ÇANAKKALEONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Amaç ve Çerçeve Kurallar Madde 3
a. Üniversite Yerleşkelerine motorlu araçlar ile giriş yapan tüm sürücüler, bu yönergede belirtilen kurallara ve Üniversite’nin diğer kurallarına uymak zorundadır. Üniversite yerleşkelerine gelen tüm sürücüler bu kuralları böylece kabul etmiş ve bunlara uymayı taahhüt etmiş sayılır.
c. Yönergenin amacı, Üniversite yönetimi altındaki yerlerde trafiğin düzenli, akıcı, etkili ve güvenli olmasının temin edilmesi; personel, öğrenci ve ziyaretçilerin mal vecan güvenliğinin sağlanması; giriş- çıkışların güvenlik ve diğer gerekçelerle kayıt altına alınabilmesidir.
e. Yerleşkelerin tamamında yayaların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Araç Tanıtım Pulu
Madde 4
a. Üniversitenin yönetimi altındaki yerlere hususi araçla girecek tüm öğrenci, personel ve uzun dönemli ziyaretçilerin güvenlik, trafik düzeni, otopark kullanımı ve giriş kontrolünü sağlamak amacı ile Araç Tanıtım Pulu alması zorunludur.
c. Araç Tanıtım Pulu aracın ön camına, rahatlıkla görülebilecek şekilde yapıştırılır. Giriş-çıkışlarda sürücüler kontrol noktalarında Araç Tanıtım Pulunun görevlilerce görülebilmesini temin etmekle sorumludurlar. Araç Tanıtım Pulu olsa dahi bazı durumlarda araçlar kontrol noktalarında trafik düzeni veya güvenlik gerekçesiyle geçici olarak bekletilebilir.
e. Araç Tanıtım Pulu bir başkasına satılamaz, devredilemez. Başkasının namına veya başka bir araç plakasına alınmış Araç Tanıtım Pullarını başka bir araçta kullanmak yasaktır.
g. Araç Tanıtım Pulu taşıyan araçlarda sürücü ile birlikte gelenlerin girişte kimlik göstermesi zorunludur.
i. Araç Tanıtım Pulu taşıyan araçlardaki misafirler, ayrıca Misafir Kartı almak zorundadır.
k. Motosiklet ve diğer motorlu taşıtların sürücüleri de Araç Tanıtım Pulu almakla yükümlüdürler.
n. Rektörlük, Araç Tanıtım Pullarının geçerlilik sürelerini belirler. Pullar belli aralıklarla yenilenmek zorundadır. ÇOMÜ’deki çalışma veya eğitim süresi biten sürücülerin Araç Tanıtım Pullarını Rektörlüğe teslim etmeleri gerekmektedir.
p. Rektörlük, her başvurana belli bir değerlendirme süresi sonunda Araç Tanıtım Pulu verir; veya gerekli gördüğü durumlarda başvuruyu reddedebilir. Rektörlük, Araç Tanıtım Pulu çıkarma belgelerini, geçerlilik süresini ve maliyet karşılığını her yıl kendisi belirleyebilir. Süresi dolmuş Araç Tanıtım Pulu geçersizdir; Yerleşkelere giriş-çıkış yapan veya park eden bu türden araçlara Araç Tanıtım Pulu olmayan araçlara uygulanan işlemler uygulanır.
r. Yerleşke park yerlerinde yazılı izin olmaksızın uzun süreli (1 günü aşan) araç bırakmak mümkün değildir. Bu gibi durumlarda Rektörlük söz konusu araçları tüm masrafları araç sahibine ait olmak üzere çektirebilir.
j. Her bir Misafir Araç Kartı, sadece bir gün içinde kullanılabilir. Bir sonraki gün için yeni kart alınması gerekir.
Misafir Kişiler Madde 6.
a. İster personel veya öğrenci aracındakiler olsun, isterse Misafir Araç Kartı taşıyan araçlardakiler olsun, Üniversite personeli veya öğrencisi olmayan tüm ziyaretçiler yerleşkelerde ‘misafir’ statüsündedir.
c. Personel ve öğrenciler araçlarında taşıdıkları kişilerin misafir kartı almasından sorumludur.
b. Yerleşkeler içinde tehlikeli şekilde araç kullanmak yasaktır.
d. Üniversite görevlilerinin işaret ve uyarılarına, yönlendirme işaret ve levhalarınauyulması zorunludur.
f. Plakasız araçlar yerleşkelere alınmaz.
h. Ziyaretçiler veya ticari araç sürücülerinin kuralları ihlal etmekte ısrar etmeleri halindebir daha Yerleşkelere araç ile girmelerine izin verilmeyebilir.
l. Otoparkta park düzenini sağlamak üzere çizilen çizgilere uygun park etmek zorunludur.Araçlar nizami şekilde park edilmelidir, diğer araçların giriş çıkışlarına mani olunmadığından emin olunmalıdır.
s. Yolcu otobüs durakları ve yük indirme-bindirme alanlarının önüne araç park edilemez.Araçlar yön işaret levhalarını ve diğer tanıtıcı, yönlendirici panoları kapatacak şekilde park edemezler.
v. Motosiklet ve bisiklet sürücüleri ile yolcularının kask takması zorunludur.
x. Yayalara öncelik tanınması ve emniyet kemerlerinin sürekli takılması, sürücü ve yerleşkede yaşayanların güvenliği için zorunludur.
Diğer Kurallar Madde 8
a. Araç sahipleri Araç Tanıtım Pulu olsun ya da olmasın gerekli hallerde aracının bagaj ve diğer görünmeyen yerlerini güvenlik personelinin talebi halinde göstermek durumundadır.
c. Yerleşke içinde yeterli park yeri kalmaması veya yolların yağış ve diğer nedenlerle trafik ve diğer açılardan yeterince güvende olmamasının Rektörlükçe tespiti halinde araçların yerleşkeye girişlerine geçici süreyle izin verilmeyebilir .
e. Yerleşkelerde Üniversite servis araçlarının ve Üniversitece görevli diğer araçların geçiş önceliği vardır.
g. Park yasağı olan yerlerde dörtlüleri yakarak park etmek parkı kurallara uygun hale getirmez.
i. Park yerlerinde araç içinde sigara ve benzeri tütünlü ürünler tüketilemez.
k. Yerleşke içinde araçlar her ne sebeple olursa olsun plakalarını kapatacak süsleme, ilanvs. ile seyir edemez.
n. Yerleşkeye giren araçlardaki tüm yolcuların giriş-çıkış noktalarında tam olarak bildirilmesi gerekir.
p. Yerleşke içinde park edilen araçlarda geçici süreliğine de olsa çocuk, evcil hayvan vs.bırakılamaz. Bu tür hallerde tüm sorumluluk sürücüye aittir ve Rektörlük bu hallerde sürücüye ulaşamaması halinde her türlü önlemi alabilir. Bu durumda oluşabilecek her türlü zararın sorumluluğu sürücüye aittir.
r. Yerleşkeler içinde karavanla veya başka bir araçla kamp yapılamaz, Rektörlükten yazıl ıizinsiz uzun süreli (1 günü aşan) konaklama yapılamaz.
u. Bulunan yerlerde sürücüler bariyerlere ve kapanlara dikkat etmelidir. Bariyerler tam olarak açılmadan geçilmemelidir. Bariyer ve kapan kullanım hatalarından dolayı oluşabilecek her türlü zararda araç sürücüleri sorumlu olacaktır.
İnşaatlar ve İş Makinaları Madde 9
a. Yerleşke içindeki uzun dönemli inşaat işlerinde kullanılan araçların da durumlarına özel Araç Tanıtım Pulu almaları zorunludur. Ayrıca bu araçların plaka ve sürücülerinin idareye bildirilmesi ve ön yazılı izin alınması gerekir.
c. Bu araçların giriş-çıkış saat ve düzenleri, yüklenicinin veya alt yüklenicinin yazılı talebini takiben Rektörlükçe belirlenir. Söz konusu araçların yazılı izin olmaksızın yerleşkelerde gecelemesi, uzun süreli park etmesi yasaktır.İnşaatlar da kullanılan iş araçlarının park yerleri Rektörlükçe belirlenir ve bu yerler dışında park edilemezler.
e. Üniversitede çalışması bulunmayan iş makinaları ve benzeri araçların yerleşkede geçici de olsa park etmesi/kalması yasaktır.
g. İnşaat alanlarına diğer araçların ve yayaların girmesi kesinlikle yasaktır. Bu yasağın ihlali halinde oluşabilecek her türlü zarardan dolayı Üniversite sorumlu tutulamaz.
i. Yol tamir çalışması bulunan yerlerde yavaşlatılmalı ve yol işaretlerine dikkat edilmelidir. Resmi Araçlar
Madde 10
a. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi dışında kalan diğer tüm resmi kurumların araçları da misafir araç statüsündedirler ve diğer araçlar gibi Misafir Araç Kartı almak zorundadır.
Lojmanlar, Sosyal Alanlar ve Uygulama Alanları Madde 11
a. Yerleşke içinde kalan lojmanların bulunduğu bölgelere, yazılı uyarı bulunmasa dahi, araç giriş çıkışı izne tabiidir.
c. Lojman sakinlerinin daveti ve izni de olsa hiçbir araç Misafir Araç Kartı olmaksızın Yerleşkelere giremez.
e. Üniversitenin sadece mensuplarına mahsus olan ya da kullanım şekli belli bir üyeliğe veya aidata veya ücrete bağlanmış olan sosyal tesislerine giriş-çıkışlar da yazılı izne veya belirtilmiş şartların yerine getirilmesine bağlıdır.
b. Yerleşkeye girdikten sonra tüm araçlar neden oldukları veya karıştıkları kazalardan veya diğer trafik ihlallerinde kaynaklanan her türlü zararı Üniversiteye ödemek zorundadırlar. Zararların karşılanmasında sadece zarar verilen malın/ürünün bedeli değil, aynı zamanda o zararın giderilmesi için gerekli işçilik, montaj ve zaman kaybı da hesaplamalarda göz önünde bulundurulur.
d. Bütün puanlarını kaybeden sürücülerin Araç Tanıtım Pulları iptal edilir, iptal tarihinden itibaren altı ay süre ile yenisi verilmez ve araçları Yerleşkelere alınmaz. Sürücülerin puan kayıtları Güvenlik Amirliği tarafından tutulur.
f. Güvenlik Amirliği, işlenen kural ihlalinin büyüklüğüne ve etkisine göre bir seferde de ilgili aracın ve/veya sürücünün Yerleşkelere girişini sınırlandırabilir ya da iptal edebilir.
b. Otoparklar da veya Yerleşkelerin başka bir noktasında meydana gelebilecek hırsızlık olaylarından ve araçlara gelebilecek hasardan Üniversite sorumlu değildir.
Yürürlük Madde 14
Bu yönerge Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü'nün onayı ile yürürlüğe girmiştir. Yürütme
Madde 15
Bu Yönerge Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.
T.C.
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TRAFİK CEZASI PUAN TABLOSU
NO
TRAFİK SUÇU
CEZA PUANI
1
Araç Tanıtım Pulunu araçta bulundurmamak veya belirlenen yere yapıştırmamak
10
2
Bir araca kayıtlı araç pulunu başka bir araçta kullanmak
30
3
Otoparkta çizgiler ile belirlenen şekil dışında park etmek
4
Yasak yerlere parketmek
5
Hız sınırlarını aşmak
6
Klakson çalmak, yüksek sesle müzik dinlemek, araçtan çöp atmak
20
7
Tehlikeli şekilde araç kullanmak
8
Güvenlik personelinin uyarılarını dikkate almamak
9
Araç yıkamak
Trafik kanununda belirtilen diğer kurallara uymamak
bu içerik toplamda 98 kez görüntülenmiştir