Üniversite:Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ni,
DaireBaşkanlığı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon DaireBaşkanlığını,
BirimKütüphaneleri: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı birimlerinkütüphanelerini,
ç) Materyal:Kütüphane kullanıcılarına sunulan basılı ve görsel-işitsel malzemeleri,
Kullanıcı: BuYönergede belirlenen sınırlar içerisinde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesikütüphanelerinden yararlananları ifade eder.
ÇOMÜM.Osman Korfman Kütüphanesi özel kurallara tabidir.
Kütüphane hizmetleri için yeterli kadroyu oluşturmada gerekli çalışmaları yapmak,kütüphanelere atanacak veya görevlendirilecek personel konusunda Rektörlüğegörüş bildirmek ve Üniversitedeki kütüphane personeli üzerinde genel eğitim vedenetim görevini yürütmek,
Eğitim-öğretim ve araştırmaların gerektirdiği bilgi ve belge ihtiyaçlarınıkarşılamak için yurt içinden ve dışından kitap, süreli yayın, tez, mikro-film,görsel-işitsel gereçler, video bant ve benzeri her türlü bilgiyi sağlamak,saklanan bilgileri sistematik bir şekilde düzenleyerek ihtiyaç sahiplerininkullanımına hazır bulundurmak; bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için gereklikütüphane hizmetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek,
Her yıl yurtiçinden ve yurt dışından sağlanacak kitap, süreli yayın, araç-gereç ve benzerimateryal için gerekli bütçe taslağını hazırlayıp Rektörlüğe sunmak, ç) Yapılmış olanmateryal isteklerini Kütüphane Danışma Kurulu’na bildirerek, materyal temini vetercihleri konusunda önerilerde bulunmak,
Kütüphanehizmetlerinin en iyi şekilde verilebilmesi amacıyla, araç ve gereçlerin en yeniteknoloji ile düzenli olarak yenilenmesini sağlamak,
Kütüphane vedokümantasyon hizmetleri hakkında faaliyet raporu hazırlamak ve her yıl Ocakayı içinde Rektörlüğe sunmak,
Merkez vebirim kütüphanelerinin eşgüdüm ve işbirliği içinde çalışmalarını sağlamak ve buamaçla mesleki kurslar açmak, eğitim programları düzenlemek,
Gerektiğindekütüphanecilik eğitimi gören öğrencilere staj ve uygulama çalışmaları yapmak,
ğ) Tahsis edilenbütçe dahilinde, kütüphane materyallerinin çağdaş bir kütüphaneye yakışır birşekilde yenilenmesini sağlamak, kütüphanenin sürdürülebilir gelişimini teminiçin gerekli tedbirleri almak, bu konudaki önerilerini Kütüphane DanışmaKurulu’na sunmak,
Kütüphanehizmetlerinin sağlıklı bir şekilde sunulmasına engel teşkil edebilecek hertürlüalt ve üst yapı aksaklıklarını görev ve yetki sınırları çerçevesinde çözmek,yetki sınırlarını aşan konularda ise ivedilikle Rektörlük Makamı ve ilgilidiğer Daire Başkanlıklarını haberdar ederek çözüm talep etmek,
ı) Kütüphanedekigelişmeler ve kütüphane hizmetleri konusunda Kütüphane Danışma Kurulu’nu vegeneli bilgilendirmek,
Bu Yönergeuyarınca görev alanına giren ve kütüphane hizmetlerinin gerektirdiği diğerçalışmaları yapmak.
Kütüphanelerinde verilecek hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılandüzenlemeler çerçevesinde yürütmek,
Kütüphanelerince ihtiyaç duyulan araç-gereç ve diğer her türlü kütüphane materyaliniDaire Başkanlığı’na bildirmek,
Hereğitim-öğretim dönemi başında hazırlayacağı faaliyet raporunu DaireBaşkanlığı’na sunmak,
ç) Kütüphane hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde sunulmasına engel teşkiledebilecek hertürlü alt ve üst yapı aksaklıklarını görev ve yetki sınırlarıçerçevesinde çözmek, yetki sınırlarını aşan konularda ise ivedilikle DaireBaşkanlığı ve ilgili diğer Daire Başkanlıklarını haberdar ederek çözüm talepetmek,
Kütüphanedekigelişmeler ve kütüphane hizmetleri konusunda Daire Başkanlığı’nı ve genelibilgilendirmek,
Bu Yönergeuyarınca görev alanına giren ve kütüphane hizmetlerinin gerektirdiği diğerçalışmaları yapmakla görevlidirler.
Kitap, süreliyayın, elektronik yayın, tez, mikro-film, video-bant ve görsel- işitsel araçlargibi her türlü kütüphane materyalinin seçimi, satın alınması ve bağış veyadeğişim yolu ile sağlanması,
Sağlanankütüphane materyalinin çağdaş bilimsel yöntemler uyarınca sınıflandırılması,kataloglanması, ihtiyaç sahiplerinin kullanımına hazır duruma getirilmesi vesürekli olarak kullanıma hazır bulundurulması hizmetlerini kapsar.
İhtiyaçsahiplerinin, belirlenmiş ''ödünç verme'' ve ''yerinde inceleme'' sistemiçerçevesinde her türlü kütüphane materyalinden yararlanmalarının sağlanması,
Fotokopi,yayın taraması ve benzeri hizmetlerin düzenlenmesi ve yürütülmesi,
Kütüphanedebulunmayan materyalin yurtiçi veya yurtdışı kütüphanelerden sağlanması,
ç) Görsel veişitsel araç, gereç ve materyalin ihtiyaç sahiplerinin yararlanmalarına hazırbulundurulması,
Kütüphanehizmetlerinin tanıtılması ve bu hizmetlerden yararlanmanın yaygınlaştırılmasıiçin Üniversite içine ve dışına yönelik seminer, konferans ve yayın yollarıylaihtiyaç sahipleri ile iletişim sağlanması hizmetlerini kapsar.
RektörlükMakamı uygun gördüğü takdirde, “ÇOMÜ Kütüphanesi Okuyucu Kartı” verilmeksuretiyle, bazı kişi ve kuruluşların kütüphane materyallerini ödünç almalarınave/veya elektronik materyallerden yararlanmalarına Daire Başkanlığı’nca izinverilebilir. Elektronik materyal lisans anlaşmalarının hükümleri saklıdır. Bukartın verilmesinde, kamu yararı, üniversitenin ulusal ve uluslar arasısaygınlığı ile uluslar arası kütüphanecilik ve karşılıklılık ilkeleri gözönündebulundurulur. Okuyucu kartı verilmesi şart ve usulleri ile bu kartınkullanıcıya sağladığı haklara ilişkin hükümler Kütüphane Danışma Kurulutarafından belirlenir.
Kütüphanemateryallerini izinsiz bina dışına çıkaranlar ve çıkarmaya teşebbüs edenlerhakkında Daire Başkanlığı’nca yasal işlem başlatılır ve durum Rektörlüğebildirilir.
Kullanıcı,ödünç aldığı materyali en geç ödünç verme süresi sonunda Kütüphaneye teslimetmelidir. Ödünç alınan bir materyalin kaybedilmesi halinde ise, kullanıcımateryali kaybettiğini ivedilikle Daire Başkanlığı’na bildirmekle yükümlüdür.Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen kişiler hakkında bu Yönergenin ilgilimaddeleri ve sair Yüksek Öğretim Kurumları mevzuatına göre yasal işlemuygulanır.
Üniversitenin öğretim elemanları bir defada en çok 45 gün süre ile en çok 30kitap ve en çok 7 gün süreyle 5 multimedya materyali; idari personel en çok 30gün süre ile en çok 15 kitap ve en çok 7 gün süreyle 5 multimedya materyali;yüksek lisans ve doktora öğrencileri bir defada en çok 30 gün süre ile
en çok20 kitap ve en çok 7 gün süreyle 5 multimedya materyali; Üniversitenin ön lisansve lisans öğrencileri bir defada en çok 20 gün süreyle en çok 5 kitap ve en çok7 gün süreyle 5 multimedya materyali ödünç alabilirler.
Ödünçalınan bir materyal, süresi içinde başka bir okuyucu tarafından istenmemiş ise,o materyalin bir defa daha en çok aynı süre ile aynı okuyucuda bulunmasına izinverilebilir. İki defadan fazla ödünç işlemi yapılabilmesi için, materyalinÖdünç Verme Bankosuna getirilmesi ve materyale başka bir kullanıcı tarafındanrezerv konulmamış olması gerekir.
Gerektiğindeödünç verme süresi dolmadan materyal geri istenebilir.
Üniversiteninişbirliği yapmış olduğu yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin vekuruluşların öğretim elemanları ve öğrencilerinin kütüphaneden yararlanma hakkı10.maddenin son fıkrası çerçevesinde değerlendirilir.
Başvuru(müracaat) eserleri /Abstrak, indeks, sözlük, ansiklopedi, v.b.)
Tezler,
Görsel-işitsel araçlar,
ç) Ciltlenmemişsüreli yayınlar,
Müziknotaları,
Atlas, haritave slaytlar,
Koleksiyonparçaları, heykel, sanatsal v.b. materyaller,
DaireBaşkanlığı tarafından belirlenen ve kütüphane dışına çıkarılmasında sakıncabulunan diğer materyaller.
İhtiyaçsahipleri bu gibi materyallerden sadece kütüphane içinde ve gerektiğinde birgörevlinin gözetiminde yararlanabilirler.
Kullanımsüresi aşım bedeli 01.12.2012 tarihinden itibaren materyal başına 0,25 TL/günve 30 günü aşan gecikmeler için 0,50 TL/gün olup, bu miktarların değiştirilmesiDaire Başkanlığı’nın teklifi ve Rektörlüğün onayı ile her zaman mümkündür.
Kendisinekullanım süresi aşım bedeli uygulanmasına başlanmış olan bir kişiye, ödünçaldığı materyali iade etmediği ve tahakkuk eden kullanım süresi aşım bedelimiktarının tamamını ödemediği sürece, hiçbir şekilde başka bir kitap veya materyalödünç verilmez.
Kullanımsüresi aşım bedeli uygulanan gün sayısının 30 (otuz) günü aşması halinde,kullanım süresi aşım bedeli uygulamaya devam edilir; ancak, DaireBaşkanlığı’nca gerekli görüldüğü takdirde o kitap veya materyal hakkındakaybedilmiş gibi işlem yapılabilir.
Üniversiteöğretim elemanları ve personeline ait ödenmeyen kullanım süresi aşım bedelleriaylıklarından kesilebilir.
Karşılıklılıkesası uyarınca ödünç verme sisteminden yararlanmaları halinde diğer üniversiteöğretim elemanları, personeli ve öğrencileri hakkında ilgili üniversitelerinRektörlükleri aracılığı ile aynı hükümler uygulanır.
Birikenkullanım süresi aşım bedellerinin mazereti yoktur. Üniversitenin, kütüphanekullanıcılarının biriken kullanım süresi aşım bedellerinin tahsili hakkındaicrai işlem ve sair yasal işlemleri başlatma hakkı saklıdır.
Değer Takdir Komisyonu, hasar gören vekullanılamaz hale gelen veya kaybolan materyalin değerinin tespitindepiyasa araştırması yapar, yayınevi kataloglarını inceler, materyalinhacmi, cilt bedeli, kağıt kalitesi, ulaşım masrafları, paranın zamaniçinde değer kaybı, antika ve sanatsal değerleri, nadir eser olupolmadığı gibi hususları göz ününde bulundurarak değer tespitinde bulunur.
Kullanıcıtarafından yıpranma ve hasar sonucu kullanılamaz hale getirildiği belirlenenmateryal hakkında kaybedilmiş materyale ilişkin hükümler uygulanır.
Ödünçalınan materyalin kaybedildiği veya 3’üncü fıkra uyarınca hakkında kaybedilmişişlemi uygulanması gerektiği hallerde, kitap veya benzeri materyali ödünç alankişiden, ödünç aldığı kitap veya materyalin tam ve ciltli birörneğini/nüshasını temin ve teslim etmesi istenir.
Kaybedilmişmateryali ister kullanıcı, isterse kullanıcı adına Kütüphane temin etsin,materyal kütüphaneye ulaşana kadar kullanım süresi aşım bedeli günlük olarakişlemeye devam eder.
Kaybedilmişmateryalin temin ve tesliminin mümkün olmaması halinde, Değer TakdirKomisyonunca 2’nci fıkra hükmüne uygun olarak materyalin o günkü rayiç bedelitespit edilir ve kullanıcıdan yüzde elli fazlasıyla alınır. Ayrıca kullanıcı,Daire Başkanlığı’na materyali temin ve teslim edemeyeceğine ilişkin yazılı birdilekçe ile başvurduğu tarihe kadar işlemiş olan kullanım süresi aşımbedellerini de ödemekle yükümlüdür. Tahsil edilen paralar Üniversite’ninStrateji Daire Başkanlığı hesabına aktarılır.
DeğerTakdir Komisyonu, kütüphaneye bağış yoluyla gelen ve fiyatı belli olmayanmateryalin hasara uğratılması ve kaybedilmesi halinde de yukarıdaki esaslarçerçevesinde değer tespiti yapar.
Kütüphanedenaldığı materyal ile ilgili yükümlülüklerinin tümünü yerine getirmemiş olan biröğrenciye geçici mezuniyet belgesi ve diploması verilmez. Üniversitenin öğretimelemanları ile personeli ve diğer üniversitenin personeli hakkında kullanımsüresi aşım bedeli ve kaybedilen malzemeye ilişkin tazmin miktarının tahsili hususundabu Yönetmeliğin 14’üncü maddesi hükümleri uygulanır.
Heröğretim yılı başında kütüphane ödünç verme servisi kütüphane ile ilişiği olanöğrencilerin listesini bağlı bulundukları birimin Öğrenci İşleri Bürosunagönderir. Bu öğrenciler kütüphane ile ilişiği olmadığını belirten belgeyiÖğrenci İşleri Bürosuna vermedikçe kayıtları yenilenmez, kendilerine Üniversitekimlik kartı verilmez.
Buişlemler Daire Başkanı’nın koordinatörlüğünde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığıve Personel Daire Başkanlığı’nın işbirliği ile yürütülür.
KütüphaneDanışma Kurulu her yıl Ocak ayı içinde olağan olarak ve gerektiğinde başkanınçağrısı üzerine toplanır. Kurulun sekreterlik hizmetleri Daire Başkanlığı’ncayürütülür.
KütüphaneDanışma Kurulu’nun Görevleri;
Kütüphanelerarasında genel koordinasyon ve işbirliği konularında gözlem ve gerektiğindeönerilerde bulunmak,
Kütüphanelerce verilen hizmetleri izlemek ve bu hizmetlerin geliştirilmesi içinönerilerde bulunmak,
DaireBaşkanlığı tarafından hazırlanmış olan yıllık faaliyet raporunu incelemek, bufaaliyetlere ilişkin görüş bildirmek ve önerilerde bulunmak,
ç) DaireBaşkanlığınca hazırlanan bütçe taslağını incelemek ve konu ile ilgili görüşbildirmek,
Satın alınacak kitap ve diğer her türlü materyal için uygulanacak esaslarhakkında görüş bildirmek ve önerilerde bulunmak,
Bu Yönergeninhükümlerinin gerektirdiği veya Rektör tarafından verilen diğer görevleri yerinegetirmektir.
bu içerik toplamda 62 kez görüntülenmiştir