ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
YETKİLENDİRİLMİŞ BELGELENDİRME BİRİMİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönerge; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Yetkilendirilmiş Belgelendirme Biriminin oluşturulmasına, çalışmalarına, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları kapsar ve düzenler.
Kapsam
MADDE 2 - Bu Yönerge; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Yetkilendirilmiş Belgelendirme Biriminin çalışma şekilleri ve diğer hususları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14’üncü maddesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesinin, 4’üncü fıkrasının, c bendine dayanmaktadır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönerge’de geçen;
ç) Komite: Üyeleri Müdür’ün önerisi üzerine Yönetim Kurulu tarafından uzmanlık alanlarına göre seçilen üç (3) üyeli çalışma gruplarını,
ğ) Rektör: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörünü,
ı) TS EN ISO/IEC 17024: Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı tarafından kabul edilen Uygunluk Değerlendirmesi-Personel Belgelendirme Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar standardını,
İKİNCİ BÖLÜM
Birim ve Alt Birimlerin Amacı ve Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Birimin amacı
MADDE 5 - (1) Yetkilendirilmiş Belgelendirme Biriminin amacı; ulusal ve uluslararası meslek standartları ve belgelendirme programlarını esas alarak başvuracak gerçek kişilerin belgelendirme faaliyetlerini yürütmektir.
Kalite yönetim temsilcisi
MADDE 6 - (1) Müdür tarafından Üniversitenin personeli arasında önerilen ve Rektör tarafından görevlendirilen Kalite Yönetim Temsilcisi, Merkezdeki faaliyetlerini TS EN ISO/IEC 17024 standardına uygun olarak oluşturulan kalite yönetim sistemi çerçevesinde gerçekleştirilmesi ve sürekli olarak iyileştirilmesini sağlar. Birimin işleyiş ve yönetilmesine ilişkin olarak Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü’ne karşı sorumludur.
(2) Kalite Yönetim Temsilcisi, belgelendirmesi yapılan yeterlilikler kapsamında Komiteler tarafından yerine getirilecek görevlerin koordine edilmesini sağlar.
Birimin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 7 - (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yetkilendirilmiş Belgelendirme Biriminin görev, yetki ve sorumlukları şunlardır:
ç) Belgelendirme süreciyle ilgili olarak; belgenin verilmesi, geçerliliğin sürdürülmesi, yenilenmesi, kapsamının değiştirilmesi, askıya alınması, iptali ve gözetim gibi her türlü bireysel ve düzenleyici kararı almak.
(2) Belgelendirme süreciyle ilgili kararların alınmasına ilişkin görev, yetki ve sorumlukla Yetkilendirilmiş Belgelendirme Birimine ait olup başka birine devredilemez.
Komiteler
MADDE 8 - (1) TS EN ISO/IEC 17024 standartlarına ve Mesleki Yetkilendirme Kurumu tarafından belirlenen kuralların gereğini yerine getirmek üzere, görev yapacakları alanda uzman kişiler tarafından Müdür’ün önerisi ile Yönetim Kurulu tarafından Komiteler kurulabilir, Komiteyi temsil etmek üzere Komite Başkanı atanır. Komiteler, kendi görev alanlarına giren faaliyetlerde bağımsız olarak çalışır. Komitelerin görevleri, Kalite Yönetim Sistemi kapsamında hazırlanan görev tanımları ile belirlenir.
Karar verici
MADDE 9 - (1) Program, belgelendirmesi yapılan programlarda yetkinliği olan ve değerlendirici ölçütlerine sahip kişiler arasından Rektör tarafından görevlendirilir.
(2) Karar Vericinin görevleri şunlardır:
Sınav ve belgelendirme hizmetleri sorumlusu
MADDE 10 - (1) Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri sorumlusu, sınav organizasyonuyla ilgili ön hazırlıkları ve diğer faaliyetleri yürütmek üzere Merkez bünyesi içinden, Müdür tarafından, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından Ulusal Meslek Standartlarında belirtilen yetkinliklere haiz gerçek kişiler arasından üç (3) yıl süre ile görevlendirilir. Müdür tarafından, Merkez personeli arasından Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Sorumlusuna destek personeli de görevlendirilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çalışma İlkeleri, Açıklık, Saydamlık, Gizlilik ve Güvenlik
Çalışma ilkeleri
MADDE 11 - (1) Merkez, her türlü faaliyetini açıklık ve saydamlık ilkelerine göre yürütür. Bu amaçla belgelendirme sisteminden yararlanmak isteyenlerin ilgili mevzuat çerçevesinde bilgilendirir. Merkez, belgelendirme süreç ve politikaları ile yayın ve bilgilendirme faaliyetlerinin adil bir şekilde uygulanmasını esas alır.
Gizlilik
MADDE 12 - (1) Merkez; faaliyetleri çerçevesinde elde ettiği kişisel bilgi, belge ve kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük, Merkez adına görev yapanların tamamını kapsar. Bilgiler; TS EN ISO/IEC 17024 standardı, Mesleki Yeterlilik Kurumu mevzuatı, belgelendirme programlarının sahipleri tarafından belirlenen usul ve esaslar ile genel mevzuata uygun olarak üçüncü taraflar ile paylaşılabilir.
Güvenlik
MADDE 13 - (1) Merkez; belgelendirme süreci ve sınav hizmetleri süresince ortaya çıkan dokümanların, kayıtların bunlarla ilgili malzemelerin, TS EN ISO/IEC 17024 standardının ve Mesleki Yeterlilik Kurumu mevzuatının öngördüğü süreçte, güvenli bir ortamda korunması için güvenlik önlemleri alır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 14 - (1) Bu Yönerge’de hüküm bulunmayan hallerde, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 15 - (1) Bu Yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 - (1) Bu Yönerge’yi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir