Amaç:
Madde1. ÇOMÜ PDR merkezinin amacı; Çanakkale Onsekiz Mart Ünivesitesi (ÇOMÜ) öğrencilerinin kendilerini tanımalarına, gizil güçlerinin farkına varmalarına, kullanmalarına ve geliştirmelerine, problemlerini çözmelerine, bireylerin kendilerini gerçekleştirmelerine ve çevrelerine dengeli bir uyum yapmalarına yardımcı olmak amacıyla bireysel ve grupla psikolojik yardım sağlamak, gelişimsel ve eğitsel programlar düzenlemek, yapılan çalışmaları değerlendirmek ve öğrencilerin mesleki gelişimlerini izlemektir.
Madde 2. ÇOMÜ PDR yönergesi; 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 4. ve 5. maddeleri esasına bağlı olarak, öğrencilerin eğitim ve öğretimlerine katkıda bulunmayı amaçlar.
Kapsam ve Dayanak
Madde 3. ÇOMÜ PDR yönergesi; Üniversite bünyesinde yer alan; Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, PDR Merkez Müdürlüğü, Merkez dışındaki akademik birimler bünyesinde yer alan hizmetleri ve çalışanların görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin hükümleri kapsar.
Madde 4. ÇOMÜ PDR yönergesi 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 4., 5., maddeleri esas alınarak, aynı kanunun 14. maddesi –b- bendi kapsamında 1., 2., 3. ve 8. maddeleri ile 47.-c ve 48. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
ÇOMÜ PRD Hizmetlerinin Temel Özellik ve İlkeleri
Madde 5. ÇOMÜ PDR hizmetleri, öğrencilerin bireysel özelliklerini en uygun şekilde tanımalarına, değerlendirmelerine, geliştirmelerine ve PDR hizmetlerinden verimli bir şekilde yararlanmalarına yöneliktir. PDR hizmetleri, Eğitsel, Mesleki ve Bireysel Rehberlik türlerine göre ayrı, fakat tümleşik bir yapıda verilir. Bu hizmet sistemli ve profesyonel bir hizmettir.
Eğitsel rehberlik hizmetlerinde kapsam;
Mesleki rehberlik hizmetlerinde kapsam;
ÇOMÜ PDR Birimi Çalışma Alanları
Madde 6. ÇOMÜ PDR Merkezi istenilen amaçlara ulaşmak için aşağıdaki çalışmalarda bulunur:
PDR Hizmet İlkeleri
Madde 7. ÇOMÜ PDR hizmetleri, ÇOMÜ eğitim öğretim programları bütünlüğü içinde yer alır.
Madde 8. ÇOMÜ PDR hizmetleri, tüm öğrencilere açıktır.
Madde 9. ÇOMÜ PDR hizmetlerinde, bilimsellik esastır.
Madde 10. ÇOMÜ PDR hizmetlerinde, gönüllülük ve bireysel boyutta gizlilik esastır.
Madde 11. ÇOMÜ PDR hizmetlerinde, bireye, hak ve özgürlüklere saygı esastır.
Madde12. ÇOMÜ PDR hizmetleri ÇOMÜ PDR birimleri, akademik birimleri, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı, gerekli durumlarda diğer birimler ve öğrencileri ile işbirliği içinde yürütülür.
Madde 13. ÇOMÜ PDR hizmetlerinin yürütülmesinde bireye ve topluma karşı sorumluluk vardır.
PDR ORGANİZASYONU, PDR HİZMETİ SAĞLAYAN BİRİMLER, GÖREVLİLER, GÖREVLER
PDR ORGANİZASYONU
Madde 14. ÇOMÜ PDR hizmetlerinde, ölçme araçlarının sağlanması, kullanılması, uygulanması ve bilimsel standartların korunmasına yönelik önlemler alınır.
Madde 15. ÇOMÜ PDR hizmetlerinde; eğitsel ve mesleki rehberlik çalışmalarında, sorumluluk üstlenmek, öğrenciler arası dayanışmayı sağlamak ve çalışma verimini arttırmak amacıyla etkinliklerin düzenlenmesi ve uygulanmasında gerekli koşullar hazırlanır ve öğrencilerin de katılımı sağlanır.
Madde 16. ÇOMÜ PDR organizasyonu; ÇOMÜ Rektörü Başkanlığında PDR Hizmet koordinasyonunu gerçekleştiren birimlerden oluşur. Bu birimler:
ÇOMÜ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
Madde 17. ÇOMÜ SKSD Başkanlığı, Yükseköğretim Kurumunun Sağlık Kültür ve Spor İşleri Dairesi Yönetmeliğinde belirtilen hükümler doğrultusunda PDR Hizmetleri sağlayan birimdir. PDR hizmetleri; SKSD Başkanlığı bünyesinde yer alan PDR Merkez Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü, Spor Müdürlüğü tarafından eşgüdüm içerisinde yürütülür.
PDR Merkez Müdürlüğü
Madde 18. PDR Merkez Müdürlüğü; PDR hizmetleri veren birimlerin yapılanmasını, merkez dışındaki çalışma birimleri ile eşgüdümü sağlayan, PDR hizmetlerinin sürekliliğinde ve geliştirilmesinde; araştırma, uygulama ve organizasyon çalışmalarını sürdüren ve SKSD Başkanlığı bünyesinde yer alan birimdir.
PDR Merkez Müdürlüğü; Merkez Müdürü, Psikolog, Psikolojik Danışman, Sosyal Hizmet Uzmanı, Eğitim Programcısı ve servis sekreterinden oluşur.
ÇOMÜ PDR Merkez Müdürlüğünün Görevleri,
Madde 19. ÇOMÜ PDR Merkez Müdürlüğü; PDR hizmetlerinin kapsamını, görevleri ve görev alacak kişileri belirler.
İş Bölümü
Merkez Müdürü: Üniversitelerin psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ile Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanlarında en az Yüksek Lisans derecesine sahip personeldir.
Görevleri;
Psikolojik Danışman ve Rehber: Üniversitelerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik ile Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanında lisans eğitimli personeldir.
Psikolog: Üniversitelerin Psikoloji bölümlerinden lisans derecesi almış personeldir
Görevleri:
Sosyal Hizmet Uzmanı: Üniversitelerin sosyal hizmetler alanında lisans eğitimi almış, PDR hizmetlerinde danışanlarla ilgili olarak verilecek hizmetlerin planlanması için gerekli sosyal, ekonomik ve kültürel bilgileri toplayan, değerlendiren ve hizmetlerin verilmesinde Sosyal Hizmet Kurumları arasında eşgüdümü sağlayan personeldir.
Eğitim Programcısı: Üniversitelerin Eğitimde Program Geliştirme alanında lisans eğitimli, PDR hizmetleri alanında gereksinim duyulan programların geliştirilmesinde gerekli teknik hizmetleri veren personeldir.
ÇOMÜ SKSD Başkanlığı Mediko-Sosyal Merkezi
Madde 20. ÇOMÜ SKSD bünyesinde yer alan Mediko Sosyal Sağlık Hizmetleri Merkezinde, PDR servis Müdürlüğü hizmetlerine Psikoloji ve Psikiyatri alanlarında destek veren Psikolog ve Psikiyatrist görev alır.
Klinik Psikolog: Klinik psikoloji alanında yüksek lisansını tamamlamış personeldir.
Psikiyatrist: Psikiyatri ihtisasını yapmış personeldir
ÇOMÜ MERKEZİ DIŞINDAKİ AKADEMİK BİRİMLERDEKİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET BİRİMLERİ
Madde 21. ÇOMÜ Merkezi dışındaki Enstitü, Fakülteler, Yüksekokullar ve Meslek Yüksekokulları bünyesinde PDR hizmeti sağlayan birimlerdir.
DENETİM
Madde 22. ÇOMÜ PDR hizmetleri, yöntemler, basılı evrak uygulama ve düzenlemeleri, yönerge SKSD Başkanlığının yönetimindedir.
YÜRÜRLÜK
Madde 23. ÇOMÜ PDR Yönergesi ÇOMÜ Senatosunun kabul ettiği tarihten itibaren yürürlüğe girer
YÜRÜTME
Madde 24. ÇOMÜ PDR Yönergesini ÇOMÜ rektörü yürütür.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir