T.C.
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
ÖZEL YETENEK SINAVLARI
YÖNERGESİ
2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
ÖZEL YETENEK SINAVLARI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler
MADDE 1- (1) Bu Yönerge’nin amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınav usul ve esaslarını belirlemektir.
MADDE 2 - (1) Bu Yönerge, ön kayıt işlemleri, sınavların yapılması, değerlendirilmesi, sonuçların duyurulması ve kesin kayıt işlemleri ile ilgili hükümleri kapsar.
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ön lisans - Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 4 - (1) Bu Yönerge’de geçen;
a) Bölüm: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde yer alan bölümleri,
b) Dekanlık: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığını,
c) Fakülte akademik takvimi: Güzel Sanatlar Fakültesi akademik takvimini,
ç) Fakülte Kurulu: Güzel Sanatlar Fakültesi Fakülte Kurulunu,
d) Fakülte Sekreteri: Güzel Sanatlar Fakültesi Sekreterini,
e) Fakülte: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini,
f) İnternet sitesi: http://gsf.comu.edu.tr adresli Güzel Sanatlar Fakültesi internet sitesini,
g) OBP: Ortaöğretim Başarı Puanını,
ğ) ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ni,
h) ÖYSP: Özel Yetenek Sınavı Puanını,
ı) Özel Yetenek Sınavları Uygulama Kılavuzu: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavları Uygulama Kılavuzu’nu,
i) Rektörlük: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğünü,
j) Senato: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunu,
k) Sınav Uygulama Esasları: Bu Yönerge’ye dayanılarak, her yıl sınavlardan en fazla iki ay önce GSF Fakülte Kurulu tarafından hazırlanan sınav takvimi ve uygulamayla ilgili diğer esasları,
l) Sınav: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavını,
m) TYT: Temel Yeterlilik Testini,
n) Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini,
o) YKS: Yüksek Öğretim Kurumları Sınavını,
ö) YP: Yerleştirme Puanını,
ifade eder.
a) Bölümlerin kontenjanları,
b) Engelli adaylara ilişkin açıklamalar,
c) Kesin kayıt işlemleri ve tarihleri,
ç) Ön kayıt tarihleri ve koşulları,
d) Sınav tarihleri,
e) Sınavda uygulanacak kurallar,
f) Sınavların değerlendirilmesi, sınav sonuçlarının duyurulması ile ilgili sınavlara ilişkin ayrıntılar,
g) Yedek kayıt işlemleri ve tarihleri,
yer alır.
MADDE 6 - (1) Özel Yetenek Sınavlarına ilişkin gereken tüm bilgi, Fakülte Kurulunca onaylanan Özel Yetenek Sınavları Uygulama Kılavuzu’nda yer alır. Sınav tarihi, sınav şekilleri, sınav için gerekli malzemeler ve sınava ilişkin diğer bilgiler ön kayıt tarihinden en geç on beş (15) gün öncesinde Fakülte tarafından Fakülte internet sitesi üzerinden duyurulur.
MADDE 7 - (1)
a) Aday, en fazla altı (6) bölümü tercih etme hakkına sahiptir.
b) Adayların ön kayıtları, duyurulan tarihler içerisinde Fakülte internet sitesi üzerinden (http://gsf.comu.edu.tr/) yapılır.
c) Ön kayıt için gereken belgeler Fakülte internet sitesi üzerinden duyurulur.
MADDE 8 - (1)
a) Fotoğraflı resmi kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya pasaport) ve Sınava Giriş Belgesi olan adaylar sınava alınır. Bu belgelerden biri eksik olan adaylar sınava alınmaz.
b) Ön kaydını tamamlayan adaylar Sınav Başvuru Sistemi üzerinden “Sınav Giriş Belgesi” almak zorundadır.
MADDE 9 - (1) Sınav Üst Kurulu, Fakülte Kurulu üyelerinden oluşmaktadır. Özel Yetenek Sınavları Yönergesini ve Özel Yetenek Sınavları Uygulama Kılavuzu’nu hazırlamakla yükümlüdür.
Özel yetenek sınavları yürütme komisyonu
MADDE 10 - (1) Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonu, Fakülte Kurulunun görevlendireceği bir öğretim üyesi başkanlığında Fakülte Kurulunca seçilecek en az beş (5) öğretim elemanı ve fakülte sekreterinden oluşur.
MADDE 11 - (1)
a) Adayların sınav salonlarına alınmasından sınavın sonuçlandırılmasına kadar tüm işlerin düzenli yapılmasını sağlamak,
b) Bu Yönerge hükümlerine uygun olarak özel yetenek sınavlarını yürütmek,
c) Sınav gözetmen ve denetçilerini seçmek, görevlendirmek, sınav uygulama kurallarını kendilerine bildirmek,
ç) Sınav jürilerinin isteklerine göre sınavda kullanılacak model ve malzemeyi sağlamak, sınav soruları ile birlikte salonlara dağıtmak,
d) Sınav sonuçlarını jürilerden teslim alıp, kesin sonuçların hazırlanmasını ve bu sonuçların Dekanlığa iletilmesini sağlamak,
e) Sınava girilecek salonları ve jürilerin çalışma mekânlarını belirlemek ve hazırlamak,
f) Sınava ilişkin tüm evrakları veya yaptığı çalışmalara ilişkin bir raporu Dekanlığa sunmak,
g) Sınavlar esnasında veya sınavlara dair olabilecek şikayetleri değerlendirilmek üzere Dekanlığa bildirmek.
Özel yetenek sınavları jürileri
MADDE 12 - (1)
a) Fakülte Özel Yetenek Sınav jürileri her yılın haziran ayı içinde belirlenir.
b) Plastik Sanatlar alanında her bölümün özel yetenek sınavı jürileri, Fakülte Yönetim Kurulu’nca belirlenen ve her bölümün öğretim elemanlarından üç (3) asil ve iki (2) yedek üyeden oluşur.
c) Tiyatro bölümünün özel yetenek sınavı jürileri (Sahne Jürisi, Hareket-Dans Jürisi, Ses-Kulak Jürisi) bölüm kurulu ile önerilen ve Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen her bir jüri üç (3) asil ve iki (2) yedek üyeden oluşur.
a) Bölümlerin Özel Yetenek Sınavı Jüri Temsilcisi ve Fakülte Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonu Temsilcisi ile sınav evraklarında kapalı olan isimler açılır, puanlara göre hazırlanan sınav sonuç listeleri tutanakla Yürütme Komisyonu Başkanı’na teslim edilir.
b) Her bir bölümün Özel Yetenek Sınavı Jürisi, değerlendirme işleminden sonra, sınav evraklarını Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonuna tutanakla teslim eder.
c) Her bölümün Özel Yetenek Sınav Jürisi, bölümün öğretim programı doğrultusunda kendi özel yetenek sınavını yapar.
ç) Plastik Sanatlar Özel Yetenek Sınavının özellikleri, aşamaları ve sınavda gerekli malzemeleri özel yetenek sınav komisyonunun önerisine göre, Fakülte Kurul Kararı ile alınır. Kararlar sınav tarihinden en geç on beş (15) gün önce fakülte internet sitesinde duyurulur.
d) Sahne Sanatları Özel Yetenek Sınavının özellikleri, aşamaları ve sınavda gerekli malzemeleri Tiyatro Bölümü Kurul kararı önerisine göre, Fakülte Kurul Kararı ile alınır. Kararlar sınav tarihinden en geç 15 gün önce Fakülte internet sitesinde duyurulur.
MADDE 14 - (1) Kontenjanlar, ilgili bölüm kurulları önerisi doğrultusunda Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile Senato tarafından belirlenir. Yabancı uyruklu öğrencilerin kontenjanı, ilgili bölüm kurulları önerisi doğrultusunda Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile Senato tarafından belirlenir. Engelli adayların kontenjanları ÖSYM tarafından belirlenir.
İtiraz komisyonu
MADDE 15 - (1) Fakülte Yönetim Kurulunca üç (3) asil ve iki (2) yedek olmak üzere Fakülte öğretim üyelerinden oluşturulan İtiraz Komisyonu, adayların Özel Yetenek Sınavı’na yönelik itirazlarında yalnızca maddi hata yapılıp yapılmadığını,denetlemek ve gerekli raporları hazırlamakla sorumludur.
Özel yetenek sınavları ile öğrenci alınacak bölümler
MADDE 16 - (1) Güzel Sanatlar Fakültesinde Özel Yetenek Sınavları ile öğrenci alınacak Bölümler aşağıda belirtilmiştir.
a) Geleneksel Türk Sanatları Bölümü,
b) Grafik Tasarımı Bölümü,
c) Resim Bölümü,
ç) Seramik ve Cam Bölümü,
d) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü,
e) Tiyatro Bölümü.
Sınav sorularının hazırlanması ve sınavlar
MADDE 17 - (1) Özel Yetenek Sınav Jürileri, Özel Yetenek Sınavlarının hazırlığında ve gerçekleştirilmesinde aşağıdaki görevleri yapar.
a) Adaylar sınav salonlarında sınav düzenini bozucu davranışlarda bulunamazlar.
b) Adaylar sınav salonunu sınavın başlamasından sonraki ilk 30 dakika ve sınavın bitmesine 15 dakika kala terk edemezler.
c) Adaylar yanlarında iletişim araçları bulundurmaları durumunda, bunları çantalarında ve kesinlikle kapalı olarak tutmakla yükümlüdür. Bu araçların açık tutulduğunun Salon Başkanları tarafından belirlenmesi durumunda adayın sınavına son verilip salondan çıkartılır. Adayın sınav kağıdı değerlendirmeye alınmaz.
ç) Bölümlerin Özel Yetenek Sınavları Jürileri Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonu Başkanlığınca belirtilen programa uygun olarak çalışır.
d) Bölümlerin yapacağı Özel Yetenek Sınavları önceden ilan edilmiş gün, saat ve yerde yapılır, bu süreç Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonu Başkanlığınca yürütülür.
e) Değerlendirmeler sınav kâğıtlarının ve çalışmalarının kimlik yerleri açılmadan sonuçlandırılır.
f) Jüriler sınavın gerektirdiği gizliliği gözeterek, sınav öncesi bir araya gelir, gereken hazırlığı yapar.
g) Jürilerin toplantı mekânına görevliler dışında kimse giremez.
ğ) Sınav başlamadan önce, sınav sırasında uygulanması gereken kurallar salon başkanları ve gözetmenler tarafından adaylara okunur.
h) Sınav salonlarına salon başkanları, gözetmenler ve özel yetenek sınavları yürütme komisyonu görevlilerinin dışında kimse bulunamayacağı gibi jüri üyeleri de giremezler.
ı) Sınav sırasında kurallara uymayanlar, sınavın herhangi bir aşamasına katılmayanlar, sınav disiplinini bozanlar, kopya çekenler, kopya çekmeye yeltenenlerin sınavları geçersiz sayılır. Bu durum salon başkanı tarafından tutanağa işlenir ve Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonu Başkanı’na teslim edilir.
i) Sınav sonuçları Fakülte internet sitesinden ilan edilir.
j) Sınav Soruları, adayların sınav salonlarına alınmasından sonra, Özel Yetenek Sınavları Yürütme Komisyonu Başkanlığı tarafından sınav salonlarına dağıtılmak üzere tutanakla teslim edilir.
k) Sınavın herhangi bir aşamasına katılmayan adaylar için mazeretleri ne olursa olsun, yeni sınav yapılmaz.
l) Sınavlar ilan edilen saatten önce başlatılamaz, sınavın başlama saatinden sonra gelen adaylar sınav salonuna alınmaz.
m) Sınavlarda yoklamalar, sınav giriş belgesi ve fotoğraflı resmi kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya pasaport) karşılaştırarak yapılır.
n) Sınavların yürütülmesi tutanakla belirlenir.
Yerleştirme puanı
MADDE 18 - (1)
a) Adayların ÖYSP’si, OBP ve TYT puanı, YKS Kılavuzundaki ilgili esaslar çerçevesinde hesaplanarak YP elde edilir. Aday 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olmuş veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte ise, hesaplama formülüne OBP ek puanı dahil edilir.
b) Adaylar YP’lerine göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralanarak kontenjan dahilinde seçtiği Bölüme yerleştirilir.
c) Bir önceki yıl YKS puanı veya özel yetenek sınavı sonucu ile örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adayların OBP’leri ile ilgili katsayılar, YKS Kılavuzundaki ilgili maddeye göre düşürülerek uygulanacaktır.
Kesin kayıt ve yedek süreci
MADDE 19 - (1)
a) Adaylar sadece bir bölüme kesin kayıt yaptırabilir.
b) Boş kalan kontenjanlar doldurulmak zorunda değildir.
c) Eksik belge ile kayıt yapılmaz.
ç) Kesin kayıtlar duyurulan süreler içinde yapılır.
d) Kesin kayıtlar sonrasında boş kalan kontenjanlara kesin kayıt hakkı için Fakülte internet sitesi üzerinden yedek listeler ilan edilir. Boş kalan kontenjanlar için yedek liste ilanı ve kesin kayıt tarihleri Özel Yetenek Sınavları Uygulama Kılavuzunda ilan edilir.
e) Kesin kayıtlarda YP’leri eşit olan iki (2) adayın sıralamasında Özel Yetenek Sınav Puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır. Yine eşitlik varsa TYT puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır.
f) Süresi içinde kayıt yaptırmayan adaylar haklarını yitirirler.
g) Yedek Kesin Kayıtlarından sonra kontenjanlarda boşluk kalması durumunda, Fakülte akademik takvimine uygun şekilde ekle-sil haftasında ek yerleştirme yapılır.
ğ) Yedek listedeki adaylar YP’lerine göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralanarak seçtiği bölüme yerleştirilir.
Genel hükümler
MADDE 20 - (1) Fakülte Özel Yetenek Sınavı ve kayıt sürecinde, gerçeğe aykırı beyanda bulunan, herhangi bir eylem veya işlemi ile idareyi yanılttığı tespit edilen adayların başvuruları geçersiz sayılır. Bu adayların kesin kayıtları yapılmış ise kayıtları silinir.
Yürürlükten kaldırılan yönerge
MADDE 21 - (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu kararı ile yayımlanan 2021 Yılı Özel Yetenek Sınavları Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 22 - (1) Bu Yönerge Üniversite Senatosu tarafından kabulü tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 23 - (1) Bu Yönerge’yi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı yürütür.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir