T.C.
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
STAJ UYGULAMA İLKE VE ESASLARI
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin, öğrenim süreleri içinde kazandıkları teorik ve uygulamalı bilgi ve deneyimlerini pekiştirmelerini ve geliştirmelerini, görev yapacakları iş yerindeki sorumlulukları, ilişkileri, üretim süreçleri ve teknolojilerini tanımalarını sağlayacak zorunlu stajları ile ilgili staj uygulama ilke ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin öğrenim gördükleri alanlarda faaliyet gösteren yurt içi ve yurt dışı kamu kurumları ve özel kuruluşlara ait işyerlerinde yapacakları stajlar ile ilgili düzenlemeleri içeren hükümleri kapsamaktadır.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans - Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Uygulamalı Eğitimler Yönergesi uyarınca düzenlenmiştir.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Uygulama İlke ve Esasları kapsamında geçen;
a) Birim : Güzel Sanatlar Fakültesi’ni,
b) Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonu: Güzel Sanatlar Fakültesinin zorunlu staj faaliyetlerinin planlanması ve uygulanmasının koordinasyonundan sorumlu komisyonu’nu,
c) Bölüm : Güzel Sanatlar Fakültesinin zorunlu staj uygulaması olan bölümlerini,
ç) Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu: Güzel Sanatlar Fakültesinin zorunlu staj uygulamasına tabi bölümlerinde, staj faaliyetlerinin planlanması, uygulanması ve koordinasyonundan sorumlu olan bölüm komisyonlarını,
d) Danışman : Bölümlerde öğrencilerin akademik danışmanlığı ile görevli öğretim elemanını,
e) Dekan : Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı’nı,
f) Fakülte Sekreteri : Güzel Sanatlar Fakültesi Sekreteri’ni,
g) Sorumlu Öğretim Elemanı : Uygulamalı Eğitimler Bölüm komisyonunda yer alan stajların izlenilmesinden sorumlu öğretim elemanını,
ğ) Üniversite : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Dekanın görev ve yetkisi
MADDE 5 – (1) Dekanın görev ve yetkileri şunlardır:
a) Birimindeki zorunlu staj faaliyetlerinin planlanması ve uygulanmasını koordine etmek üzere Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonunu oluşturmak ve komisyona başkanlık etmek.
b) Zorunlu Staj kapsamında 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5'inci maddesi gereğince sigortalanacak öğrencilerin sigortalanmalarına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek/yürütülmesini sağlamak.
Birim uygulamalı eğitimler komisyonunun görevi, yetkileri ve sorumlulukları
MADDE 6 – (1) Birim uygulamalı eğitimler komisyonu; Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı tarafından zorunlu staj faaliyeti yürütülen her bir bölümde görevli öğretim elemanları arasından görevlendireceği en az üç (3) üyeden oluşur. Güzel sanatlar Fakültesi Dekanı veya görevlendireceği bir Dekan Yardımcısı, Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonunun başkanıdır.
(2) Komisyonun görev, yetki ve sorumlulukları:
a) Güzel Sanatlar Fakültesinin zorunlu staj uygulaması olan bölümlerinin staj faaliyetlerinin planlanması, uygulanması ve koordinasyonundan sorumludur.
b) Bölümlerden gelecek staj uygulama esaslarına ilişkin raporlar çerçevesinde birimin “Staj Uygulama İlke ve Esaslarına” yönelik çalışmalar yapar.
c) Zorunlu staj uygulamalarına ilişkin hususlar ile bu kapsamda kullanılacak formları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Uygulamalı Eğitimler Yönergesi esaslarına uygun olarak belirler ve birim resmî internet sitesinde yayımlar.
Bölüm uygulamalı eğitimler komisyonu
MADDE 7- (1) Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu; zorunlu staj koşulu bulunan bölümlerin öğretim elemanları arasından Bölüm Başkanlıklarınca görevlendirilen en az üç kişiden oluşur, Bölüm Başkanı ya da yetkilendirdiği bir öğretim elemanı komisyon başkanıdır.
(2) Stajyer öğrencilerin tüm yazışma ve takibini yaparak son durumu, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna sunmak üzere ilgili komisyonda yer alan bir öğretim elemanı Sorumlu Öğretim Elemanı olarak belirlenir.
(3) Stajlarla ilgili tüm kararlar Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından alınır. Komisyonun görevleri:
a) Stajlarla ilgili ön çalışmaları yapmak,
b) Bölüm öğrencilerini staj konusunda bilgilendirmek ve yönlendirmek,
c) Öğrencilerin kendilerinin staj yeri olarak bulduğu yerlerin stajları için uygunluğunu değerlendirmek ve onay vermek, gerektiği durumlarda öğrencilere staj yeri temininde yardımcı olmak.
ç) Öğrencilerin staja başlama ve sonuçlandırma sürecinde kullanacakları basılı evrakın staj uygulama esas ve ilkelerine uygunluğunu incelemek,
d) Gerekli durumlarda öğrencileri staj yerlerinde değerlendirmek,
e) Staj belgelerini, raporlarını incelemek ve değerlendirmek, gerekli görüldüğü durumda staj ile ilgili olarak mülakat ve uygulamalar düzenlemek,
f) Staj değerlendirme raporlarını Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna sunmaktır.
İşletmenin görev ve yetkileri
MADDE 8 - (1) Staj yaptırılan işletmenin görev ve yetkileri şunlardır:
a) Öğrencinin, öğrenim gördüğü programa uygun olan birimlerinde staj yapmasını sağlamak,
b) Staj yapacak öğrencinin, staj kabul formunu imzalamak,
c) Staj yapan öğrencinin staj değerlendirme formunu doldurmak, imzalamak ve sorumlu öğretim elemanına veya birime kapalı zarf içinde teslim etmek/ulaştırmak,
ç) Staj faaliyetlerinin 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerine uygun ortamlarda yapılmasını sağlamak,
d) İşletmedeki çalışma ortamı ve uygulamaların mahiyeti dikkate alınarak öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunması için gerekli önlemleri almak, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuatla verilen sorumlulukları yerine getirmek ve yapılacak işe uygun kişisel koruyucu donanımları sağlamak,
e) Öğrencinin yemek, iş elbisesi ve servis gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına imkânlar doğrultusunda yardımcı olmak,
f) İşletmede staj yapan öğrencilere 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine uygun olarak ücret ödemek,
g) İşletmede stajları sırasında meslek hastalığı veya iş yeri kazasına uğrayan öğrencileri ilgili mevzuat çerçevesinde işlem yaparak ilgililere ve aynı gün içinde öğrencinin kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna bildirmek,
ğ) Disiplin hususlarında sorumlu öğretim elemanı ile iş birliği yapmak ve gerektiğinde tutanak düzenleyerek ilgili birime veya sorumlu öğretim elemanına teslim etmek / ulaştırmak ya da e-posta ile iletmektir.
Öğrencinin sorumlulukları
MADDE 9 - (1) Öğrencinin sorumlulukları şunlardır:
a) Stajlarını, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından uygun görülen işletmelerde yapması esastır.
b) Öğrenciler, (3) nüsha olarak okullarından alacakları staj kabul formunu iş yerlerine onaylatarak bir nüshasını ilgili bölüm başkanlığına teslim eder.
c) Staj süresince çalışma planına ve geçerli çalışma şartlarına uymakla, kendilerine verilen mesleki alan ile ilgili etkinliklere bizzat katılarak çalışmakla yükümlüdür.
ç) Günlük çalışma kayıtlarını içeren staj dosyasını ve işletme değerlendirme formunu Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonunun ilan ettiği tarihe kadar işletme yetkilisine imzalatarak Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna teslim etmek zorundadır.
d) Öğrencilerin, staj için işletmede bulunduğu sürelerde Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile işletmenin çalışma ve disiplin kurallarına tabidir.
e) Öğrenciler, staja devam edememe durumunda, geçerli mazeret belgelerini aynı gün içinde bağlı olduğu akademik birimine teslim eder.
f) Öğrenciler, alacakları sağlık raporları ile ilgili staj yaptıkları işletmeyi ve sorumlu öğretim elemanını aynı gün içerisinde bilgilendirmek ve raporun aslını en geç üç gün içerisinde ilgili akademik birimine ulaştırmak zorundadır.
g) İş yerine ait özel bilgileri üçüncü şahıslara iletemez ve sendikal etkinliklere katılamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Stajla İlgili Genel Esaslar
Staj zorunluluğu
MADDE 10 - (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Grafik Tasarımı Bölümü, Seramik ve Cam Bölümü ve Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nde öğrenim gören öğrencilerin, mezuniyet koşulu olarak, ders başarılarının yanı sıra alanlarıyla ilgili iş kolları ve yerlerinde staj yapmaları ve stajlarını başarıyla tamamlamaları zorunludur.
Zorunlu staj süresi, dönemleri ve kredisi
MADDE 11 – (1) Güzel Sanatlar Fakültesinin zorunlu staja tabi bölümlerinde, lisans diploması almak isteyen öğrenciler için zorunlu staj süresi; toplam kırk beş (45) iş günüdür. Staj yapılan kuruma göre haftalık çalışma günü değişiklik gösterebilir. Yukarıda belirtilen süreyi doldurmak koşulu ile birden fazla kuruluşta staj yapılabilir ancak her bir staj süresi on beş (15) iş gününden az olamaz
(2) Stajların yarıyıl veya yaz tatiline rastlayan aylarda, derslerin yapılmadığı dönemlerde yapılması esastır:
a) Öğrenciler IV. yarıyılı tamamladıktan sonra stajlarına başlayabilirler.
b) Öğrencilerin stajlarına başlayabilmeleri için ders veya sınıf geçme gibi bir ön koşulu gerçekleştirmiş olmaları aranmaz.
c) Öğrenciler, ders devam zorunluluğu olmadığı veya sınavların olmadığı günlerde Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu onayı ile yarıyıl süreleri içinde staj yapabilirler.
ç)Öğrenciler, bütün derslerini tamamlamış ancak stajını henüz tamamlayamamış ise stajını Bölüm Komisyonunun onayladığı herhangi bir ayda, kalan süreyi bölmeden, kesintisiz yapabilir.
(3) Güzel Sanatlar Fakültesinin staj zorunluluğu olan bölümlerinde, staj AKTS kredisi 5 AKTS’dir. Staj kredisi mezuniyet kredisi hesabına dâhildir.
(4) Bölüm Komisyonu’nun uygun görüşü ve staj uygulama ilke ve esaslarına uygun olmak kaydıyla, öğrenci isteğe bağlı olarak veya öğrenim gördüğü program kapsamında belirlenen staj süresinden daha uzun süreli staj yapabilir. Bu madde kapsamında, staj süreleri kredilendirilebilir ancak mezuniyet kredisi hesabına dâhil edilmez.
Önceki uygulamalı eğitimlerin tanınması
MADDE 12 – (1) Yatay geçiş yoluyla gelen öğrenciler, bu uygulama esasları ile belirlenen ilkelere göre staj yaptığını belgelendirmek koşulu ile kayıt oldukları yarıyılın ilk haftasında staj muafiyet talebinde bulunabilirler.
(2) Önceki stajların tanınmasına ilişkin çeşitli hükümler:
a) Belgelendirilmeyen stajlar kabul edilmez. Bu öğrenciler yeniden staj yapmak zorundadır.
b) Stajın tamamlanmış olduğu belgelendirilmekle birlikte, yatay geçişle gelen öğrencilerin stajlarının uygunluğu Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonunda değerlendirilir, tamamı kabul edilebilir ya da tam veya kısmi olarak yeniden staj yapması istenebilir. Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonu, öğrencinin bireysel gelişimi lehine ve mesleki eğitim öğretim çerçevesinde vereceği stajın tam ya da kısmi tekrarı konusundaki gerekçeli kararını Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna iletir.
c) Yatay geçişle gelen öğrenciler, geldikleri eğitim kurumundaki zorunlu staj iş günü sayısı farklı olması nedeniyle ya da staj süresinin henüz tamamlanmamış olmasına bağlı olarak kalan gün sayısı kadar staj yaparlar. Eksik iş günü on beş (15) iş gününden az ise, Madde 11/1’de belirtilen on beş (15) iş günü şartı aranmaz.
(ç)Dikey geçiş yoluyla gelen öğrenciler, ön lisans öğrenimi sırasında yapmış olduğu stajları belgelediği takdirde, Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonunca belirlenen oranda stajdan muaf tutulabilirler.
(d) Öğrencilerin, dilekçe ile başvuruda bulunarak, staj alanlarıyla ilgili staj kapsamına giren kurum veya işletmelerde sürekli statüde sigortalı olarak çalışmış ya da çalışıyor olduklarını, çalıştıkları kurum, kuruluş ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan belgelendirmeleri halinde staj uygulamasından muaf tutulabilirler.
(3) Meslek liselerinden mezun olmuş öğrenciler, lise eğitimi sırasında yapmış oldukları stajları lisans stajlarına saydıramaz ve muafiyet başvurusunda bulunamazlar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Stajlara İlişkin Esaslar: Uygulanması ve Değerlendirilmesi
Staj yeri
MADDE 13 – (1) Öğrenciler yurt içinde veya yurt dışında, kamu kurumları ve özel kuruluşlarda staj yapabilirler. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin staj zorunluluğu olan bölümlerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin uygulama yapacağı işletmelere ilişkin nitelikler, Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından belirlenir. Bu madde kapsamında:
a) Seramik ve Cam Bölümü öğrencileri, seramik ve cam alanlarında faaliyet gösteren; fabrikalar, KOBİ’ler ve mikro ölçekli atölyelerde, kamu kurumları ve özel kuruluşların bünyelerinde ilgili alanlarda faaliyet gösteren işletmelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı kapsamında desteklenen ve yürütülen kazı ve yüzey araştırmalarında, müzelerde, araştırma merkezleri ve laboratuvarlarında stajlarını yapabilirler.
b) Grafik Tasarımı Bölümü öğrencileri, grafik tasarımı alanında ve grafik tasarımı uygulamalarının işyeri faaliyet alanlarını desteklediği kamu kurumları ve özel kuruluşlarda, araştırma merkezlerinde, medya faaliyetlerinin sürdürüldüğü tüm alanlarda stajlarını yapabilirler.
c) Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü öğrencileri, stajlarını, alanları kapsamında faaliyet gösteren; fabrikalar, KOBİ’ler ve mikro ölçekli atölyelerde, kamu kurumları ve özel kuruluşlarda, araştırma merkezleri ve laboratuvarlarında stajlarını yapabilirler.
ç)Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencileri, stajlarını, alanları kapsamında faaliyet gösteren; fabrikalar, KOBİ’ler ve mikro ölçekli atölyelerde, kamu kurumları ve özel kuruluşlarda, araştırma merkezleri ve laboratuvarlarında stajlarını yapabilirler.
d) Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri stajlarının bir bölümünü veya tümünü, alanlarıyla ilgili; sanat sempozyumları, festivaller, fuarlar, bienal, trienal vb. ulusal ve uluslararası kurumsallaşmış yapıda sürdürülen dönemsel organizasyonlarda mesleklerinin bir parçası olarak yapabilirler. Ancak, ilgili organizasyonların niteliklerinin ve staj sürelerinin staj kapsamında kabul edilmesine; Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından karar verilir.
e) Bu madde kapsamında yer almayan, ilgili faaliyet alanlarının çeşitlenmesine yönelik güncellemeler, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonlarının önerisi ile Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından yapılır.
(2) Staj yerlerinin öncelikli olarak öğrenciler tarafından bulunması esastır. Ancak, öğrenci bulduğu kurumda/işletmede, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu’nun “uygun” görüşünü almadan kendi girişimiyle staja başlayamaz ve bağlı olduğu birimine haber vermeden staj yerini değiştiremez.
(3) Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonları gerektiği hallerde öğrencinin tercihte bulunmadığı bir işletmede staj yapmasını teklif edebilir. Öğrencilerin, komisyonun nihai yerleştirme kararına uyması ve stajını Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonunca uygun görülen işyerinde yapması esastır.
Yurt dışında staj
MADDE 14 – (1) Öğrenciler öğretim programlarını aksatmayacak şekilde, stajlarını yurt dışında yapabilirler. Stajlarını yurt dışında yapmak isteyen öğrenciler, Uluslararası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadele Birliği (IAESTE) Türkiye Milli Komitesi, Üniversite Öğrencilerinin Hareketliliği için Avrupa Topluluğu Eylem Programı (ERASMUS), Uluslararası Staj Değişim Programı (AIESEC) gibi kurumlar aracılığı ile veya kendi imkânlarıyla, yabancı ülkelerde bölümleriyle ilgili işyerlerinde staj yapabilirler.
(2) Öğrencilerin yurt dışında yapacakları stajların öğrencinin kendi öğretim programındaki stajlarla eşdeğerliği, yapılacak stajlar ve staj yerlerine ilişkin hususlar Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından değerlendirilir.
(3) Stajını yurt dışında tamamlayan öğrenciler, staja ilişkin belgelerini ve dosyasını Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna teslim eder.
a) Yurt dışında yapılan stajlara ait öğrencilerin ve kurumların/işletmelerin doldurduğu "Staj Dosyası" ilgili öğrencilerce yeminli tercüman aracılığıyla Türkçeye tercüme ettirilerek teslim edilir.
b) Yurt dışında yapılan stajların geçerlilik durumları ile ilgili karar; öğrencinin yurt dışındaki ülkeden getireceği staj dosyası ve Dekanlığa gönderilen İşveren Raporunun, Bölüm ve Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonları tarafından kurumsal anlaşmalar dikkate alınarak incelenmesi suretiyle verilir.
c) Staja ilişkin ölçme ve değerlendirme işlemleri, bu Staj Uygulama İlke ve Esaslarının hükümleri doğrultusunda yapılır.
(4) Yurt dışında staj yapacak öğrencilerin sigortalanması amacıyla sigortacılık alanında faaliyet gösteren yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlara ödenecek primler Üniversite tarafından karşılanmaz.
Staja başlama ve uygulama
MADDE 15- (1) Öğrencilerin stajlarına başlamadan önce “İş Güvenliği ve Sağlığı Eğitimi” almaları ve aldıkları eğitimi belgelendirmeleri zorunludur.
(2) Öğrenciler staj yapacakları kurum veya kuruluşlardan, staj yapma isteğinin kabul edildiğine dair kaşeli, tarihli ve staj yerinin adını içeren Staj Başvuru/Kabul Formunu staja başlamadan iki hafta önce akademik danışmanlarına, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna ve Fakülte Sekreterliğine onaylattıktan sonra staja başlarlar.
(3) Staj yapacak öğrenciler hakkında 5510 sayılı Kanun'un 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır. Bu öğrencilerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu fıkra kapsamında ödenecek primler 5510 sayılı Kanun'un 87'inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından karşılanır. Öğrencilerin “sigortasız” olarak işyerinde staja başlamaları ve geçirilen süreler stajdan sayılmaz.
(4) Öğrencilerin Staj Yeri Kabul Formunda belirtilen staj başlangıç ve bitiş tarihlerine uymaları gerekir. Herhangi bir nedenle staj çalışmasını tamamlamadan stajını yarıda bırakan/ayrılan öğrencilerin, aynı gün içerisinde Öğrenci Stajdan Ayrılma Belgesi ile Dekanlığa bilgi vermesi zorunludur. Bu staj çalışmasındaki süreler stajdan sayılmaz.
MADDE 16– (1) Öğrenciler, staj yaptıkları kurum veya kuruluşun düzen ve kurallarına uymak zorundadırlar. Stajyer öğrenciler için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin Yüksek Öğrenim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri staj sürecinde de geçerlidir.
(2) Öğrencilere staj esnasında izin verilmez. Ancak, hastalık ve yakınlarının ölümü, doğal afetler gibi durumlarda staj yapılan yerin yetkilisi tarafından en fazla üç gün mazeret izni verilebilir. Mazereti kadar gün staj süresine eklenir. Bunun dışında devamsızlık yapan öğrencilerin stajı kabul edilmez.
(3) Öğrenciler kuruluş/kurum/işyerindeki çalışmalarını, staj defterine günlük olarak yazar ve kuruluş/kurum/işyerindeki amirlerine imzalatırlar.
(4) Öğrenciler için staj yaptıkları kuruluş tarafından düzenlenecek olan İşyeri Stajyer Değerlendirme Formu, staj sonunda kapalı zarfla iş yeri tarafından Fakülte Dekanlığına veya öğrenci ile akademik danışmanına mühürlü/kaşeli olarak gönderilir.
Stajın değerlendirilmesi
MADDE 17 – (1) Öğrencilerin yaptığı stajın geçerli olabilmesi için, öğrenci staj bitiminde takip eden yarıyıl başlamadan Staj Defterini ve İşyeri Stajyer Değerlendirme Formunu akademik danışmanına, akademik danışman da değerlendirilmek üzere Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna teslim eder. Stajı ile ilgili belgelerini süresi içinde teslim etmeyen öğrenci başarısız sayılır.
(2) Bölüm Komisyonu ilgili stajın yapıldığı dönemi takip eden yarıyılda derslerin başlama tarihinden itibaren en geç 1 (bir) ay içerisinde toplanarak stajları değerlendirir. Komisyon gerekli gördüğü hallerde bu dönemin dışında da toplanarak değerlendirme yapabilir.
(3) Stajların değerlendirilmesi kapsamında ölçütler:
a) Öğrencinin stajının başarılı sayılabilmesi için öncelikle staj yapılan işletmelerce doldurulacak Staj Değerlendirme Raporu’na göre başarılı olması zorunludur.
b) İşletme görüşü, Staj defteri ve gereksinim duyulması halinde öğrenciden istenebilecek stajla ilgili ek bilgi ve belgelerin Komisyonca incelenmesi sonucunda, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Uygulamalı Eğitimler Yönergesi’nin 24/2 maddesine göre değerlendirme yapılır.
c) Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından değerlendirilen stajlara ait raporlar, Bölüm Kurul Kararı ile Dekanlığa bildirilir.
(4) Tüm ders ve uygulama yükümlülüklerini tamamladığı halde stajı eksik olan veya stajı başarısız bulunan öğrenciler stajlarını tamamlayana kadar mezun olamazlar. Bu öğrencilere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin kayıt yenileme hükümleri uygulanır.
(5) Staj değerlendirme sonuçlarına itirazlarda “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 18 - (1) Güzel Sanatlar Fakültesi Staj Uygulama İlke ve Esasları kapsamında düzenleme bulunmayan hallerde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” ve “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Uygulamalı Eğitimler Yönergesi” hükümleri geçerlidir.
Yürürlük
MADDE 19 – (1) “Güzel Sanatlar Fakültesi Staj Uygulama İlke ve Esasları” Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20 – (1) “Güzel Sanatlar Fakültesi Staj Uygulama İlke ve Esasları” Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı tarafından yürütülür.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir