BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak
AMAÇ
Madde 1 - Bu uygulama ve değerlendirme esaslarının amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü lisans laboratuar uygulamalarında, öğrencilerin sorumlulukları ve laboratuarın işleyişi ile ilgili temel kural, ilke ve yöntemleri belirlemektir.
KAPSAM
Madde 2 - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü ve servis dersi verilen bölümlerin öğrencileri laboratuar uygulamalarını bu esasların hükümlerine göre yapar.
Madde 3 - Öğrenci, Kimya Bölümü'nde derslerin gereği olarak yapılan laboratuar uygulamalarını, eğitim ve öğretim programları kapsamında gerçekleştirir.
Madde 4 - Laboratuar dersleri için ön koşul ve eş koşul ders şartı aranmaz.
DAYANAK
Madde 5- Bu yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 14. ve 44. maddelerine dayanılarak hazırlanan “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" esas alınarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Uygulama Esasları
Laboratuar Deneylerinin Gerçekleştirileceği Yer ve Tarihler
Madde 6- Laboratuar deneyleri Haftalık Ders Programında belirtilen yer ve saatte yapılır. Her dönemin başında Yapılacak Deneyler, Öğrenci Grupları ve Haftalık Deney Programı bölüm ilan panolarında ve bölüm web sayfasında ilan edilir.
Laboratuar Güvenliği ve Kuralları
Madde 7 - İlgili laboratuar için “Laboratuar Güvenliği ve Kuralları Formu”nda (EK-1) belirtilen ilkelere uygun şekilde laboratuara gelmeyen öğrenciler deneye alınmaz.
Madde 8 - Güvenlik Kuralları (EK-1) Öğretim Elemanları için de geçerlidir.
Öğrenci Gruplarının Oluşturulması
Madde 9 - Laboratuar dersine kayıtlanan öğrenciler, ders sorumlusunun belirleyeceği gruplar halinde veya bireysel olarak çalışır.
Geç kalma Durumu
Madde 10 - Öğrenciler haftalık ders programında ilan edilen deney saatinde laboratuarda bulunmak zorundadır; zamanında laboratuara gelmeyen öğrenci deneye alınmaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Devam, Deney Başarısı, Deney Raporu ve Değerlendirme
Madde 11 - Öğrencilerin uygulamalı derslere “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" gereği % 80 devamı sağlama ve gerekli deneysel/uygulama çalışmalarını tamamlama zorunluluğu bulunmaktadır.
Deney Başarısı
Madde 12 - Öğrencilerin bir deneyden başarılı olarak sayılabilmesi için
¨ Deney başlama saatinde deney yerinde bulunması,
¨ Yapılacak deney hakkında yeterli önbilgiye sahip olması,
¨ ‘’Laboratuar Güvenliği ve Kuralları Formu”nda (EK-1) belirtilen kurallara uygun şekilde laboratuara gelip deney yapması,
¨ Deney süresince deney sorumlusunun uyarılarına uyması,
¨ Öğrencilerin, “Deney Raporu/veya Sonucunu Verme Formu” (EK-2)'na uygun hazırlanan deney raporunu veya sonuç formunu deneyin tamamlanmasından itibaren en geç 1 hafta içinde ilgili deney sorumlusuna teslim etmemeleri halinde, rapor notu 0 (sıfır) olarak değerlendirilir.
Değerlendirme
Madde 13 - “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" esas alınarak, laboratuar çalışmasının dönem içi başarı notuna katkısı dersin sorumlusu tarafından dönem başında laboratuar değerlendirme ölçütlerinde ilan edilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hususlar
Yürürlük
Madde 14 - Bu yönerge, 2018 - 2019 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılından itibaren geçerli olmak üzere, Bölüm Kurulu tarafından kabul edildiği ve Fakülte Kurulunca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 15 - Bu Yönerge, Kimya Bölümü Başkanı tarafından yürütülür.
EK-1: Laboratuar Güvenliği ve Kuralları Formu
EK-2: Deney Raporu/veya Sonucunu Verme Formu
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir