BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu yönergenin amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde yürütülen lisansüstü programlara yabancı uyruklu öğrencilerin kabulüne ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde yürütülen lisansüstü programlara yabancı uyruklu öğrencilerin alımına ilişkin başvuru, kabul ve kayıt işlemlerini kapsamaktadır
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu yönerge;
ç) 1/7/1996 tarihli ve 22683 Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği,
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;
ç) EYK : Enstitü Yönetim Kurulunu,
ğ) ÜDS : Üniversitelerarası Dil Sınavını,
ı) TOEFL : “Test of English as a Foreign Language” Yabancı dil olarak İngilizce sınavını,
İKİNCİ BÖLÜM
Başvuru ve Kabul Şartları
MADDE 5- (1) Bu yönerge kapsamında lisansüstü programlarda öğrenim görebilmek için adayın yabancı öğrenci statüsünde olması gerekir. Bu kapsamda; yabancı uyruklu olanların ve yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına ikinci uyruk olarak geçenlerin başvuruları “Lisansüstü Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi” kapsamında değerlendirilir.
(2) Bu yönergeye göre; Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olanların, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu olanların, Çifte vatandaş olup uyruğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanların; Çifte vatandaş iken sonradan Türkiye Cumhuriyeti ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılanlardan lisans/lisansüstü öğrenimlerini Türkiye’de ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tamamlayanların; Yabancı uyrukluyken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçenlerin başvuruları “Lisansüstü Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi” kapsamında değerlendirilmez.
MADDE 6- (1) Lisansüstü programlara kabul edilecek yabancı uyruklu öğrenci kontenjanları ve ilan şartları EABDK/EASDK’nın görüşleri doğrultusunda Enstitü Kurulunun onayı ve Senatonun kararı ile belirlenir.
(2) Lisansüstü programlara başvuru tarihleri, Senato tarafından kabul edilen akademik takvimde belirlenir.
(3) Senato tarafından belirlenen başvuru koşulları, başvuru tarihleri ve başvuruda istenen belgeler akademik takvimde ilan edilen tarihlerde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü internet sayfasında ilan edilir. Başvurular, ilanda belirtilen tarihler arasında yapılır.
(4) Başvuru koşullarını taşımayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
(5) Başvuruda bulunan adayların örgün bir eğitimden mezun olmaları gerekir.
(6) Lisansüstü programlara kabul edilecek yabancı uyruklu öğrenci alım koşulları ile ilgili diğer hususlar Çanakkale Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 11. ve 12. madde hükümleri uygulanır.
MADDE 7- (1) Lisansüstü programlara başvuran yabancı uyruklu adayların başvuru evrakları, Çanakkale Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilir. Değerlendirmede, AKTS sistemine dahil olmayan ülkelerdeki üniversitelerin lisans programlarından mezun olan öğrencilerin en az 120 kredi ders yükünü, Diş Hekimliği Fakültesi lisansüstü programları için en az 200 kredi ders yükünü tamamlamış olmaları koşulu aranır. Diğer koşulları sağlayan ancak, lisans kredi yükü eksik olan öğrencilerin öncelikle kendileri için uygun bulunacak bir bilimsel hazırlık programını tamamlamaları gerekir. Bu program çerçevesinde öğrencinin alması gereken lisans düzeyindeki dersler, enstitüye kayıt aşamasında, ilgili EABDK/EASDK’nun önerisi ve EYK kararı ile belirlenir ve öğrenciye bildirilir. Öğrenciler bu dersleri başarıyla tamamladıktan sonra lisansüstü programa başlayabilirler. Bilimsel hazırlık programını 1 (bir) yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin ilişiği kesilir.
(2) Başvuru esnasında, yüksek lisans programına başvuracak adayların bir lisans, doktora programına başvuracak adayların ise lisans ya da yüksek lisans programından mezun olmuş olmaları gerekir. Mezuniyet aşamasında olan adayların kayıt yaptırabilmeleri için kayıt tarihinden önce öğrenimlerini başarıyla tamamlamış olmaları gerekir.
(3) Lisansüstü programlara başvuran yabancı uyruklu öğrencilerin, daha önce mezun oldukları lisans ya da yüksek lisans programı yurtdışında eğitim veren bir yükseköğretim kurumuysa, söz konusu kurumun YÖK tarafından tanınırlığı olmalıdır. Yalnızca YÖK tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarından alınmış olan diplomalar geçerli kabul edilir.
MADDE 8- (1) Üniversitelerin lisans ya da yüksek lisans programlarından mezun lisansüstü eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu adaylar aşağıda belirtilen belgeleri, ilgili enstitülerin belirledikleri takvim çerçevesinde Enstitü Müdürlüklerine teslim ederler.
ç) Türkçe eğitim yapan programlara başvuran adaylarda ‘Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden ya da eşdeğeri bir dil öğretim merkezinden alınmış ‘Türkçe Yeterlik Belgesi’ aranır. Beklenen düzeyi (C1) gösterir sertifikayı getiremeyen öğrenciler, Türkçe öğrenmek için bir yıl izinli sayılır. Ancak tanınan sürenin sonunda beklenen düzeyde puan alamayan öğrencilerin yüksek lisans ve doktora programlarına kaydı yapılmaz. Kursun süresi lisansüstü öğrenim süresinden sayılmaz. Bu süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
(2) Türkiye’de bir Yüksek Öğretim Kurumundan mezun olan Yabancı Uyruklu öğrencilerden Türkçe Dil şartı aranmaz.
(3) Yabancı dille eğitim yapan yüksek lisans ya da doktora programlarına başvurularda, adayın mezun olduğu program, başvuru yapılan programın dilinden farklı ise, başvuru yapılan programın dilinde yabancı dil yeterliğini gösterir belgenin olması gerekmektedir.
(4) Lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla yabancı uyruklu öğrenci kabul şartları ilgili programı yürüten EABDK/EASDK’nın görüşü ve EK kararı ile belirlenir. Yatay geçiş yoluyla yabancı uyruklu öğrenci kabulünde Çanakkale Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 15. Maddesi hükümleri uygulanır. Bu hükümler ikili anlaşmalar çerçevesinde devlet bursu ile başvuru yapan öğrenciler için de geçerlidir.
(5) İngilizce eğitim yapan Yüksek Lisans programlarına başvuran yabancı uyruklu adaylardan, Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan (YDS/ÜDS/TOEFL, IELTS, ve benzeri) veya Yabancı Diller yüksekokulunun sınavından anabilim dalının belirlediği dil puanı koşulunu yerine getirmesi şartı aranır. İngilizce Dil Yeterlilik puanı, ilgili programın bağlı olduğu EABDK/EASDK’nın görüşü ve EK’nın onayı ile değiştirilebilir.
(6) Doktora programlarına başvuran yabancı uyruklu adaylardan, Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan (YDS/ÜDS/TOEFL, IELTS, ve benzeri) en az 55/100 puan veya eşdeğer bir puan almış olmak şartı aranır. En az 55/100 ve eşdeğeri olan İngilizce Dil Yeterlilik puanı, ilgili programın bağlı olduğu EABDK/EASDK’nın görüşü ve EK’nın onayı ile değiştirilebilir.
(7) Yukarıdaki şartları taşıyan adayların Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası almamış olması gerekir.
(8) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin taraf olduğu ikili anlaşmalara dayalı olarak lisansüstü öğrenim görmek üzere başvuran adaylar, ilgili programın anabilim dalı başkanlığı görüşü, EK kararı ve Senato onayı ile kontenjan dışında öğrenci olarak kabul edilirler.
(9) İkili anlaşmalarla muaf tutulmadığı hallerde, öğrenciler belirlenen harç ödemelerini yapmakla yükümlüdürler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sonuçların duyurulması ve kesin kayıt
MADDE 9 – (1) Başvuru sonuçları internet ortamında enstitünün internet sayfasında duyurulur.
(2) Kayıtlar ilgili enstitülerin internet sayfasında ilan edilen tarihlerde, Enstitü Öğrenci İşleri Birimince yapılır.
(3) Kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerden istenen belgeler şunlardır;
(i) Tanınırlık ve Diploma Denklik Belgeleri Enstitü tarafından Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığından alınır.
(4) Kesin kayıt hakkı kazanan ve eksik belge nedeni ile kendilerine süre tanınan öğrenciler; eksik belgelerini kendilerine verilen süre içerisinde tamamlamadıkları takdirde, kesin kayıtları yapılmış olsa dahi kayıtları silinir.
(5) Kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt sırasında sahte ya da yanlış belge sunmaları halinde, kesin kayıtları yapılmış olsa dahi kayıtları silinir.
MADDE 10- Şartlı Kabul (1) Lisansüstü programlara başvuran adaylardan başvuruları sırasında aşağıdaki belgelerden herhangi birini sağlayamayanlar, Enstitüsü Yönetim Kurulu tarafından başvurdukları programa şartlı kabul edilebilir:
- Türkçe Dil Yeterlik Sınav Sonucu,
- Tanınırlık Belgesi,
- Denklik belgesi (Klinik uygulaması olan sağlık programları için).
Öğrencilerin eksik belgelerini en geç kabul edildikleri ilk dönemin sonuna kadar tamamlamaları şarttır. Klinik uygulaması olan sağlık alanlarında lisansüstü öğrenciliğe uygun bulunan ilgililerin öğrenciliklerinin ilk yılı içerisinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca tanzim edilmiş diploma denklik belgesini Üniversitemize ibraz etmeleri, bu süre içerisinde belgeyi ibraz edemeyenlerin öğrencilikle ilişkileri kesilecektir.
(2) Eksik belgelerini tanınan süre sonuna kadar tamamlayan öğrencilerin statüleri, izleyen dönemin başından itibaren lisansüstü öğrenci statüsüne dönüştürülür. Bu öğrencilerin aldıkları derslerden ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilenleri not ve kredileri ile lisansüstü programlarına aynen sayılır.
(3) Eksik belgelerini tanınan süre sonuna kadar tamamlamayan öğrenciler, kayıtlı oldukları dönemi özel öğrenci statüsünde tamamlamış sayılırlar ve dönem sonunda özel öğrencilikleri sona erdirilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Diğer hükümler
MADDE 11 – (1) Bu yönergede hüküm bulunmayan durumlarda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senato kararları ve Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim Yönetmeliği ile Yükseköğretim Kurulunun ilgili kararları esas alınır.
MADDE 12 – (1) Bu Yönerge, Senatoda kabulünden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13 – (1) Bu yönerge hükümleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir