BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’ne Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alınması ve özel yetenek sınavı başvurusuna ilişkin esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönerge; Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünün, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalına yönelik; adayların başvuru, değerlendirme, asıl ve yedeklerin tespit usulleri, sınav sonuçlarının ilanı, kesin kayıt koşulları ve itirazlar ile ilgili hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge; 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 43. ve 45. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 - (1) Bu Yönerge’de geçen terim ve kısaltmalar aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.
ç) ÖSYS: Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemini,
d)ÖYGS: Özel Yetenek Giriş Sınavını,
ğ) Sınav Yürütme Kurulu: Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanlığının önerisi alınarak Fakülte Yönetim Kurulu tarafından sınavın özeliğine göre görevlendirilen ve öğretim elemanlarından oluşan kurulu,
ı) YSP: Özel Yetenek Sınav Puanını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kontenjan, Başvuru Koşulları ve Ön kayıt İşlemleri
Kontenjanlar
MADDE 5 - (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü lisans programlarına alınacak öğrenci kontenjanları; Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı lisans programları için birimin önerisi ile senato tarafından her yıl belirlenir ve kabul edilir.
(2) Engelli adaylar için, ilgili yılın Merkezi Sınav Kılavuzu’nda öğretmenlik programları için ilgili sınavda istenen başarı sırasına girmiş olmak kaydı ile asıl kontenjanın %10’u kadar kontenjan ayrılır. Engelli adaylardan yeterli başvuru olmaması veya ilgili öğrencilerin sınavda başarısız olması durumunda kontenjan, Yönerge’de belirlenen kurallar doğrultusunda diğer adaylardan tamamlanır.
ÖYGS aday kabul ve başvuru koşulları
MADDE 6 – (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Özel Yetenek Sınavları’na kabul için aşağıdaki şartlar aranır:
ç) Aday kabul işlemleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunun belirlediği tarih ve kurallar çerçevesinde yürütülür.
Ön kayıt ve başvuru işlemleri
MADDE 7 – (1) Özel Yetenek Sınavı başvuruları çevrimiçi olarak internet sitesi üzerinden yapılır. Kaydını tamamlayan öğrenciye sistem sınava giriş belgesi verir. İbraz edilen belgelerin doğruluğundan adayların kendileri sorumludur. Belgelerin hatalı olduğunun tespit edilmesi durumunda adayların başvuruları iptal edilir.
ç) 30.03.2012 öncesi orta öğretim kurumlarından mezun olanlar için lise diploması örneği,
(3)Başvuru evrakları tam olmayan veya yanlış beyanda bulunan adayların başvurusu kabul edilmez ve tespit edildiği anda sınavları iptal edilir. Sorumluluk tamamen adaylara aittir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Özel Yetenek Sınavına İlişkin Esaslar
Sınav Üst Kurulunun görevleri
MADDE 8 - (1) Sınav Üst Kurulu, Özel Yetenek Giriş Sınavı Kılavuzu ile uygulama esasları ve sınav takvimini belirler. Sınav Üst Kurulu, zorunlu hallerde sınavın şekli, yeri, günü ve saatini değiştirme yetkisine sahiptir.
Sınav Yürütme Kurulu ve Sınav Koordinatörünün görevleri
MADDE 9 - (1) Sınav Koordinatörü:
ç) Sınav sonuçlarına ilişkin Sınav Yürütme Kurul Tutanağını sınav sonuçlarının ilan tarihinden önce Fakülte Dekanlığına teslim etmek.
(2) Sınav Yürütme Kurulu:
ç) Sınavlara ilişkin itirazların değerlendirilmesi için Sınav İtiraz Komisyonu sıfatı ile toplanmak.
Sınav İtiraz Komisyonu
MADDE 10 – (1) Sınav Yürütme Kurulu tarafından oluşturulan Sınav İtiraz Komisyonu, adayların özel yetenek sınavına yönelik maddî itirazlarının değerlendirilmesi ve gerekli raporların hazırlanması ile görevlidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sınavın Uygulanışı
Özel Yetenek Sınavının tarihi, yeri ve şekli
MADDE 11 - (1) Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Kurulu tarafından her yıl sınav tarihinden en geç bir ay önce teklif edilen ve sınavın uygulama şekli, detayları ile sınav tarihlerini içeren sınav kılavuzu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından ilan edilir.
Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Yetenek Sınavı Uygulama ve Değerlendirme Esasları
MADDE 12 - (1) Müzik öğretmenliği özel yetenek sınavının içeriği müzik alanına ilişkin bilgi beceri ve tutumların sanatsal kimliğin ölçülmesine yönelik olarak düzenlenir ve her yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığının yayınlayacağı kılavuzda ilan edilir.
Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Yetenek Sınavı Uygulama ve Değerlendirme Esasları
MADDE 13 - (1) Sınav iki aşamalıdır: Birinci aşama “Modelden Desen”, ikinci aşama ise “İmgesel Tasarım” şeklinde olacaktır. Birinci aşamadaki “Modelden Desen” eleme niteliğinde olup, bu aşamada 100 üzerinden en az 50 ve üzeri puan alanlar ikinci aşamaya katılabileceklerdir.
(2) Adayların; her iki aşamada da kullanmak üzere, kurşun kalem (HB ya da en fazla 4B), yumuşak bir silgi, kalemtıraş, kıskaç, 50x35cm ebadında resim kâğıtlarını koyabilecekleri resim altlığı vb. araç-gereçleri getirmeleri gerekmektedir. Sınavlarda kullanılan kâğıtlar her iki aşamada da öğrencilere görevliler tarafından sınav sırasında verilecektir.
Özel Yetenek Sınavının ilk aşaması ve eleme niteliğinde olan “Modelden Desen”de(aday sayısına bağlı olarak “sabah” ve “öğlen” oturumları olarak yapılabilir), adaylar 100 dakikalık bir sınava alınırlar. Bu aşamada adaylar, kurşun kalemle (HB ya da en fazla 4B) 35x50 cm. ebadındaki resim kâğıtlarına (kâğıtlar tarafımızdan verilecek), hazırlanmış canlı ya da cansız modelden desen çalışacaklardır. Bu çalışma sırasında adaylardan, kompozisyona dâhil edilmek üzere model haricinde obje / objeler, figür / figürler ve mekân gibi ekleme yapmaları istenebilir. Bu aşama, 50’şer dakikalık iki bölümde yürütülecek ve iki bölüm arasında 10 dakika ara verilecektir.
Birinci aşama sınavında başarılı olmuş adayların katılabileceği bu aşamada, adaylara söylenecek bir konunun ya da yaşanmış / yaşanabilecek bir olayın imgelemden resimlenmesi istenecektir. 35x50 cm ebadındaki kâğıtlara yapılacak olan bu çalışmada da süre 120 dakikadır ve ara verilmeyecektir.
Sınavda 100 (yüz) tam puan üzerinden değerlendirme yapılır. Puanlar büyükten küçüğe doğru sıralanır (küsuratlar üç basamağa kadar dikkate alınır). Birinci aşama sınavında 50 (elli) puanın altında alan adaylar, ikinci aşama sınavına giremezler. Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması ilgili yıla ait merkezi sınav kılavuzunuzdaki ilgili esaslar dikkate alınarak yapılacaktır. “Modelden Desen” sınavının sonuçları, ikinci aşama sınavından önce panolardan ve internet sitesi üzerinden ilanen duyurulur.
Birinci aşama sınavında başarılı olan adayların girebileceği “İmgesel Tasarım” sınavından sonra aynı gün (sınava katılacak öğrenci sayısına göre sonraki gün de olabilir) maddî hata ve itirazlar için geçici liste ilan edilir. Yasal itiraz süresinin sonunda kesinleşmiş liste en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanmış 30 asıl aday belirlenir. Kontenjan dolmadığı takdirde, başarı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere kontenjan açığı yedek listeden süresi içinde başvuru yapmış adaylar arasından tamamlanır. Kesinleşmiş asıl ve yedek aday listeleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından sınavın bitimini takip eden iki iş gün içinde internet sayfasından ilan edilir.
Sınav sonuçlarının duyurulması
MADDE 14 – (1) ÖYGS sonuçları sınav bitiminden sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi internet sayfasında (http://egitim.comu.edu.tr/) yayımlanarak duyurulur. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince yalnızca asıl ve yedek adayların isimleri ilan edilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Kesin Kayıt İşlemleri ve İtirazlar
Kayıt işlemleri
MADDE 15 – (1) Sınavı kazanan adaylar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından ilan edilen kesin kayıt süresi içerisinde istenen evraklar ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrenci İşleri Bürosuna bizzat gelmek suretiyle kayıtlarını yaptırırlar. Posta ile kesin kayıt yapılmaz. Kontenjan açığı olduğu takdirde, özel yetenek sınavına giren yedek adayların dilekçe ile başvurularına göre en yüksek puandan başlanmak suretiyle aşağıya doğru sıralama yapılarak kontenjan açığı kadar öğrencinin kesin kayıtları yapılacaktır. Kontenjan dolmaması halinde yedek adaylar için iki gün ek kayıt süresi verilir.
(2) Kayıt yaptırmaya hak kazandığı halde, kayıt süresi içinde sağlık sorunları nedeniyle kayıta şahsen başvuramayacak durumda olan adaylar, noter onaylı vekâletname yoluyla kayıt yaptırabilirler. Yasal süreler içinde vekâletle de başvuru yapmayan adayların kaydı yapılmayacaktır.
(3) Kesin kayıt yaptırmış ancak eğitim-öğretim döneminin başladığı tarih öncesinde kaydını sildirmiş adayın yerine, yedek adaylar için tanınan sürede yazılı başvuru yapmış olan ilgili anabilim dalına ait listeden başarı durumuna göre sırası gelen adaylara kayıt hakkı tanınır.
(4) Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalına kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerden sağlık raporu (Sağlık raporunda “Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalında öğrenim görmesinde hiçbir sakınca yoktur” ifadesi yer alacak) istenir.
İtirazlar
MADDE 16 - (1) Sınavlarda uygulamaya ve sonuçlara yönelik “itirazlar”, sınavların bitiminden itibaren en geç 1(bir) gün sonrasına kadar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığına yazılı olarak yapılmış olması halinde işleme alınır.
(2) İşleme alınan itirazlar Sınav İtiraz Komisyonu tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır. Karar yazılı olarak itiraz sahibine bildirilmek üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığına teslim edilir.
ALTINCI BÖLÜM
Diğer Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 17 – (1) Bu Yönerge’de belirtilmeyen hususlarda ve ortaya çıkan ihtilaf durumlarında Sınav Üst Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 18 – (1) Bu Yönerge Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunun onay tarihinde yürürlüğe girer ve Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü özel yetenek sınavı öğrenci alımında uygulanır.
Yürütme
MADDE 19 – (1) Bu Yönerge’yi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.
bu içerik toplamda 529 kez görüntülenmiştir