BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönerge’nin amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü’nde öğrenim gören öğrencilerin sekizinci yarıyılda işyerlerinde yapacakları kariyer stajının planlanması, koordine edilmesi, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili temel ilke, kural ve yöntemleri belirlemek ve uygulanmasını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümünde öğrenim gören öğrencilerin sekizinci yarıyılda işyerlerinde yapacakları kariyer stajının planlanması, koordine edilmesi, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili temel ilke, kural ve yöntemlerini ve uygulanmasını kapsamaktadır.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge; 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisans Eğitimi Öğrenci Staj Yönergesi’ne, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisans ve Ön Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne ve 7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 19’uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönerge’de geçen;
ç) Bölüm Kurulu: Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölüm Kurulunu,
ğ) İş Birliği Protokolü: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren iş yerleri arasında yapılan protokolü,
h)İş Yeri: Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencilerinin, eğitimleri süresince kazandıkları bilgi ve deneyimlerini, “Kariyer Stajı” adı altında pekiştirmek üzere uygulama yaptıkları kamu/özel kurum, kuruluş ve işletmelerini,
ı) Kariyer Stajı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü, 2020-2021 Akademik yılından itibaren geçerli olmak üzere programların öğretim planlarına göre yedinci veya sekizinci yarıyılına eklenen ve öğrenciler tarafından UBYS ile zorunlu veya seçmeli olarak seçilmesi gereken Kariyer Stajını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kariyer Stajının Amacı, Kariyer Stajında Görev ve Sorumluluklar
Kariyer stajının amacı
MADDE 5 - (1) Kariyer Stajının amacı, öğrencilerin öğretim yoluyla elde ettikleri bilgileri ilgili sektördeki iş yerlerinde uygulayarak; bilgi ve yeteneklerini güçlendirmek, doğru karar verme becerilerini geliştirmek, sorumluluklarını ve işçi-işveren ilişkilerini öğrenmek, organizasyon ve üretim faaliyetlerinde bulunmak, iş güvenliği sistemlerini ve yeni teknolojileri tanımak, iş başında deneyim kazanmak ve nitelikli aranan meslek elemanı olmalarını sağlamaktır.
Bölüm Kariyer Stajı Kurulu
MADDE 6 – (1) Bölüm Kariyer Stajı Kurulu, Bölüm Başkanı tarafından bölümde görevli öğretim üyeleri arasından önerilen Fakülte Kurulu tarafından onaylanan, bir başkan ve dört üye olmak üzere üç yıllığına atanan beş üyeden oluşur. Süresi biten üyeler yeniden atanabilir. Fakülte Kurulu onayı ile gerekli gördüğü durumlarda üyelerde değişiklik yapabilir. Kariyer Stajı yapılacak iş yerlerini ve öğrenci kontenjanlarını belirleyerek iş yeri ile işbirliği protokolü yapar. Kariyer Stajının yapılacağı iş yerlerini öğrencilere bildirir.
(2) Bölüm Kariyer Stajı Kurulunun görevleri şunlardır;
ç) Kariyer stajı eğitimi çalışmalarının yürütülmesini denetlemek,
Kariyer Stajı Koordinatörü
MADDE 7 – (1) Kariyer stajı ile ilgili öğrencilerin doğrudan iletişim sağlayacağı Bölüm Kurulu tarafından belirlenen bölüm öğretim üyelerinden birisidir.
(2) Kariyer Stajı Koordinatörünün görevleri şunlardır;
ç)Gerektiğinde diğer bölümlerden de denetçi öğretim elemanı ve/veya elemanları görevlendirilebilmesini talep etmek için ilgili bölüm başkanlığına bilgi vermek ve önermek,
İş yeri
MADDE 8 – (1) İşyeri, gıda üretimi, işlemesi, muhafaza edilmesi, dağıtımı, satışı ve/veya servisi gibi aşamalarında faaliyet gösteren firmalardır.
(2) İş Yerinin Görevleri;
İş Yeri Eğitim Sorumlusu
MADDE 9 – (1) İş Yeri Eğitim Sorumlusu, işyerinde mesleki eğitimi bilen ve uygulayan, öğrencinin iş yerinde alacağı eğitimleri koordine eden ve denetleyen, üretim müdürü, ilgili bölüm şefi veya kalite sorumlusudur.
(2) İş Yeri Eğitim Sorumlusunun görevleri şunlardır;
ç) Kariyer stajı eğitimi sonunda, Fakülte Kurulu tarafından belirlenen öğrenci değerlendirme formunu (GİZLİ) ve devam çizelgesini ikişer nüsha olarak doldurmak. Bunlardan bir nüshasını işyeri sorumlusuna, diğerini ise Kariyer Stajı Koordinatörüne teslim etmek.
Öğrencinin görev ve sorumlulukları
MADDE 10 – (1) Kariyer stajı yapan öğrencinin görev ve sorumlulukları şunlardır;
ç) Kariyer Stajı ile ilgili her türlü mazeret ve isteklerini Kariyer Stajı Koordinatörüne bildirirler.
ğ) Kariyer Stajı sırasında işyeri eğitimi çalışmaları ile ilgili tüm ticari sırları ve belgeleri koruyacaklarını kabul ve beyan ederler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kariyer Stajının Yürütülmesi ile İlgili Hususlar
Kariyer Stajı
MADDE 11 – (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Yönetim Kurulu kararı ile öğretim planlarında yer alan Kariyer Stajını alan öğrencilerin mezuniyete hak kazanabilmeleri için Kariyer Stajını en az 60 (CC) puan notu ile başarmaları gerekmektedir.
(2) Kariyer Stajı Kabul Belgesi ve Sözleşmesi’nin akdedilmesi ile kariyer stajı iş yerlerinde staja başlayacak olan öğrencilerin ‟İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası” ilgili mevzuat hükümlerine göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından ödenir.
(3) Kariyer Stajı Koordinatörüne Kariyer Stajı için 2914 sayılı kanun gereği ‘Ders Yükü Tespiti ve Ek Ders Ödemelerde Uyulacak Esaslar Hakkındaki Kararlar’ çerçevesinde danışmanlığını yaptığı öğrenci sayısına bakılmaksızın haftada 2 saat ders ücreti ödenir.
(4) İlçelerdeki iş yerlerinde denetleme faaliyetleri için görevlendirilen Kariyer Stajı Koordinatörüne Fakülte imkanları doğrultusunda yolluk ve yevmiye ödenebilir.
Kariyer Stajı Yapma Ön Koşulları
MADDE 12 - (1) Kariyer stajı yapma ön koşulları şunlardır:
(2) Öğrenciler kariyer stajı yaparken başarısız oldukları FF-FD’li dersleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne uygun olarak alabilirler.
(3) Önceki bahar dönemlerinde DS (Devamsız) notu ile kalan ders/dersleri olan öğrenciler, Kariyer Stajının haftalık ders programına göre çakışmaması hâlinde alabilirler. Derslerin çakışması hâlinde ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır.
Kariyer Stajının Süresi ve Zamanı
MADDE 13 - (1) Kariyer Stajı süresi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Akademik Takvimi’ne uygun olarak, ilgili bölüm programının öğretim planı doğrultusunda, 7. veya 8. yarıyılda 16 (14+2) hafta olmak üzere günde 8 saat olacak şekilde uygulanır.
Kariyer stajı süresinin açıklanması
(2) Kariyer Stajı, zorunlu veya seçmeli olarak belirlenebilir. Kariyer Stajı, 2019-2020 Güz döneminden itibaren 7. yarıyıl süresince 16 (14+2) hafta ve haftada en az 3 gün süre ile tam zamanlı olarak yapılabilir. 2018-2019 Güz Dönemi ve öncesinde kayıtlanan öğrenciler 8.Yarıyıl süresince 16 (14+2) hafta ve haftada en az 3 gün süre ile tam zamanlı olarak yapılabilir. Bu eğitimin şekline ve statüsüne ilgili Bölüm Kariyer Stajı Kurulu karar verir, Fakülte Kurulu onaylar.
(3) Kariyer Stajı 2019-2020 Güz döneminden itibaren kayıtlı olan öğrencilerin transkriptlerinde 7. yarıyılda 16 AKTS’lik zorunlu veya 16 AKTS’lik seçmeli ders şeklinde yer alır. 2018-2019 Güz Dönemi ve öncesinde kayıtlanan öğrencilerin transkriptlerinde 8.Yarıyılda 20 AKTS’lik zorunlu veya 20 AKTS’lik seçmeli ders şeklinde yer alır. Bu uygulamaya ilgili Bölüm Kariyer Stajı Kurulu karar verir.
(4) Zorunlu Hâller: Öğrencilerin hastalık, resmî tatil, grev, iş yerinin kapanması vb. mücbir sebeplerle Kariyer Stajına ara vermesi gereken durumlarda eksik kalan günler, uygulama yapılan süreden sayılmaz. Öğrenciler belgelendirdikleri bu tür durumları, bölüm kariyer stajı koordinatörüne bildirir, Bölüm Kariyer Stajı Kurulu Kararı ile ara verilen uygulamanın geri kalan süresinin yer ve zaman tespiti yapılarak tamamlanması sağlanır.
(5) Zorunlu Olmayan Hâller: Bu Yönerge’nin 13’üncü maddesinin 4’üncü fıkrasında belirtilen zorunlu nedenler dışında iş yeri değişikliği talebinde bulunan öğrencilerin, daha önce yaptıkları uygulama süresi dikkate alınmaz. Öğrenci bu tür uygulama yeri değişikliklerinde, uygulamaya yeniden başlamış olarak değerlendirilir. Bu durumdaki iş yeri değişikliği talepleri akademik takvimde notların kesinleştiği tarihin dışına taşarsa öğrencinin işyeri değişikliği talebi kabul edilmez veya Kariyer Stajı iptal edilir. Öğrenci ilgili dersten DS notu alır.
(6) İş yerinin öğrenci ile kariyer stajını sonlandırmak istemesi talebi ancak protokolde belirtilen ve işyerinin gizli sırlarını açığa çıkarmak, işyerinde ayaklanma çıkarmak vb. nedenler kapsamında mümkündür.
(7) Kariyer stajına öğrencilerin %80 oranında devam zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler toplam sürenin %80’ine devam etmedikleri takdirde DS notu olarak Kariyer Stajından başarısız sayılırlar.
(8) Öğrenci Uygulama süresinin %20 sini geçmemek kaydıyla mazeret izni ve sağlık raporu alabilir.
Kariyer Stajı Yerlerinin Belirlenmesi
MADDE 14 - (1) Kariyer stajının yapılacağı yerler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi Bölüm Kariyer Stajı Kurulu tarafından belirlenir. İlgili iş yerleri ile İş birliği Protokolü imzalanır. Öğrenci belirlenen iş yerleri haricindeki yerlerde Kariyer Stajı yapamaz.
Kariyer Stajı Raporuna Yönelik Düzenlemeler
MADDE 15 - (1) Kariyer stajı yerleri belirlenen öğrenciler, kendileri ile ilgili formları Fakülte/Bölüm Internet sayfasından temin eder.
(2) Öğrenciler, Kariyer Stajı Değerlendirme Formunun eksiksiz olarak doldurulması ve koordinatörüne tesliminden sorumludur.
(3) Kariyer Stajı Raporu’nun uygulama takviminde belirtilen süreler içinde ve yazım kurallarına göre koordinatörüne iletilmesi gerekmektedir.
(4) Kariyer Stajı Devam Çizelgesi uygulama yapılan iş yeri eğitim sorumlusu tarafından doldurulur ve onaylanır.
Kariyer Stajı Raporu
MADDE 16 - (1) Öğrencilerin Kariyer Stajı sonunda bir uygulama raporu yazması zorunludur.
(2) Bu raporu, Fakülte (ve/veya Bölüm) Internet Sayfasında da ilan edilen yazım kurallarına göre hazırlar.
(3) Kariyer Stajını tamamlayan öğrenciler, raporlarını uygulama takvimine bağlı kalarak ilgili koordinatörüne teslim ederler.
(4) Kariyer Stajı Raporu’nun içeriğinde aşağıda belirtilen konular yer almalıdır.
c)Yapılan işlerle, Fakülte/Bölümde alınan eğitimin örtüşen ve örtüşmeyen yönlerinin belirtilmesi (hangi konularda hangi derslerden yararlanıldığı).
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Kariyer Stajı Başlaması, Denetlenmesi ve Değerlendirilmesi
Kariyer Stajı Başlatılması
MADDE 17 - (1) Kariyer stajı başlayacak öğrenci, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Akademik Takvimi’nde yer alan ders ekleme-bırakma, geç kayıtlar ve danışman onayları haftasında; Kariyer Stajı Kabul Belgesi ve Sözleşmesi’ni doldurarak işyeri ve Fakülte Kariyer Stajı Kuruluna onaylatmak zorundadır. Öğrenci, sözleşme onayı almadan kariyer stajı başlamış sayılmaz.
Kariyer Stajının Denetimi
MADDE 18 - (1) Öğrenciler, haftada en az bir defa iş yerine gidilerek denetlenir. Bu denetim, ilke olarak Bölüm Kariyer Stajı Koordinatörü tarafından veya bölüm başkanlığınca görevlendirilen denetçi öğretim elemanlarınca yürütülür. Bu denetimlerde “Kariyer Stajı Yerinde Denetim Formu” doldurulur. Bu form denetim sonrası ilgili Bölüm Kariyer Stajı Kuruluna teslim edilir.
(2) Kariyer Stajı süresince öğrencilerin takip ve denetimi, kariyer stajının iş yerinde daha verimli ve amacına uygun bir şekilde yapılabilmesi için ilgili program öğrencileri gruplara bölünebilir veya birleştirilebilir. Oluşturulan her grup listesi için sorumlu bir öğretim elemanı görevlendirilir.
Kariyer Stajı Değerlendirilmesi
MADDE 19 - (1) Öğrencilerin kariyer stajı, yönerge 19 (2) maddesinde belirtilen ölçütler dikkate alınarak değerlendirilir ve harflendirme/notlandırma işlemleri “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesine göre Kariyer Stajı Koordinatörü tarafından yapılır.
(2) Kariyer Stajı Değerlendirme Kriterleri
ç) Değerlendirme ağırlıkları sonucu ile ortaya çıkan harfler, programların zorunlu kariyer stajı
Koordinatörü tarafından belirlenerek (Ağırlıklar: %50 + %20 + %30 şeklinde), öğrencilere UBYS ile ilan edilir. Öğrencilerin ders geçme notu en az 60 (CC harf notu) olması gerekmektedir. Öğrenci, her üç değerlendirme ölçütlerinden en az 50 puan almak zorundadır.
Kariyer Stajının Geçersiz Sayılacağı Durumlar
MADDE 20 - (1) Bu Yönerge Madde 13(2) ve 13(5)’de belirtilen sürelere mazeret belirtmeden uyulmaması,
(2) Kariyer stajı, koordinatör tarafından onay verilmeyen ya da bilgisi dışında bir yerde yapılmış olması,
(3) Kariyer stajının bu Yönerge Madde 11 ve Madde 12’te belirtilen biçimde başlatılıp, yürütülmemesi,
(4) Kariyer stajı yapılan işyeri yetkililerinin öğrencinin görevini gereği gibi yapmadığı ve/veya disiplinsiz davranışlarda bulunduğu doğrultusunda görüş bildirmeleri durumunda, “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” uyarınca öğrenci uyarı veya kınama cezası almış ise uygulamasına devam eder. Ancak öğrencinin okuldan uzaklaştırma cezası alması durumunda, ceza aldığı süreçte uygulamaya devam edemez. Uzaklaştırma cezası sona erdiğinde, devam edilmeyen süre uygulama süresine eklenerek uygulama tamamlattırılır. Ancak bu durumda uygulama bitim tarihi, akademik takvimde notların kesinleştiği son tarihin dışına çıkarsa uygulama iptal edilmesi,
(5) Kariyer Stajı yerinin, işyeri yetkilisinin izni ve bilgisi dışında veya işyeri yetkilisinin bilgisi olduğu halde ilgili Kariyer Stajı Koordinatörüne bilgi verilmeden terk edilmesi (öğrencinin işyeri yetkilisinden izin alması veya işyeri dışında görevlendirilmesi gibi durumlarda bile mutlaka Kariyer Stajı Koordinatörünü anında bilgilendirmesi gerekmektedir) durumlarında Kariyer Stajı geçersiz sayılır.
Kariyer Stajı Değerlendirme Sonucuna İtiraz
MADDE 21 - (1) Kariyer stajı değerlendirme sonucuna yapılan itirazlar, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” nin ilgili maddeleri dikkate alınarak, Bölüm Kariyer Staj Kurulu tarafından sonuçlandırılır.
Kariyer stajında mücbir sebepler
MADDE 22 - (1) Kariyer Stajı eğitimi için mücbir sebepler söz konusu olduğunda, öğrenciler iş yerinde yapacakları uygulamalı eğitim yerine öğretim programında duyurulan ilgili döneme ait seçmeli dersleri alabilirler.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Öğrencilerin Disiplin İşleri ve Sorumlulukları
MADDE 23 - (1) Öğrenciler, Kariyer Stajı yaptıkları işyerinin her türlü kural ve koşullarına uymak ve üniversite/fakülte öğrencisi kimliğinin ve kişiliğinin gerektirdiği sorumluluk bilincine uygun davranmak zorundadırlar. Öğrenciler, Kariyer Stajı süresince,” Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” hükümlerine uymakla yükümlüdürler.
(2) Öğrenciler, kariyer stajı süresince, uygulama yerlerinde verecekleri tüm maddi ve manevi nitelikteki zararlardan bizzat kendileri sorumludurlar.
(3) Öğrencilerin kariyer stajı yaptıkları işyerleri ile olan mali ilişkilerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin hukuki ve mali sorumluluğu bulunmamaktadır.
(4) İş yeri tarafından öğrenciye yapılacak ödemeler, sözleşme ve yürürlükteki mevzuat uyarınca düzenlenir ve bu ödemelere ait tüm yasal sorumluluk işyerine ve işverene aittir.
Yatay Geçişle Gelen Öğrencilerin Kariyer Stajı
MADDE 24 - (1) Yatay geçişle gelen ve programlara intibakı yapılan öğrencilerin daha önce yaptıkları kariyer stajının geçerliliği, bölüm başkanlarının görüşleri doğrultusunda bölüm kurulu tarafından karara bağlanır.
Engelli Öğrencilerin Kariyer Stajı Muafiyet Durumları
MADDE 25 - (1) Kariyer Stajı gerçekleştirmesi mümkün olmayan engelli öğrencilerin muafiyeti; “engel durumunu sağlık raporu ile belgelemeleri hâlinde bölüm başkanlarının görüşleri doğrultusunda Bölüm Kurulu tarafından karara bağlanır.
Kariyer Stajı Yerinin Değiştirilmesi
MADDE 26 - (1) Kariyer Stajı yerinin değiştirilmesi “zorunlu” ve “zorunlu olmayan” nedenlere göre farklı değerlendirilir.
(2) Uygulama yerinin bu Yönerge’nin 13’üncü maddesinin 4’üncü maddesinde belirtilen zorunluluk nedenleriyle değiştirilmek istenmesi durumlarında öğrenci Kariyer Stajı İşyeri Değişikliği Talep Dilekçesi ile Bölüm Kariyer Stajı Kuruluna başvurur. İş yerinin değiştirilmesi talebinin Bölüm Kariyer Stajı Kurulu kararınca onaylanması durumunda, öğrencinin toplam uygulama süresinden o güne kadar yapmış olduğu uygulama süresi düşürülerek yeni başladığı işyerinde kariyer stajı süresi tamamlattırılır.
(3) Bu Yönerge’nin 13’üncü maddesinin 5’inci fıkrasında belirtilen zorunlu nedenler dışında uygulama yeri değişiklik talebinde bulunan öğrencilerin, daha önce yaptıkları uygulama süresi dikkate alınmaz. Öğrenci bu tür uygulama yeri değişikliklerinde, uygulamaya yeniden başlamış olarak değerlendirilir. Bu durumdaki uygulama yeri değişiklik talepleri, akademik takvimde notların kesinleştiği tarihin dışına taşarsa öğrencinin uygulama yeri değişiklik talebi kabul edilmez veya uygulaması iptal edilir.
Yürürlük
MADDE 27 - Bu Yönerge hükümleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Uygulama
MADDE 28 - Bu Yönerge’de hüküm bulunmayan hallerde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile ilgili Fakülte Kurulu Kararları ve Senato kararları uygulanır.
Yürütme
MADDE 29 - Bu Yönerge hükümleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür, Rektör bu yetkisini Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanına devredebilir.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir