BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu yönerge; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde ön lisans ve lisans
düzeyinde eğitim-öğretim gören örgün öğretim ve ikinci öğretim programı öğrencilerinden bir dönemde ilk yüzde ona giren öğrencilerin belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu yönerge; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim-öğretim gören örgün öğretim ve ikinci öğretim programı öğrencilerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu yönerge; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesinin (h) ve (ı)
bentleri, 01/03/2012 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararı ve Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu yönergede geçen;
derslerin sayısını,
yıl, lisans programları için 4 yıl, Tıp Fakültesi için 6 yıl, Diş Hekimliği Fakültesi için 5 yıl), ilgili dönem için belirlenen asgari dersleri almayan, yatay/dikey geçişle gelen ve en az bir dönem öğrenim görmeyen,
Üniversitemize erasmus, farabi, özel öğrenci vb. öğrenci olarak gelenler, II. Ana dal, Yan dal, kayıt
yenilemeyen, kayıt donduran, disiplin cezası alan öğrenciler hariç tutularak tespit edilen öğrenci sayısını
ç) Katkı payı: Her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilen örgün öğretim programı öğrencilerinden cari hizmet maliyetlerine öğrenci katkısı olarak alınacak miktarı,
öğretim gören örgün öğretim ve ikinci öğretim programı öğrencisini,
İKİNCİ BÖLÜM Genel Şartlar, Uygulama
Genel şartlar
MADDE 5 – (1) Öğrencilerin yüzde on hesabına dâhil olabilmesi için;
bulunmaması,
*Önlisans programları için normal süre 2 yıl, azami 4 yıl; Lisans programları için normal süre 4 yıl, azami süre 7 yıl; Tıp
Fakültesi için normal süre 6 yıl, azami süre 9 yıl.
(2) İlgili yıl veya yarıyılda kayıt donduranlar veya izinli sayılanlar o dönem itibariyle yüzde on değerlendirmesine alınmaz.
(3) İlk yüzde on sıralamasına giren ikinci öğretim programı öğrencileri bir sonraki dönemde birinci öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri katkı payını öderler.
İlk yüzde on sıralamasına giren örgün öğretim programı öğrencileri bir sonraki dönemde birinci öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri katkı payının yarısını öderler.
(4) İlk yüzde ona girerek katkı payı ödeyecek öğrencilerin tespiti, bölüm/programlar bazında yapılan bütünleme sınavı notlarının sisteme girilmesi sonrasında yapılır. Yaz okulu sonuçlarına göre ayrıca değerlendirme yapılmaz.
(5) Öğrenim ücreti indiriminden yararlanacak (katkı payı ödeyecek) öğrenci kontenjanı, değerlendirmeye esas öğrenci sayısının yüzde onu alınarak tespit edilir. Sonuçlarda, ondalık noktadan sonraki iki sayı 0-49 arası ise alta, 50-99 arası ise üste yuvarlanır.
(6) Öğrenim ücreti indiriminden yararlanacak (katkı payı ödeyecek) öğrenci sayısının belirlenmesinde, şube veya sınıf ayrımı gözetilmeksizin bölüm/programdaki öğrencilerin ilgili dönemindeki toplam sayısı dikkate alınır.
(7) Zorunlu hazırlık sınıfından başarısız olanlar, hazırlık sınıfı öğrencileri, özel öğrenci statüsünde ders alan öğrenciler yüzde on hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.
(8) Kurumlararası ve kurum içi yatay geçiş esaslarına göre yatay geçiş yapan öğrenciler ile DGS ile gelen öğrenciler en az bir dönem eğitim aldıktan sonra yüzde on hesaplamasına dâhil edilir. DGS/Yatay geçiş ile gelen veya daha önce bir yükseköğretim kurumunda aldığı dersler nedeniyle üst sınıfa intibakı yapılan öğrencilerin muaf tutuldukları dersler, alttan aldıkları dersler ve üst sınıftan aldıkları derslerin her biri ilgili dönemin asgari ders hesabı içerisinde sayılır. Her ders ait olduğu dönemin hesaplamasına dahil edilir.
Değişim programı ile giden Üniversitemiz öğrencileri akademik tanınırlık maddesi gereğince ilgili dönem veya dönemlere ait kayıtlı olduğu bölüm içerisinde yüzde on hesaplamasına dahil edilir.
(9) Değerlendirmeye esas öğrencilerin dönem sonu itibariyle genel not ortalamaları sıralanır ve ortalaması en yüksek olan öğrenciden başlayarak ayrılan kontenjan kadar öğrenci tespit edilir.
(10) İlgili dönemde, yüzde ona giren son öğrencinin ortalaması ile aynı ortalamaya sahip olan öğrenciler kontenjan sınırlaması olmadan listeye dâhil edilir.
(11) Yıllık eğitim sistemi uygulayan programlarımızda yarıyıllık dönemlere göre değerlendirme yapılması mümkün olmadığından, yıl sonunda değerlendirilir ve yüzde ona giren öğrencilere bir sonraki yıl için işlem yapılır.
Uygulama
MADDE 6 – (1) Güz yarıyılı sonunda yüzde ona giren öğrencilerin listesi bahar yarıyılı başlangıcından
itibaren bir ay içerisinde tespit edilir. Öğrencinin bahar yarıyılında ödemiş olduğu öğrenim ücreti iadeleri bahar yarıyılı içerisinde yapılır.
(2) Bahar yarıyılı sonunda yüzde ona giren öğrencilerin listesi bahar yarıyılı bütünleme sınavı notlarının sisteme girilmesinden itibaren bir ay içerisinde tespit edilir ve bu öğrencilerin öğrenim ücretleri, takip eden güz yarıyılı başlamadan önce iadeleri yapılır.
(3) Yüzde ona giren öğrenciler ilgili birim tarafından tespit edilir. Yönetim kurulu kararı alınır
ve kesinleşen listeler birim öğrenci işleri bürosunca ilan edilir.
(4) Yüzde on hesaplamaları ilan edildikten sonra itirazı olan öğrenciler 10 iş günü içerisinde birim öğrenci işleri bürolarına yazılı olarak başvurabilirler. Yapılan başvurular birim yönetim kurulunca karara bağlanır. 10 iş günü sonrasında yapılan itirazlar dikkate alınmaz.
(5) Kesinleşen yüzde ona giren öğrenci bilgileri bir ay içerisinde birimler tarafından Öğrenci
İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 7 – (1) Bu Yönerge, 2013–2014 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılından itibaren uygulanır.
Yürütme
MADDE 8 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.
bu içerik toplamda 249 kez görüntülenmiştir