ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1
(1) Bu Yönergenin amacı; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü’nün amaçları, faaliyet alanları, yönetim organları, yönetim organlarının görevleri ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2
(1) Bu Yönerge; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağlı olarak kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü’nün amaçları, yönetim organları, yönetim organlarının görevleri ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3
(1) Bu Yönerge; 4857 sayılı iş kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve Kısaltmalar
MADDE 4 –
(1) Bu Yönergede geçen;
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Koordinatörlüğün Amaçları ve Faaliyet Alanları
Koordinatörlüğün Amaçları
MADDE 5
(1) Koordinatörlüğün amacı; İş Sağlığı ve Güvenliği alanında faaliyet gösteren kamu kurumları ve özel sektör kuruluşları ile işbirliği sağlamak, kanun ve mevzuattaki gereklilikleri ve yaptırımları yerine getirmek, bu yönde kurullar, birimler veya ekiplerin oluşturulmasını koordine etmek, çalışanların iş sağlığını koruyucu ve iş güvenliğini geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunmaktır.
Koordinatörlüğün Faaliyet Alanları
MADDE 6
(1) Koordinatörlük, amaçlarını gerçekleştirmek üzere aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:
ç) Üniversitede iş sağlığı ve güvenlik üst kurulu ve alt kurulların oluşturulmasını ve eğitimlerini sağlamak ve çalışmalarını koordine etmek.
ğ) İş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik olarak işverenlere ve çalışanlara yönelik eğitimler düzenlemek, tatbikatlar yapmak, iş yeri ortam risk faktörlerinin kontrolünü sağlamaya yönelik bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmak.
ı) Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden gelecek taleplere göre danışmanlık hizmeti vermek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Koordinatörlüğün Yönetim Organları ve Görevleri
Koordinatörlüğün Yönetim Organları
MADDE 7 – (1) Koordinatörlük organları şunlardır:
Koordinatör
MADDE 8
(1) Koordinatör; Rektör tarafından üniversitenin (A) Sınıfı İş sağlığı ve güvenliği uzmanlık belgesi sahibi idari veya akademik personeli arasından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi sona eren Koordinatör yeniden görevlendirilebilir. Koordinatörün altı aydan fazla görevinin başında bulunamayacağı durumlarda görevi sona erer.
(2) Koordinatör, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Üniversitenin (A), (B) veya (C) sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlık belgesi sahibi idari veya akademik personeli arasından en fazla iki kişiyi koordinatör yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar.
(3) Koordinatörün görevi sona erdiğinde koordinatör yardımcılarının görevi de sona erer.
(4) Koordinatörün görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birisi kendisine vekalet eder.
Koordinatörün Görevleri
MADDE 9
(1) Koordinatörün görevleri şunlardır:
Danışma Kurulu
MADDE 10
(1) Danışma Kurulu, koordinatörlüğün faaliyet alanlarıyla ilgili bilim dallarından görev yapan öğretim elemanları arasından koordinatör tarafından önerilen ve Rektör tarafından görevlendirilen 8 (Sekiz) kişiden oluşur.
(2) Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyelerin yerine, aynı usulle yenileri görevlendirilir.
(3) Danışma Kurulu, koordinatörün daveti üzerine ayda bir kez, kanun ve mevzuat kapsamında oluşturulan kurulların, birim ve ekiplerin çalışmalarını değerlendirmek üzere toplanır.
(4) Kanun ve mevzuat kapsamında oluşturulan ve bu yönde görev yapan kurullar ile birim ve ekiplerin destek taleplerine, üyeler kendi uzmanlık alanlarındaki konular ile ilgili bireysel olarak veya konu gereği gerekirse toplanıp karar alarak yanıt verirler.
Çalışma Birimleri ve Görevleri
MADDE 11
(1) Koordinatörlüğün çalışma alanlarıyla ilgili faaliyetlerin verimliliğini ve etkinliğini artırmak üzere; ofis işleri, arşiv, eğitim, danışmanlık, proje, saha araştırmaları gibi geçici veya sürekli birimler oluşturulabilir. Çalışma birimleri, bir İş sağlığı güvenliği uzmanı sorumluluğunda çalışmaları planlamak ve yürütmek üzere görevlendirilen üniversitedeki ilgili idari personelden oluşur.
(2) Çalışma birimleri koordinatörlüğün teklifi ve Rektörün onayıyla kurulur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 12
(1) Bu Yönerge ……… tarih ve ………. sayılı karar ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunda kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.
Yürütme
MADDE 13
(1) Bu Yönerge hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.
bu içerik toplamda 88 kez görüntülenmiştir