Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ("Üniversite") bünyesinde yer alan akademik ve idari birimlerin Türkçe-"Yabancı dil" dil çiftinde yazılı çeviri ve redaksiyon (düzeltme) ihtiyacını profesyonel bir şekilde, dış kaynaklara gereksinim duymaksızın karşılayacak,
Söz konusu birim aracılığıyla bir yabancı dilde yayınlanması hedeflenen çalışmaların dil ve içerik açısından niteliğini arttıracak ve bu konuda yazara dönüt sağlayacak,
Yabancı dilde üretilen metinlerin dilsel açıdan redaksiyonunu gerçekleştirecek, olası dil ve içerik sorunları konusunda yazara dönüt sağlayacak,
ç) İdari birimlerin, çeviri ihtiyacı doğması durumunda kolay ulaşılabilir çeviri kaynağı rolüyle idari işlemleri hızlandıracak Çeviri ve Redaksiyon Destek Koordinatörlüğü'nün çalışmasına ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.
ifade eder.
Kaynak metni veya düzeltilecek metni koordinatöre gönderir.
Koordinatörün hizmet türüne bağlı olarak belirlediği ücreti üniversite döner sermaye hesabına yatırır ve ilgili dekontu koordinatöre gönderir.
Çevirmenin çeviri ve kaynak metin-odaklı düzeltme sürecince karşılaştığı kaynak metin kaynaklı sorunlarda çevirmene yardımcı olur.
ç) Çeviri metin veya bir yabancı dilde üretilen metin düzeltmen tarafından geliştirildikten sonra çevirmen veya düzeltmen ile bir araya gelerek çeviri metnin geliştirilmesine yardımcı olur.
İşverenden gelen kaynak metni veya düzeltme işlerini değerlendirir ve çeviri/düzeltme için gereken ücreti ve yaklaşık süreyi belirler.
İşverenden gelen kaynak metni ve kaynak metin odaklı düzeltme işlerini ve işverenin iş yönergelerini çevirmene iletir.
İşverenden gelen düzeltme işleri ve işverenin iş yönergelerini düzeltmene iletir.
ç) Çeviri/düzeltme sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.
Çeviri/düzeltme işinin zamanında teslim edilmesini sağlar, gecikme yaşanacaksa işverene bilgi verir.
Çevirmen veya düzeltmenden gelen kaynak metin-kaynaklı sorunlar hakkında işvereni bilgilendirir ve bu konuda gerek görürse yardım talep eder.
Çevirinin veya bir yabancı dilde üretilen metnin düzeltmesi bittikten sonra çevirmen ve işvereni bir araya getirecek, söz konusu metnin geliştirilmesine katkı sağlayacak bir zaman dilimi ayarlar.
Çeviri/düzeltme süreci bittikten sonra çeviri/düzeltilmiş metni işverene gönderir.
Koordinatörden gelen kaynak metni kendisine bildirilen zaman dilimi içerisinde işverenin yönergeleri ışığında çevirir.
Gecikme yaşanacak ise en kısa zamanda koordinatörü bilgilendirir.
Kaynak metnin, dolayısıyla çeviri metnin geliştirilmesi için çaba sarf eder.
ç) Kaynak metinde geliştirilmesi gerektiğini düşündüğü metin öğelerini kaydeder ve koordinatöre bildirir.
Kaynak metinde tespit ettiği araştırma etiği konusunda sorun yaratması olası öğeleri koordinatöre bildirir.
Eğer kaynak metin ile önceden çevrilmiş bir metnin uyumuna dayalı bir düzeltme isteniyorsa söz konusu işi gerçekleştirir.
Tamamladığı çeviri veya kaynak metin odaklı düzeltme işini düzeltmene gönderir.
Çeviri metinde düzeltmenin talep ettiği değişiklikleri yapar.
ğ) Çevirinin geliştirilmesi için koordinatör tarafından belirlenen zaman diliminde işveren ile bir araya gelir.
Çevirmen veya koordinatörden gelen metni dilbilgisi, sözcük, cümle ve metin düzleminde dikkatli bir şekilde değerlendirir ve düzeltilmesi gereken öğeler var ise düzeltir.
Gereken durumlarda (anlamlandırma sorunları ve köklü anlamsal değişiklikler gibi) çevirmen ile iletişime geçer ve çevirmenden yardım talep eder.
Düzeltilecek metnin anlam bütünlüğünün korunmasına özen gösterir.
ç) Düzeltilecek metinde tespit ettiği araştırma etiği konusunda sorun yaratması olası öğeleri koordinatöre bildirir.
Tamamladığı düzeltme işlerini koordinatöre iletir.
DİL
YÖNÜ
ÜCRETİ
(Sayfa1[1])
ÇEVİRİ
Türkçe - Yabancı dil
Türkçe → Yabancı dil
17 TL
Yabancı dil → Türkçe
15 TL
REDAKSİYON
Yabancı dil
Yabancı dil → Yabancı dil
8 TL
Türkçe
Türkçe → Türkçe
6 TL
(2) Eğer Koordinatörlük tarafından yapılan çeviri işlemlerinden sonra redaksiyon gerekirse söz konusu redaksiyon işlemi ücretlendirilmez.
İşler, ücretin yatırıldığı tarihe göre sıralanır. İşe başlama konusunda ücreti daha önce yatıran İşverene öncelik tanınır. Acil olduğu iddia edilen bir durumda söz konusu iddia Koordinatörlük tarafından değerlendirilir ve Koordinatörlük gerek duyarsa mevzubahis işe öncelik verebilir.
İş, İşverenin Koordinatörlük tarafından tamamlanmış işi teslim aldığına ilişkin dönütü Koordinatörlüğe ulaştığında tamamlanmış addedilir. Ancak Koordinatörlük bu aşamadan sonra İşin oluşturulma amacı (örneğin, dergide yayınlanmak) gerçekleştirilene kadar ücretsiz destek
sağlar. Söz konusu desteğin içeriği, yukarıda ifade edilen iş ve görev tanımlarından farklı olmalıdır. Aksi takdirde sunulan hizmet ücretlendirilir.
bu içerik toplamda 77 kez görüntülenmiştir