AmaçMADDE 1 - (1) Bu Yönerge’nin amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Özel Yetenek Sınavı usul ve esaslarını belirlemektir.
KapsamMADDE 2 - (1) Bu Yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavı ön kayıt işlemleri, sınavların yapılması, değerlendirilmesi ve sonuçların duyurulması ve kesin kayıt işlemleri ile ilgili hükümleri kapsar.
DayanakMADDE 3 - (1) Bu Yönerge; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
TanımlarMADDE 4 - (1) Bu Yönerge’de:a- Bölüm: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde yer alan bölümleri,b- Dekanlık: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığını,c- Fakülte: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini,ç- Merkezi Sınav: ÖSYM tarafından ilgili yılda yükseköğretim kurumlarına giriş için yapılan merkezi sınavı, d- ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,e- ÖYS Özel Yetenek Sınavını,f- ÖYSP: Özel Yetenek Sınavı Puanını, g- Özel Yetenek Sınavları Kılavuzu: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavları Kılavuzu’nu,ğ- Rektörlük: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğünü,h- Senato: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunu,ı- Sınav Uygulama Esasları: Bu Yönerge’ye dayanılarak, her yıl sınavlardan en fazla iki ay önce GSF Fakülte Kurulu tarafından hazırlanan sınav takvimi ve uygulamayla ilgili diğer esasları, i- Sınav: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavı’nı,j- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini,k- YP: Yerleştirme Puanını, ifade eder.
Özel Yetenek Sınavları Uygulama KılavuzuMADDE 5 - (1) Özel yetenek sınavlarına ilişkin gereken tüm bilgi, her yıl Fakülte Kurulu tarafından onaylanan Özel Yetenek Sınavları Uygulama Kılavuzu’nda yer alır. Her yıl Sınav Yürütme Komisyonu tarafından hazırlanan Öğrenci Kabul / Kayıt ve Özel Yetenek Sınavları Uygulama Kılavuzu Fakülte Kurulu tarafından görüşülerek kesinleştirilir. Bu kılavuzda;
a-Bölümlerin kontenjanları,
b-Ön kayıt tarihleri ve koşulları,
c- Sınav tarihleri,
ç- Sınavda uygulanacak kurallar,
d- Engelli adaylara ilişkin açıklamalar,
e- Sınavların değerlendirilmesi, sınav sonuçlarının duyurulması ile ilgili sınavlara ilişkin ayrıntılar,
f- Kesin kayıt işlemleri ve tarihleri,
g- Yedek kayıt işlemleri ve tarihleri yer alır.
Sınavların duyurulmasıMADDE 6 - (1) Sınav tarihi, sınav şekilleri, sınav için gerekli malzeme ve sınava ilişkin diğer bilgiler ön kayıt tarihinden en geç 15 gün öncesinde Fakülte internet sitesi üzerinden (http://gsf.comu.edu.tr/) duyurulur. Ön kayıtlarMADDE 7 - (1) Ön kayıt tarihleri ve ön kayıt için gereken belgeler Fakülte internet sitesi üzerinden (http://gsf.comu.edu.tr/) duyurulur.Aday, en fazla 3 (üç) bölüm̈ tercih etme hakkına sahiptir.
Sınav giriş belgesiMADDE 8 - (1) Sınav giriş belgesi, ön kayıt işlemi tamamlandığında sistem üzerinden alınacaktır. Fotoğraflı resmi kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport) ve Sınav Giriş Belgesi olan adaylar sınava alınır. Bu belgelerden biri eksik olan adaylar sınava alınmaz.
Özel Yetenek Sınavlarının uygulanmasıMADDE 9 - (1) Her bölüm, öğretim programı doğrultusunda özel yetenek sınavını yapar. Sınavın değerlendirmesi, bölümün öğretim elemanlarından üç asil ve iki yedek öğretim elemanı tarafından yapılır.(2) Her bölüm yapacağı özel yetenek sınavının aşamalarını, özel yetenek sınavının özelliklerini ve özel yetenek sınavında gerekli malzemeleri bölüm kurulunda görüşerek kararlaştırır; alınan kararlar ön kayıt tarihinden on beş gün önce Fakülte internet sayfasından duyurulur. (3) Her bölüm değerlendirdiği özel yetenek sınav evraklarını, ÖYS Yürütme Komisyonuna tutanakla teslim eder. ÖYS yürütme komisyonu temsilcisi ve Bölüm ÖYS jürisinin eşliğinde, sınav kâğıtlarının üzerinde kapalı halde bulunan, adaylara ait isim haneleri açılır. Puan sıralamalarına göre oluşturulan sınav sonuç listeleri, tutanakla ÖYS yürütme komisyonu başkanına teslim edilir.
Sınav Üst KuruluMADDE 10 - (1) Sınav Üst Kurulu Fakülte Kurulu Üyeleri’nden oluşmaktadır. Özel Yetenek Sınavları Yönergesi’ni ve Uygulama Kılavuzu’nu hazırlamakla yükümlüdür.
Özel Yetenek Sınavları Yürütme KomisyonuMADDE 11 - (1) Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonu, Fakülte Yönetim Kurulunun görevlendireceği bir öğretim üyesi başkanlığında, Fakülte Kurulu tarafından seçilecek 5 öğretim elemanı ve raportör olarak fakülte sekreterinden oluşur. Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonuna ek olarak; Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonu Başkanının önerisi ve Dekanın kararıyla Yürütme Komisyonuna yardımcı olacak Fakülte öğretim elemanlarından bir çalışma grubu oluşturulur.
Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonunun görevleriMADDE 12 - (1) Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonunun görevleri aşağıdaki gibidir:a- Bu Yönerge hükümlerine uygun olarak özel yetenek sınavlarını yürütmek, b- Sınav gözetmen ve denetçilerini;seçmek, görevlendirmek ve sınav uygulama kurallarını bildirmek, c- Sınava girilecek salonları ve jürilerin çalışma mekânlarını belirlemek ve hazırlamak, ç- Sınav jürilerinin isteklerine göre sınavda kullanılacak malzemeyi sağlamak ve dağıtmak, d- Adayların sınav salonlarına alınmasından sınavın sonuçlandırılmasına kadar tüm islerin düzenle yapılmasını sağlamak,e- Sınav sonuçlarını jürilerden teslim alıp kesin sonuçların hazırlanmasını ve bu sonuçlarınDekanlığa iletilmesini sağlamak,f- Sınava ilişkin tüm evrakları veya yaptığı çalışmalara ilişkin bir raporu Dekanlığa sunmak,g- Sınavlarda gerçekleşebilecek usulsüzlükleri ve şikâyetleri değerlendirmek..
Özel Yetenek Sınavları JürileriMADDE 13 - (1) Fakülte Özel Yetenek Sınav jürileri her yıl yapılacak sınavdan bir ay önce belirlenir. Her bolümün özel yetenek sınav jürileri, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve her bölümün öğretim elemanlarından üç asil ve iki yedek öğretim elemanından oluşur.
KontenjanlarMADDE 14 - (1) Kontenjanlar, ilgili bölüm kurulları önerisi doğrultusunda, Fakülte Kurulu kararı ile Rektörlüğe iletilir. Bölüm kontenjanının belirlenmemesi halinde bir önceki yılın kararı geçerli sayılır. Yabancı uyruklu öğrencilerin kontenjanı, ilgili bölüm kurulları önerisi doğrultusunda Fakülte Kurulu Kararı ile Senato tarafından belirlenir ve ÖYS Uygulama Kılavuzu’nda duyurulur.
İtiraz KomisyonuMADDE 15 - (1) Fakülte Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan İtiraz Komisyonu Özel Yetenek Sınavı sonucunda olabilecek itirazları değerlendirmek için kurulur. Komisyon sadece maddi hata yapılıp yapılmadığını denetler, Jüri sonuçları ve komisyon kararı kesindir. İtirazlar; Özel Yetenek Sınav Sonuçları ilan edildikten iki iş günü içerisinde yapılır. Komisyon itirazları iki iş günü içerisinde değerlendirir ve ilan eder. Engelli Adayların Özel Yetenek Sınavı Uygulama ve Değerlendirme EsaslarıMADDE 16 - (1) ÖSYM tarafından ilgili yıl için ilan edilecek olan Yüksek Öğretim Kurumuna Giriş Sınavı Kılavuzu’nda belirtilen hükümler uygulanır.
Yerleştirme PuanıMADDE 17 - (1) Adayların YP ve ÖSYP’lerinin hesaplanmasında, ÖSYM tarafından ilgili yıl için ilan edilecek olan Yüksek Öğretim Kurumuna Giriş Sınavı Kılavuzu’nda belirtilen hükümler uygulanır. (2)Adaylar YP’lerine göre en yüksek puandan başlanmak üzere seçtikleri bölümlere yerleştirilir.(3) Bir önceki yıl Merkezi Sınav puanı veya özel yetenek sınavı sonucu ile örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adayların AOBP’leri ile ilgili katsayılar, ÖSYM Sınav Kılavuzu’na göre uygulanacaktır.
Kayıt süreciMADDE 18 - (1) Kesin kayıtlar duyurulan tarihler içinde yapılır. Adaylar sadece bir bölüme kesin kayıt yaptırabilir. Asil kontenjanın dolmaması halinde internet üzerinden yedek listeler ilan edilir. Yedek listedeki adaylar YP’lerine göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralanarak seçtiği bölüme yerleştirilir. Kayıt süresi içinde kayıt yaptırmayan adaylar haklarını yitirirler. Eksik belge ile kayıt yapılmaz, gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya herhangi bir eylem veya işlemi ile idareyi yanılttığı tespit edilen adayların başvuruları reddedilir. Bu adayların kayıtları yapılmış ise silinir.
YürürlükMADDE 19 - (1) Bu Yönerge Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunun onay tarihinde yürürlüğe girer ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi özel yetenek sınavı öğrenci alımında uygulanır.
YürütmeMADDE 20 - (1) Bu Yönerge’yi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü̈ yürütür.
bu içerik toplamda 358 kez görüntülenmiştir