yürütülmesinden sorumlu, üst yönetici tarafından belirlenen ve üst yöneticiye karşı sorumlu kişidir.
Proje başvuru takvimini hazırlayarak duyurur,
Projelerle ilgili formları hazırlayarak araştırmacılara duyurur,
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bilim politikaları doğrultusunda, proje başvuruları ve değerlendirmesinde dikkate alınacak ilkeleri belirler ve araştırmacılara duyurur,
Her yıl projeler için sağlanacak destek limitlerini belirler ve duyurur,
Desteklenmesine karar verilen projeler için ayrıntıların belirtildiği bir sözleşme protokolü hazırlar,
Proje başvurularını incelemeden geçirir. Gerekli gördüğü proje önerilerini hakemlere gönderir ve gelen raporları da değerlendirerek projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir,
Projeler kapsamında sunulan rapor ve yayınlar ile ek bütçe, ek süre ve diğer tüm talepleri değerlendirerek karara bağlar,
Gerekli gördüğü hallerde proje çalışmalarını yerinde inceleyebilir, proje yürütücülerini değiştirebilir, projeyi yürürlükten kaldırabilir,
Her yılın sonunda desteklenen, kapsama alınan, sürmekte olan veya sonuçlanan projeler ve üniversitenin bilimsel etkinlikleri hakkında Rektörlüğe bilgi sunar,
Sözleşme ve yönerge maddelerine aykırı durumlarda gerekli yaptırımlara karar verir,
Ülkemiz ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bilim politikalarına uygun öncelikli araştırma alanlarını ve konularını belirler ve duyurur,
Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’nün verdiği diğer görevleri yerine getirir.
Bağımsız Pro jele r: Öğretim üyeleri ile doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlilik eğitimini tamamlamış araştırmacıların bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren projelerdir.
Ulusal Katılımlı Araşt ırma Pro jele ri : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyeleri ile diğer ulusal kurum ve kuruluşların katılımı ile oluşturulmuş projelerdir.
Uluslararası Katılı mlı Araştı rma Projeleri: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyeleri ile uluslararası kurum ve kuruluşların katılımı ile oluşturulmuş projelerdir.
Tez Projeleri: Yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık ve diş hekimliğinde uzmanlık tezlerini kapsayan, bir öğretim üyesinin yürütücülüğünde öğrenciler ile birlikte yürüttükleri araştırma projeleridir.
Güdümlü Pro jele r : Ülkenin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin bilim politikasına uygun olarak konusu, kapsamı ve gerektiğinde kadrosu BAP Komisyonu tarafından belirlenen araştırma ya da geliştirme projeleridir.
Destek Projeleri: Altyapısı var olan araştırma birimlerinin araştırmalarını yürütebilmek için gerek duydukları sarf malzemeleri, bakım/onarım veya yedek parça ihtiyaçlarını karşılamak üzere önerilen projelerdir.
Altyapı Proj eleri : Ülkemizin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin bilimsel, eğitsel, teknolojik ve sosyal alt yapısını güçlendirmek ya da doğal ve tarihi çevreyi koruyup geliştirmeye yönelik projelerdir.
Bilimsel Yayın Bası mı Destekle me Pro jele ri : Ülkenin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin bilim politikasına katkıda bulunacak konuları içeren bilimsel kitap, dergi ve süreli yayınların basımını desteklemeye yönelik projelerdir.
Pat ent Başvurusu Destekle me Proj eleri : Araştırmacıların patent başvurusu öncesi ve sonrası yürütülecek işlemlerin desteklenmesine yönelik projelerdir. Desteğin karşılıksız veya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ortaklığı mahiyetinde sağlanmasına yönelik ilkeler BAP Komisyonu tarafından belirlenir.
Kuru m Dışı Destekleri Teşvik Proj eleri : Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların desteğiyle yapılacak projeleri teşvik amacıyla hazırlanacak paralel projelerin desteklenmesini amaçlayan projelerdir.
Sanayi İşbirliği Projel e ri: Üniversite dışı kurum veya kuruluşlar ile üniversite birimlerinin veya öğretim üyelerinin müştereken verdiği, bütçesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve üniversite dışı kuruluşlar tarafından müştereken
karşılanan uygulamaya yönelik projelerdir. Bu projeler birinci derecede önceliğe sahiptir.
Eğitim Geliştir me Projeleri : Eğitim sisteminin herhangi bir düzeyinde (ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim, yaygın eğitim, vs.), yenilikçi yöntem ve yaklaşımlar geliştirmek, araç ve materyaller üretmek amacı ile yapılan projelerdir. Bu tür projelerin eğitim ve öğretimin niteliğinin iyileştirilmesine somut katkılar yapması beklenir. Projeler yeni yöntemlerin veya öğretime yönelik yeni ürünlerin geliştirilmesini amaçlamalıdır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerini geliştirmeye yönelik projeler öncelikli olarak desteklenir.
için birimce herhangi bir harcama gerçekleştirilmez. Projelerin onaylanmasından sonra yasal bir mazereti olmaksızın 1 ay içerisinde sözleşme protokolü imzalamayan projeler iptal edilir.
Araştırma Projesinin sonucu hakemli bir yayın organında yayınlanmış bir makale veya jüri tarafından kabul edilmiş tezlerden ise bunların birer örneği kesin rapor olarak kabul edilir. Ancak yayınların veya lisansüstü tezlere dipnot olarak “ÇOMÜ Bilimsel Araştırma
Projeleri Komis yonu Başkanlığı ta rafından ..... . Nolu proje ile deste klenmiştir ” ibaresi yazılmalıdır.
Destek projeleri, alt yapı projeleri, güdümlü projeler için rapor kapak sayfası aynı kalmak üzere sonuç rapor formatına bağlı kalınmaksızın bu desteğin nasıl kullanıldığını açıklayan bir rapor hazırlanır ve BAP Birimi’ne sunulur. Projelere ait sonuç raporları gerekli görülmesi halinde hakem değerlendirilmesine de sunularak projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına Komisyon tarafından karar verilir.
Sonuç raporu yetersiz bulunan projeler için, proje yürütücülerinin talepte bulunması ve Komisyonun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre verilebilir. Ancak, bu süre ile var ise daha önce verilmiş olan ek sürenin toplamı, bir yıldan fazla olamaz.
Desteklenen bağımsız araştırma projeleri, ulusal katılımlı ve uluslararası katılımlı araştırma projelerinin sonuçlarının proje tamamlandıktan sonra en geç iki yıl içinde, ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde makale, kitap veya kitap bölümü; sanat dallarında ise ortaya konulan eserin yayınlanması gerekir.
(a) bendinde belirtilen türlerde yeni bir araştırma projesi başvurusunda bulunacak proje yürütücülerinin yayın koşulunu sağlamış olması gerekir. Proje yürütücülerinin yayınlarının hakem değerlendirmesinde veya basım aşamasında olduğunu
belgelemeleri ve yayının bir örneğini sunmaları durumunda, Komisyon yürütücülerin son iki yılda gerçekleştirdikleri yayınları dikkate alarak, yayın koşulunun sağlanıp sağlanmadığını karara bağlar.
kullanımına açıktır. BAP Komisyonu, bu tür makine ve teçhizatlarla ilgili olarak, ortak bir alanda kullanıma sunulmaları, başka projelerde kullanılmak üzere geri alınmaları veya gerekli göreceği diğer tasarruflarda bulunmaya yetkilidir.
Komisyon tarafından yapılan veya uzmanlara yaptırılan incelemeler neticesinde, projenin amacına uygun olarak yürütülmediği veya projenin öngörülen takvime uygun olarak ilerlemediği tespit edildiği takdirde, Komisyon yürütücüden gerekli önlemlerin alınmasını isteyebilir. Yürütücü tarafından, gerekenlerin yapılmaması ve projenin amacına ve takvimine uygun ilerlememesi durumunda, BAP Komisyonu projeyi iptal edebilir.
Proje ara raporunun, BAP Komisyonunca kabul edilen bir mücbir sebep olmaksızın, bir aydan fazla geciktirilmesi durumunda projeye ait tüm işlemler durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen, on beş gün içerisinde ara raporun verilmemesi durumunda proje iptal edilir.
Proje sonuç raporunu süresi içinde sunmayan proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen 15 gün içerisinde sonuç raporun teslim edilmemesi durumunda proje iptal edilir.
Proje yürütücüsünün, BAP Komisyonunca kabul edilen bir mücbir sebep olmaksızın, Komisyonca onaylanan başka bir araştırmacıya yürütücülüğü devretmeden projeden ayrılması durumunda proje iptal edilir.
Sonuçlandırılan bir projenin sonuç raporunun Komisyon tarafından yetersiz bulunması;
Proje kapsamında yapılan yayınlarda, araştırmanın BAP birimi tarafından desteklendiğini belirten ibareye yer verilmemesi;
Öngörülen süre içerisinde yayın şartlarının yerine getirilmemesi;
Projede araştırmacı olarak yer alanların, BAP Komisyonunun onayı olmaksızın projeden ayrılması (bu durumda müeyyide sadece ilgili araştırmacıya uygulanır).
Yürütülmekte olan proje BAP Komisyonu kararı ile iptal edilir,
Proje kapsamında satın alınan demirbaşlar geri alınır. Teslim edilmeyen demirbaşların da bedelleri dahil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden geri alınır.
Proje ekibindeki, etik kurallara aykırı durumları gerçekleştiren kişi ya da kişiler 3yıl süre ile herhangi bir proje desteğinden yararlanamaz.
d. BAP Komisyonu, konunun üniversitemiz etik kurulunda görüşülmesi veya yasal işlem yapılması hususunda Rektör’e görüş bildirebilir.
bu içerik toplamda 88 kez görüntülenmiştir