve çıkarmaya teşebbüs edenler hakkında Daire Başkanlığınca yasal işlem başlatılır ve durum Rektörlük Makamına bildirilir.
Kullanıcı, ödünç aldığı materyali en geç ödünç verme süresi sonunda kütüphaneye teslim etmelidir. Ödünç alınan bir materyalin kaybedilmesi halinde ise, kullanıcı materyali kaybettiğini ivedilikle Daire Başkanlığına bildirmekle yükümlüdür.
Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen kişiler hakkında bu yönergenin ilgili maddeleri ve sair Yüksek Öğretim Kurumları Mevzuatına göre yasal işlem uygulanır.
Ödünç Verilemeyecek Materyaller
Madde 21 — Aşağıda belirtilen kütüphane materyalleri ödünç verilemez:
İhtiyaç sahipleri bu gibi materyallerden sadece kütüphane içinde ve gerektiğinde bir görevlinin gözetiminde yararlanabilirler.
Ödünç Alma-Verme
Madde 22 — Kütüphane kaynaklarından yararlanma usul ve esasları aşağıdaki gibidir:
İade Edilmeyen Materyaller
Madde 23 — Kullanıcının, ödünç aldığı materyallerin kullanım hakkı Madde 22’nin a bendinde belirtilen süreler ile sınırlıdır. Eğer kullanıcı, ödünç aldığı materyali herhangi bir sebeple zamanında teslim etmemişse, başka hiçbir işleme gerek bulunmaksızın materyal iade tarihini izleyen günden itibaren geçen her gün için Daire Başkanlığı tarafından belirlenip Rektörlük Makamınca onaylanan ve kütüphanelere duyurulmuş olan “kullanım süresi aşım bedelini” ödemekle yükümlüdür. Kullanım süresi aşım bedeli uygulaması, kütüphane hizmetlerinin sürdürülebilirliğini ve diğer kullanıcıların da ödünç alınan materyale ulaşabilmesini sağlamak amaçlıdır. Hakkaniyete uygun olarak, iade için öngörülmüş yasal süreyi aşan kullanıcının, kullanım süresini aşan dönem için materyalin aşınma payına ortak olması da amaçlanmaktadır. Kullanım süresi aşım bedelleri, Üniversitenin Strateji ve Geliştirme Daire Başkanlığının hesabına aktarılır.
Kullanım süresi aşım bedeli 01.12.2012 tarihinden itibaren materyal başına günlük 0,25 TL, saatlik ödünç verilen materyaller için materyal başına saatlik 0,25 TL ve 30 günü aşan gecikmeler için günlük 0,50 TL olup, bu miktarların değiştirilmesi Daire Başkanlığının teklifi ve Rektörlük Makamının onayı ile her zaman mümkündür. Kullanım süresi aşım bedeli uygulanmasına başlanmış olan bir kişiye, ödünç aldığı materyali iade etmediği ve tahakkuk eden gecikme bedeli miktarının Daire Başkanlığınca belirlenen sınırı aşması halinde bedelin tamamını ödemediği sürece, hiçbir şekilde başka materyal ödünç verilmez.
Kullanım süresi aşım bedeli uygulanan gün sayısının 30 (otuz) günü aşması halinde, kullanım süresi aşım bedeli uygulanmaya devam edilir; ancak, Daire Başkanlığı gerekli görüldüğü takdirde materyaller hakkında kaybedilmiş gibi işlem yapabilir.
Üniversite öğretim elemanları ve personeline ait ödenmeyen kullanım süresi aşım bedelleri aylıklarından kesilebilir.
Karşılıklılık esası uyarınca ödünç verme sisteminden yararlanmaları halinde diğer üniversite öğretim elemanları, personeli ve öğrencileri hakkında ilgili üniversitelerin Rektörlükleri aracılığı ile aynı hükümler uygulanır.
Biriken kullanım süresi aşım bedellerinin mazereti yoktur. Üniversitenin, kütüphane kullanıcılarının biriken kullanım süresi aşım bedellerinin tahsili hakkında icrai işlem ve sair yasal işlemleri başlatma hakkı saklıdır.
Ödünç Alınan Kitap ve Materyalin Yıpratılması ve Kaybı
Madde 24 — Bir materyali ödünç alan kullanıcı, materyalde dikkatsiz veya kötü kullanma sonucu meydana gelen yıpranma ve hasarı tazmin etmekle yükümlüdür.
Kullanıcı tarafından yıpranma ve hasar sonucu kullanılamaz hale getirildiği belirlenen materyal hakkında kaybedilmiş materyale ilişkin hükümler uygulanır.
Ödünç alınan materyalin kaybedildiği veya 2. fıkra uyarınca hakkında kaybedilmiş işlemi uygulanması gerektiği hallerde, kitap veya benzeri materyali ödünç alan kişiden, ödünç aldığı kitap veya materyalin tam ve ciltli bir örneğini/nüshasını ya da yeni ve güncel basımının temin ve teslim etmesi istenir.
Kullanıcı kaybettiği materyali kütüphaneye ulaştırıncaya kadar kullanım süresi aşım bedeli günlük olarak işlemeye devam eder.
Değer Takdir Komisyonu, hasar gören ve kullanılmaz hale gelen veya kaybolan materyalin değerinin tespitinde piyasa araştırması yapar, yayınevi kataloglarını inceler, materyalin hacmi, cilt bedeli, kâğıt kalitesi, ulaşım masrafları, paranın zaman içinde değer kaybı, antika ve sanatsal değerleri, nadir eser olup olmadığı gibi hususları göz önünde bulundurarak değer tespitinde bulunur.
Kaybedilmiş materyalin temini ve tesliminin mümkün olmaması halinde, Değer Takdir Komisyonunca 5. fıkra hükmüne uygun olarak materyalin o günkü rayiç bedeli tespit edilir ve kullanıcıdan yüzde elli fazlasıyla alınır. Ayrıca kullanıcı Daire Başkanlığına materyali temin ve teslim edemeyeceğine ilişkin yazılı bir dilekçe ile başvurduğu tarihe kadar işlenmiş olan kullanım süresi aşım bedellerini de ödemekle yükümlüdür. Tahsil edilen paralar Üniversitenin Strateji ve Geliştirme Daire Başkanlığının hesabına aktarılır.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Bağış Yayın Kabul ilkeleri
Madde 25 — Kütüphanemizin bağış yayın kabul ilkeleri şunlardır:
DOKUZUNCU BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Yürürlük
Madde 26 — Bu yönerge Üniversite Senatosunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer. İş bu yönerge ile bundan önce 13/11/2012 tarih ve 11/10 sayılı Senato Kararı ile uygulanmaya konulan “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphaneleri Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürütme
Madde 27 — Bu yönerge hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir