BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde yer alan akademik, idari personel ve geçici görevlendirmeyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde görevli personel ile öğrenciler tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların Üniversite, Teknopark ve buluş sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde Fikri ve Sınaî Haklar kapsamında korumaya alınması veya serbest bırakılmasına ilişkin 6769 sayılı Sınaî Mülkiyet Kanunu çerçevesinde bildirim, beyan edilmesi, tam hak sahipliğinin belirlenmesi, kısmi hak sahipliğinin belirlenmesi, hakların edinilmesi, korunması, değerlendirilmesi, paylaşılması ile ilgili ilke ve esaslar ile Üniversite ile buluş yapan gerçek kişiler arasında fikri sınaî mülkiyet haklarının belirlenmesi, geliştirilmesi, bildirimin yapılması, lisanslanması ve ticarileştirilmesi konusundaki faaliyetler ile ilgili çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine ait bilgi, know-how, girişim fikri, yazılım dahil her türlü eser, proje, tasarım, marka, coğrafi işaret, entegre devre topografyası ile faydalı model ve patent gibi her türlü fikri ve sınaî mülkiyet hakkı, bunların ticarileştirilmesi ve üçüncü taraflara aktarılması süreçlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge, 6769 sayılı Sınaî Mülkiyet Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Sınaî Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ve diğer mevzuata dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönerge’de geçen;
ç) Buluş Bildirim Formu/Beyanı (BBF): Üniversite Merkez tarafından düzenlenmiş, FSMH başvuru sürecinin başlatılabilmesi için buluş ve buluş sahibine dair bilgilerin yer aldığı formu,
ğ) Fikri, Sınaî ve Mülkiyet Hakları Kurulu (FSMHK): Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fikri, Sınaî ve Mülkiyet Hakları Kurulunu,
ı) Merkez: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezini,
ö) TÜRKPATENT: Türk Patent ve Marka Kurumunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Bildirim, İnceleme ve Karar İşlemleri
Bildirim yükümlülüğü ve yöntemi
MADDE 5 - (1) Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar veya araştırmalar sonucunda bir buluş gerçekleştiğinde buluşu yapan buluşunu yazılı olarak ve geciktirmeksizin Merkeze bildirir.
(2) Yapılan buluş bildiriminde buluşçular arasında başka kurum/kuruluştan kişilerin olması durumunda ilgili kurum/kuruluş ile irtibata geçilerek buluşa ait karar verilmeden önce başvuru, süreç işletme vb. konularının net şekilde belirlenen ortak başvuru sözleşmesi imzalanır.
(3) Merkez, buluş bildirimini kayıt altına alır ve bildirimin kendisine ulaştığı tarihi bildirimde bulunan kişi/kişilere geciktirmeksizin yazılı olarak bildirir. Buluş bildiriminin eksik yapılması halinde Merkez, bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren iki (2) ay içinde eksikliklerin neler olduğunu ve eksikliklerin giderilmesi hususunu buluşu yapana bildirir. Aksi halde buluş bildirimi usulüne uygun yapılmamış sayılır. Ayrıca Merkez buluşun belli bir format altında kayıtlara girmesi amacı ile buluşun teknik özelliklerinin anlatıldığı BBF’yi ve buluş sahibinin haklarının gizliliğini korumak amacı ile Gizlilik Sözleşmesi ve gerekirse başka sözleşmeleri düzenler ve imzalanmasını sağlar.
(4) Buluşu yapan kendisine yapılan bildirimde belirtilen eksiklikleri bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren bir (1) ay içinde giderir. Aksi takdirde buluş bildirim usulüne uygun olarak yapılmamış sayılır ve buluş bildiriminin yeniden yapılması gereklidir.
(5) Merkez buluşun patentlenebilirlik ölçütleri kapsamına girip/girmediğine veya patent koruması dışında başka bir şekilde korunup/korunmayacağına karar verebilmek için ilgili buluşun ön araştırma işleminin yapılmasını koordine eder.
Hak sahipliği talebi
MADDE 6 - (1) Üniversite hak sahipliği talebine ilişkin kararını buluş veya buluş bildiriminin Üniversiteye ulaştığı tarihten itibaren dört (4) ay içinde buluşu yapana bildirmek zorundadır. Aksi takdirde buluş serbest buluş statüsünde kabul edilir.
Başvuru yükümlülüğü/ inceleme ve karar
MADDE 7 - (1) Üniversitenin, buluş üzerinde hak sahipliği talebinde bulunması durumunda ve buluşu yapan ile anlaşması halinde karar tarihinden itibaren en geç altı (6) ay içinde patent başvurusu yapmakla yükümlüdür. Aksi takdirde buluş, serbest buluş niteliği kazanır.
(2) Buluşun yenilik ölçütünün varlığının tespitine ilişkin yapılan araştırma sonucu oluşturulan “Ön Araştırma Raporu’nun olumlu/kısmen olumlu olması ve FSMHK’nin aldığı karar uyarınca eğer buluş patentlenebilir bir buluş ise, buluş ile ilgili işlemlerin (tarifname yazımı, başvuru yapılması vs.) devam ettirilmesine ve başvurunun ulusal/uluslararası/bölgesel/ülkesel olarak yapılmasına karar verebilir.
(3) Ön araştırma raporu ve FSMHK’nin kararına göre eğer buluş patentlenebilir, ancak ticarileştirilme potansiyeli zayıfsa, FSMHK buluşla ilgili işlemlerin devam ettirilmemesine karar vererek buluşu serbest bırakabilir. Ancak, buluş sahibi buluşunu kendi imkânları ile patentlemek isterse, FSMHK tarafından Üniversitenin patent vekiline mevcut sözleşme kapsamında (süreç/ücret tarifesi) işlemlerin yapılması için yönlendirilebilir.
(4) Ön araştırma raporu ve FSMHK’nin kararına göre eğer buluş patentlenemez ya da patent koruması konusunda sıkıntı yaşanacağı kanaatine varılır ama ticarileştirme potansiyeli yüksekse buluş serbest bırakılabilir.
(5) Ön araştırma raporu ve FSMHK’nin kararına göre eğer buluş patentlenemez, ancak ticarileştirilme potansiyeli yüksekse başka bir hukuki koruma imkânı olup olmadığı değerlendirilir, bulunmadığı takdirde buluş serbest bırakılabilir.
(6) Merkez, FSMHK’nin karar ve değerlendirmelerini buluş sahibine yazılı olarak kararın alındığı tarihten itibaren en geç bir (1) ay içinde bildirmekle yükümlüdür.
(7) TÜRKPATENT nezdinde yapılan ulusal başvuru sonrasındaki on iki (12) aylık rüçhan hakkı süresi içinde uluslararası başvurunun (PCT) yapılıp yapılmayacağına ulusal başvuru tarihi itibariyle en geç dokuz (9) ay içinde veya hangi ülkelerde başvurunun yapılmasının gerekliliğine ulusal başvuru tarihi itibariyle en geç yirmi dört (24) ay içinde karar verilir. Bu kararı vermek amacıyla buluş sahibinin buluşu hakkında sunum yapması için FSMHK davet edilir. Toplantı sonrasında FSMHK kararını verir. En geç bir (1) haftalık süre içinde buluşun yurtdışında korunması için gerekli olan başvurunun yapılıp/yapılmayacağına ilişkin bildirim buluş sahibine, Merkez tarafından bildirilir.
(8) Buluşu yapan Üniversitenin hak sahipliği kararına karşı kararın bildirim tarihinden itibaren iki (2) ay içinde buluşun serbest buluş olduğunu ileri sürerek Merkeze itiraz edebilir. Merkez itirazın bildirim tarihinden itibaren iki (2) ay içinde itiraza ilişkin kararını verir. Aksi takdirde buluş serbest buluş niteliği kazanır. Verilen karar gerekçeleri ile birlikte geciktirmeksizin buluşu yapana bildirilir.
(9) Üniversite adına yapılan patent başvurularında başvurudan önce buluşçulara buluşçular arasındaki hak dağılımını da belirten başvuru istek formu imzalatılır.
(10) Üniversite başvurudan veya patent hakkından vazgeçmek isterse veya buluş, patent başvurusu yapıldıktan sonra serbest buluş niteliği kazanırsa, Üniversite öncelikle buluşu yapana başvuru veya patent hakkını devralmasını teklif eder. Buluşu yapan bu konuda kendisine yapılan bildirim tarihinden itibaren bir (1) ay içinde cevap vermezse veya teklifi kabul etmezse patent başvurusu veya patent üzerindeki tasarruf yetkisi Üniversiteye ait olur. Buluşu yapanın teklifi kabul etmesi durumunda haklar bedelsiz olarak imzalanacak devir sözleşmesi ile devredilir. Ayrıca Üniversite, başvuru yapana patent alınması ve korunması için gerekli olan tüm belgeleri verir. Üniversite, başvuru veya patent hakkını buluşu yapana devretmesi durumunda inhisari nitelikte olmayan kullanım hakkını uygun bir bedel karşılığında saklı tutabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yükümlülükler
Üniversitenin yükümlülükleri
MADDE 8 - (1) Üniversite, buluş üzerinde hak sahipliği talebinde bulunması durumunda patent başvurusu yapmakla yükümlüdür. Aksi takdirde buluş, serbest buluş niteliği kazanır. Üniversite, kusuru nedeniyle başvuru işlemlerinin veya patent hakkının sona ermesine sebep olursa buluşu yapanın uğradığı zararı tazmin etmekle yükümlüdür.
(2) Üniversite ticarileştirme sonucunda elde ettiği geliri oluşturacağı ayrı bir hesapta tutacaktır. Gelir paylaşımı brüt gelir üzerinden hesaplanır.
(3) Buluştan elde edilen gelirin Üniversite ve buluşu yapan/lar arasındaki paylaşımı, buluşu yapana/yapanlara elde edilen brüt gelirin % 70’i olarak gerçekleştirilir. Buluştan elde edilen gelirin Üniversiteye ait kısmı Üniversite bütçesine özgelir olarak kaydedilir. Buluştan elde edilen gelirden Üniversiteye kalan miktarın öncelikle araştırma/geliştirme ve buluşların başvuru/tescil ve ticarileştirilmesi faaliyetlerine ilişkin yapılan harcamanın finansmanı için kullanılır.
(4) 2547 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (l) bendinde tanımlanan öğretim elemanları ile stajyerlerin ve öğrencilerin diğer kamu kurumları veya özel kuruluşlarla belirli bir sözleşme kapsamında yapmış oldukları çalışmalar sonucunda ortaya çıkan buluşlar üzerindeki hak sahipliğinin belirlenmesinde, diğer kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla sözleşme hükümleri esas alınır.
(5) Üniversite fikri sınaî mülkiyet haklarının koruma altına alınması, araştırma faaliyetlerine dayanan buluşların uygulamaya dönüştürülmesi ve bunlardan elde edilen gelirlerin Üniversite’deki araştırmaları teşvik edici rolünün bilinci ile fikrî hakların korunması hususunda tedbirler alır.
(6) Üniversite fikri ve sınaî haklar ile ilgili çalışma usul ve esasları ile araştırma faaliyetlerinin sonuçlarının duyurulması, fikri hakların korunması, fikri ürünlerin kamu yararının aksine kullanımının engellenmesi için gerekli yönetsel düzenlemeleri yapacağını, önlemleri alacağını ve araştırma faaliyetlerinin sonuçlarının, buluşçunun izni olmadan buluşa ait bilgileri ifşa etmeyeceğini taahhüt etmekle yükümlüdür.
(7) Üniversite, ulusal ve uluslararası fikrî hakların korunması için resmi kurumlara yapılan başvuruların resmi (harç) ücretlerini, ulusal/uluslararası vekillik masraflarını, patent araştırma/inceleme/itiraz/itiraza cevap/tescil ve yıllık sicil yenileme ücretleri dâhil sürece ilişkin tüm masrafları karşılayacaktır.
(8) Üniversite çalışma usul ve esasların kapsam ve içeriğini, farklı araçlar ve etkinliklerle, tüm araştırmacılara duyuracak, farkındalık sağlamayacak ve bu Yönerge’ de geçen esasları en etkin şekilde yürütecektir.
Fikri ve Sınaî Mülkiyet Haklar Kurulu
MADDE 9 – (1) Üniversite; buluş yapan kişilerin fikri sınaî mülkiyet haklarının korunması, başvurunun yapılması, sürecin yönetilmesi, belgelendirilmesi, teknoloji transferi konularında izlenecek yol, fikri sınaî mülkiyet haklarıyla ilgili diğer kararların alınması, uygulama ve düzenlemelerin takibi amacıyla Üniversite bünyesinde Fikri ve Sınaî Mülkiyet Haklar Kurulu (FSMHK) oluşturur.
(2) FSMHK; Başkanlığını Rektör’ün görevlendireceği bir öğretim üyesinin yapacağı Merkez’den bir (1) temsilci, Teknopark’tan (bir) 1 temsilci ve dört (4) öğretim elamanı olmak üzere yedi (7) üyeden oluşur.
(3) Gerektiğinde bu kurul üyelerine ek olarak gerekli gizlilik önlemleri alınarak misafir sıfatı ile oy hakkı olmaksızın konusunda uzman/uzmanlar kurula davet edilebilir.
(4) FSMHK üyeleri Rektör tarafından iki (2) yıl süreyle görevlendirir. Aynı kişiler görev sürelerinin sonunda aynı usulle tekrar atanabilir. FSMHK Kurulu en az dört (4) kişi ile toplanır ve kararlarını toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla alır. Oyların eşitliği durumunda başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır. FSMHK kararları Rektörün onayına sunulur. Kurul ilk toplantısında Kurul Başkan Vekili ve raportörü atar. Kurul başkanı toplantıya katılamadığı takdirde Kurul Başkan Vekili toplantıya başkanlık eder.
Fikri ve Sınaî Mülkiyet Haklar Kurulu’nun yükümlülükleri
MADDE 10 – (1) Fikri ve Sınaî Mülkiyet Hakları Kurulunun Yükümlülükleri şunlardır;
ç) Ulusal başvuru yapılması halinde başvuru sonrasındaki on iki (12) aylık rüçhan süresi içinde uluslararası başvurunun yapılıp yapılmayacağına veya hangi ülkelerde başvurunun yapılmasının gerekliliğine karar verilmesinden sorumludur.
ğ) FSMHK ayda bir toplanır. Gerek duyulduğunda olağanüstü toplantı düzenlenebilir.
Merkezin sorumlulukları
MADDE 11 - (1) Aşağıda belirtilen iş ve işlemler Merkez tarafından yürütülür.
ç) Patent vekilinin hazırladığı ve ilgili buluş sahibine, Merkez ilgilisine gönderdiği ön araştırma raporunun akıbetini takip etmekten sorumludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Çeşitli ve son hükümler
MADDE 12 – (1) Bu Yönerge’nin yürürlüğe giriş tarihi itibari ile Üniversiteye yapılmış buluş bildirimlerine ilişkin işlemler işbu Yönerge maddelerine göre yürütülür.
Buluşların serbest bırakılması
MADDE 13 - (1) Üniversite, FSMHK’nın alacağı kararlar doğrultusunda ilgili buluşun herhangi bir FSMH’ları ile korunmasının menfaatine olmayacağı durumlarda buluşu serbest bırakılabilir. Rüçhan hakkı ya da resmî başvuru öncesi olası yayın sürelerinin geçirilmemesi için, buluşun serbest bırakılması 6769 sayılı Kanun’da belirtilen sürelerde yapılır.
Hükmü bulunmayan haller
MADDE 14 - (1) Bu Yönerge’de düzenlenmeyen hususlarda 6769 sayılı Sınaî Mülkiyet Kanunu ve ilgili yönetmelik, bunun yerine kabul edilecek kanun veya kanun hükmünde kararname hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırma
MADDE 15 – (1) Üniversite Senatosunun 28/02/2018 tarihli ve 02/14 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe giren “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 16 - (1) Bu Yönerge Senatoda onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir