MADDE 1- Bu uygulama esaslarının amacı, Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin kamu ve/veya özel sektördeki iş alanlarını tanımalarını, eğitim-öğretim programlarında edindikleri bilgileri iş ortamında uygulayabilmelerini ve çalışma deneyimi kazanmalarını sağlamaktır.
MADDE 2- Bu esaslar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin tüm bölüm/programlarında kayıtlı öğrencilerinin, öğrenim süresince yapmakla yükümlü olduğu staj ve stajın yapılacağı kurum/işletme ile ilgili uyulacak usul ve esasları kapsar.
MADDE 3- Bu esaslar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Sınav Yönetmeliği ve Lisans Eğitimi Öğrenci Staj Yönergesi hükümlerine göre hazırlanmıştır.
MADDE 4- Bu esaslarda geçen;
Üniversite : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini Fakülte : Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesini,
Dekanlık : Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanlığını,
Bölüm : Bankacılık ve Finans Bölümü ile Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünü,
Danışman : Fakülte Dekanlığı tarafından öğrencilere atanan öğretim elemanını, Esaslar : Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Staj Uygulama Esaslarını,
Staj Komisyonu : Bölüm Staj Komisyonunu, ifade eder.
MADDE 5- (1) Öğrencilerin Fakültede teorik olarak öğrendikleri bilgileri ilgili sektörde uygulayabilme becerilerini geliştirmeye ve iş tecrübesi edinmelerine yönelik staj yapma zorunlulukları vardır. Her öğrenci, mezun olabilmek için bu esaslar uyarınca yapması gereken stajları başarı ile tamamlamak zorundadır. Stajını başarı ile tamamlamamış öğrenciye çıkış belgesi veya diploma verilmez.
MADDE 6- Lisans diploması almak isteyen öğrenciler için zorunlu staj süresi; Fakültemiz Bölümlerinde toplam kırk beş (45) iş günüdür.
MADDE 7- (1) Normal öğretim süresini (8 Yarıyıl) aşmamış tüm öğrenciler stajlarını, tabi oldukları öğretim planında staj dersinin yer aldığı eğitim-öğretim yılını takip eden yaz dönemi içinde Dekanlık tarafından ilan edilen staj takvimine uygun olarak yapmakla ve başarıyla tamamlamakla yükümlüdürler.
MADDE 8-(1) Staj yerleri staj Komisyonu tarafından belirlenebileceği gibi öğrenciler tarafından da bulunabilir. Ancak, öğrenci bulduğu kurumda/işletmede, Staj Komisyonu’nun “uygun” görüşünü almadan kendi girişimiyle staja başlayamaz ve Fakülte Dekanlığına haber vermeden staj yerini değiştiremez.
MADDE 9- Yabancı ülkelerde yapılacak stajlar ve staj yerlerine ilişkin hususlar Staj Komisyonu tarafından değerlendirilir. Yurt dışında yapılan stajlara ait öğrencilerin ve kurumların/işletmelerin doldurduğu "Staj Dosyası" ilgili öğrencilerce yeminli tercüman aracılığıyla Türkçeye tercüme ettirilerek kullanılır.
MADDE 10- Bölüm Staj Komisyonu; bölüm başkanınca görevlendirilen, en az 1 öğretim üyesi, en az 3, en fazla 5 öğretim elemanından oluşur. Bu Komisyonun görevleri şunlardır;
MADDE 11- (1) Öğrenci staj yapacağı kurumdan staj yapma isteğinin kabul edildiğine dair başlıklı, kaşeli, tarihli ve staj yerinin adını içeren Staj Yeri Kabul Formu ile staja başlamadan iki hafta önce Fakülte Dekanlığına başvurur. Öğrenci başvurusu, staj komisyonunca incelenerek stajın yapılmasının uygun olup olmayacağına karar verilir.
MADDE 12-(1) Stajyer, staj süresince, öğrencilik yükümlülüklerine ve staj yerinin kurallarına uymak durumundadır. Staj değerlendirilmesinde; stajyerin devamsızlığı, iş yeri ve öğrenci disiplin kurallarına aykırı hareketi, staja ilişkin sahte evrak düzenlenmesi vb. gibi hallerde “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.
MADDE 13- Staja devam zorunludur. Öğrenciler staj süresince aldıkları sağlık raporları, doğal afetler, ailevi vb. nedenler ile staj yapılan yerdeki iş yeri yetkilisinin 3 iş gününü aşmayan yazılı izin verdiği durumlar için mazeretli sayılırlar. Ancak bu günler staj süresinin %10'unu geçemez.
MADDE 14- Öğrenci staja başlarken "Gizli" damgalı Staj Değerlendirme Raporu’nu staj yapacağı iş yerine vermek zorundadır. Staj bitiminde kurumun/işletmenin yetkili amiri veya amirleri tarafından doldurulan rapor, taahhütlü posta ya da öğrenci aracılığıyla "GİZLİ" kaydı ile Fakülte Dekanlığına kapalı zarf içerisinde gönderilir.
MADDE 15- Stajını yapan öğrenciler akademik takvimin başlangıcından itibaren iki hafta içerisinde staj dosyalarını danışmanlarına teslim etmek zorundadırlar. Zamanında teslim edilmeyen staj dosyaları Staj Komisyonu tarafından kabul edilmez. Bu durumda stajın yenilenmesi gerekir.
MADDE 16-(1) Her öğrenci staj süresince yaptığı çalışmaları staj dosyasına günlük olarak kaydeder. Staj dosyası, dosyanın başındaki talimatlara uygun olarak doldurulur ve ilgili kısımlar işyeri yetkilileri tarafından onaylanır. Stajını tamamlayan öğrenci, staj dosyasını ve çalışmalarına ait diğer belgeleri danışmanına teslim eder.
Danışman, öğrencilerin stajlarıyla ilgili belgeleri, Staj Komisyonuna sunar. Öğrencinin stajda başarılı sayılması için öncelikle işletmelerce doldurulacak Staj Değerlendirme Raporu’na göre başarılı olması zorunludur. Stajını tamamlayan öğrenci için 100 üzerinden değerlendirme notları verilir.
Staj değerlendirme sonuçları;
Komisyon, değerlendirme aşamasında öğrenciden staj çalışmalarının sözlü sunumunu isteyebilir. Değerlendirmede başarısız bulunan öğrencilerin stajlarını yenilemeleri zorunludur.
MADDE 17-Fakülte Dekanlığının görevlendireceği öğretim elemanları, stajın amacına ve kurallarına uygun yürütülmesi için gerekli denetimleri yapabilir veya Fakülte Dekanlığı, staj yapılan bölgedeki ilgili yükseköğretim kurumu ile iş birliği yaparak staj yapan öğrencilerin denetlenmesini sağlayabilir.
MADDE 18- (1) Yatay veya dikey geçiş yoluyla gelen öğrenci, bu uygulama esasları ile belirlenen ilkelere göre staj yaptığını belgelemek koşulu ile staj muafiyet talebinde bulunabilir. İlkelere uygun staj yapıldığı belgelendirilemeyen stajlar kabul edilmez. Bu öğrenciler yeniden staj yapmak zorundadır. Gerekli kararlar Bölüm Staj Komisyonu görüşü doğrultusunda Bölüm Başkanlığı tarafından verilir.
(2) Öğrencilerin, dilekçe ile başvuruda bulunarak Madde 8-3’de belirtilen kurum/işletmeler veya Staj Komisyonu tarafından uygun görülen eşdeğer kurum/işletmelerde sürekli statüde sigortalı olarak çalışması ve bu durumlarını çalıştıkları kuruluş ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları belge ile belgelendirmeleri halinde ilgili Bölüm Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu’nun uygun görmesi kaydı ile staj uygulamasından muaf tutulabilirler.
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu esaslar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarih itibariyle, 06 Aralık 2017 tarih ve 30262 Sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan ilanla Biga Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun kapatılması ve yerine Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin kurulması nedeniyle Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde eğitimlerine devam eden Yüksekokul olarak kayıt yaptıran öğrencilere de uygulanır.
MADDE 19- Bu esaslar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarih itibariyle yürürlüğe girer.
MADDE 20- Bu staj uygulama esaslarını Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanlığı yürütür.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir