Mevzuat Bilgi Sistemi
Ana Sayfa
Yönetmelikler
Detay
« Geri
ÇOMÜ Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimi Yönetmeliği
Amaç ve Kapsam
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (l) bendi gereğince yapılan zorunlu yabancı dil eğitim-öğretimi ile, yabancı diller hazırlık sınıflarında uygulanan eğitim-öğretimin içeriğini, uygulama, değer ve değerlendirme esaslarını düzenlemektir.
Dayanak
Madde 2 — Bu Yönetmelik 1/4/1996 tarihli ve 22598 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik"in 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Yabancı Dil Eğitim-Öğretimin Amaçları
Madde 3 — a) Zorunlu yabancı dil eğitim-öğretiminin amacı; öğrenciye aldığı yabancı dilin temel kurallarını öğretmeyi, yabancı dil kelime hazinelerini geliştirmeyi, öğrencilerin kendilerini ifade edebilmelerini ve kendi konularındaki metinleri anlayabilmelerini sağlamaktır.
b) Zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitiminin amacı; öğrencilerin kayıtlı oldukları programda eğitim–öğretimin yapıldığı yabancı dilde kendi konularında okuduğunu ve duyduğunu anlayabilme, kavrayabilme, yazı ve söz ile kendilerini ifade edebilme yeteneğini kazanmalarını sağlamaktır.
Öğrencilerin Dil Seçimi
Madde 4 —Yabancı dil öğretimi görecek öğrenciler İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden birini seçerler; seçtikleri dilin ortaöğretimde aldıkları dil olması zorunlu değildir.
Ders Açılması
Madde 5 — Bir fakülte/yüksekokulda yukarıda belirtilen yabancı dillerden birinde ders açılabilmesi için o dili en az 10 (on) öğrencinin seçmesi gerekir.
Sayının az olması halinde ilgili birimin kararıyla, öğrenciler ders açılan dillerden birini alır veya seçtikleri dilin derslerine Üniversitenin bir başka biriminde devam edebilirler.
Yabancı dil hazırlık (İsteğe Bağlı veya Zorunlu) sınıflarında ve zorunlu yabancı dil dersi sınıflarında öğrenci sayısı 30’un üstünde olduğu zaman birden çok şube açılabilir.
Muafiyet
Madde 6 — a) Zorunlu yabancı dil dersleri: Yabancı dil muafiyet sınavına girmeyen veya bu sınavda başarılı olamayan öğrencilere 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (i) bendi gereğince düzenlenen zorunlu yabancı dil dersleri okutulur. Bu dersler toplam 84 saatten az olmamak üzere, en az iki yarıyıl olarak programlanır.
Birinci sınıfa kaydolan öğrenciler, zorunlu yabancı dil derslerinden aşağıda belirtilen şekillerde muaf olabilirler:
1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi isteğe bağlı hazırlık sınıfını veya bir başka Üniversitede hazırlık sınıfını başarıyla bitirenler, zorunlu yabancı dil derslerinden muaftırlar. İsteğe bağlı hazırlık sınıfına devam eden öğrenciler, her öğretim yılı başlamasından 1 (bir) hafta önce YADEM tarafından yapılan Yabancı Dil Muafiyet sınavına girebilirler. Buradan aldıkları sonuç muafiyet notu yerine geçer.
Diğer üniversitelerden alınan hazırlık sınıfı notunun hangi nota tekabül edeceği, YADEM Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir.
2) Her öğretim yılı başında açılan yabancı dil muafiyet sınavında birinci ve ikinci yarı yıllar için verilecek sınavlardan alınan notlar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ders Geçme ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde notlandırılır.
CC’nin (60 ın) altında not alan öğrenciler YD 165-166 nolu derslere devam etmekle yükümlüdürler. Muafiyet sınavından aldıkları notları yükseltmek için derse kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 (iki) hafta içinde bağlı bulundukları Anabilim Dalı Başkanlıkları aracılığı ile başvuruda bulunabilirler. Bu durumda öğrencilerin dönem sonunda aldığı not geçerli olur.
3) Uluslar arası geçerliği olan bir yabancı dil sınavında alınan yeterlik puanı ve bu puanın hangi nota tekabül edeceği bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde tablo halinde belirtilmiştir.
b) Mesleki Yabancı Dil dersleri: "Zorunlu" yabancı dil derslerinden muaf öğrenciler, eğitim-öğretim programındaki "Mesleki" yabancı dil derslerinden muaf olmazlar.
İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfları
Madde 7 — Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fakülte ve Yüksekokullarında açılan isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıflarına kayıt, kayıt sırasında öğrencinin bu doğrultudaki isteğini belirten dilekçesini ve harç makbuzunu Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına vermesiyle yapılır. Öğrenci ayrıca kazanmış olduğu Fakülte ya da Yüksekokulda isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı kartını doldurarak kayıt işlemlerini tamamlar. Kaydı noksan öğrenciler derslere ve sınavlarına giremez.
İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı, öğrencinin kazanmış olduğu Fakülte ya da Yüksekokulun eğitim-öğretim süresine dahil değildir. İsteğe bağlı hazırlık sınıfına devam eden öğrencilerin, Fakülte/Yüksekokulları tarafından 1 (bir) yıl süreyle kaydını dondurduğu kabul edilir.
Hazırlık Birimlerindeki Sınavlar
Madde 8 — Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminde;
a) Yeterlik,
b) Yerleştirme,
c) Dönem İçi Sınavları,
d) Yıl Sonu Genel Sınavı (Final Exam)
olmak üzere dört çeşit sınav verilir.
a) Yeterlik Sınavı
1) YADEM, akademik yıl başında, yeni kaydolan öğrenciler için İngilizce, Almanca, Japonca dillerinde yeterlik sınavı açar. Yeterlik sınavı, sadece zorunlu hazırlık sınıfında eğitim-öğretim görecek öğrencilere ve lisansüstü eğitim görmek üzere enstitülere kayıt yaptıran öğrencilere uygulanır.
2) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağlı Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinin açtıkları yüksek lisans ve doktora programlarına başvuracak öğrencilerin, gerekli yabancı dil belgeleri yoksa YADEM Müdürlüğünün yaptığı yeterlilik sınavına girebilirler. Bu sınav ilgili branşlara göre Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarına yönelik olarak hazırlanır. Bu sınav yılda üç kez uygulanır. Birincisi Eylül ayı başında, ikincisi Ocak ayı sonunda ve üçüncüsü Haziran ayı sonunda yapılır. Bu sınavların tarihleri Enstitülerin yüksek lisans ve doktora programlarının başlama tarihlerine göre değişiklik gösterebilir. Üniversite Senatosunun belirlediği puanı alan adaylara verilen belge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ilgili birimlerinde 1 (bir) yıl geçerlidir.
Yabancı Diller Eğitim ve Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen yoğunlaştırılmış yabancı dil sertifika programına devam eden ve program sonunda başarılı olan adaylara verilen belge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ilgili birimlerinde 2 (iki) yıl geçerlidir.
3) Hazırlık eğitiminin zorunlu görüldüğü tüm programlara ilk defa kayıt yaptıranlar, eğitim-öğretim yılı başında YADEM Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir yeterlik sınavına tabi tutulurlar. Bu sınavda başarılı bulunan öğrenciler hazırlık sınıfını başarmış sayılırlar ve programlarının öngördüğü Zorunlu Yabancı Dil derslerinden muaf tutulurlar. Bu öğrenciler yeterlik sınavına girmedikleri veya bu sınavda başarılı olmadıkları takdirde açılacak hazırlık sınıfında öğrenimlerine başlarlar.
4) Hazırlık eğitiminin zorunlu görüldüğü;
Eğitim-öğretim dili yabancı dilde (İngilizce-Almanca-Japonca) olan programlara kayıt yaptıran öğrencilerin en çok 3 (üç) yeterlik sınavına girme hakları vardır. Yeterlik sınavında öğrencinin başarılı sayılması için 100 üzerinden 60 puan alması gerekmektedir. Birinci yeterlik sınavına girip başarılı olanlar ilgili programlarda öğrenimlerine devam ederler. Başarılı olamayanlarla, Yabancı Dil zorunluluğu olduğu halde yeterlik sınavına girmeyen öğrenciler, birinci yeterlik sınav haklarını kullanmış sayılırlar. Bu öğrenciler hazırlık sınıfına devam etmek zorundadır. Hazırlık sınıfına devam edecek öğrencilere akademik yılın başında "Yerleştirme" sınavı yapılır.
5) Hazırlık eğitiminin zorunlu görüldüğü;
Eğitim-Öğretim dili Türkçe olan programlara kayıt yaptıran öğrencilerin yeterlik sınavında başarılı sayılması için 100 üzerinden 60 puan alması gerekmektedir. Birinci yeterlik sınavına girip başarılı olanlar ilgili programlarda öğrenimlerine devam ederler. Başarılı olamayanlarla, yabancı dil zorunluluğu olduğu halde yeterlik sınavına girmeyen öğrenciler, birinci yeterlik sınav haklarını kullanmış sayılırlar. Bu öğrenciler hazırlık sınıfına devam etmek zorundadır. Hazırlık sınıfına devam edecek öğrencilere akademik yılın başında "Yerleştirme Sınavı" yapılır. Hazırlık sınıfı sonunda başarısız olan, eğitim-öğretim dili Türkçe olan programlara kayıtlı bu öğrenciler birinci sınıfa başlayabilirler ancak mezun olabilmeleri için başarılı oluncaya kadar her öğretim yılı başında yapılacak Yabancı Dil Yeterlik Sınavına girmek zorundadırlar. Yasal öğretim süresi içinde (Hazırlık+Dört yıl) bu sınavda başarılı olamayan öğrencilerin üniversite ile ilişkileri kesilir.
6) Zorunlu hazırlık sınıflarında haftada 18-30 saatlik bir program uygulanır.
b) Yerleştirme Sınavı
1) Üniversitemiz zorunlu hazırlık sınıfı okutan bölümlerine kesin kayıt yaptırıp, birinci yeterlik sınavına girmeyen veya girip de başarısız olanlar yerleştirme sınavına tabi tutularak sınav sonuçlarına göre uygun düzeyde hazırlık eğitimine alınırlar.
2) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfını seçen öğrenciler, akademik yılın başlamasından 1 (bir) hafta önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılacak olan yerleştirme (Placement) Sınavına alınır, sınav sonucuna göre, A (Advanced), B (Upper Intermadite), C (Intermadite), D (Pre-Intermadite), E (Elemantary) diye 5 gruba ayrılır ve her sınıf haftada 18-30 saat ders yapar. Gruplar belirlenirken, kontenjanlar dikkate alınır. Yeterli kontenjan sağlanamayan grup için sınıf açılmaz. Öğrenci dilerse ve kontenjan varsa, üniversitenin başka bir biriminde açılmış grubuna uygun bir hazırlık sınıfına katılabilir.
3) Öğretimin başlamasından itibaren bir ay içinde, öğrencinin isteği ile bir defaya mahsus olmak üzere gruplar arasında sadece bir basamak olmak koşuluyla geçiş yapmak mümkündür.
c) Dönem İçi Sınavları
Yabancı dil hazırlık Biriminde sınavlar 'Ölçme-Değerlendirme Birimi' görevlisi öğretim elemanları tarafından hazırlanır. Öğrencilerin gireceği dönem içi sınavlar (midterm), günlük sınavlardan (quiz) aldıkları puanlar ve öğretim elemanlarının vereceği sınıf içi başarı notlarıyla belirlenir. Yıl boyunca öğrencilerin gireceği sınavlar şunlardır:
1) Günlük Sınav (Quiz)
15, 20 ve 30 puanlık kısa sınavlardır. Her 100 puana tamamlandıklarında bir ara sınav sayılırlar.
Bir akademik yıl boyunca en az 5 en çok 10 günlük sınav yapılabilir.
Bu sınavların amacı öğrencileri ara sınavlara hazırlamaktır.
Bu sınavlar 10-20 dakikalık ya da bütün bir ders saatini kapsayabilir.
Bu sınavlar ders programlarında belirtilmez. Öğretim elemanları ve öğrencilere ilan edilmeksizin herhangi bir gün ve herhangi bir ders içinde uygulanırlar.
Bu sınavlara yalnızca o anda derste olan öğrenciler girebilirler. Öğretim elemanları, günlük sınav başladıktan sonra öğrenciyi sınıfa alamaz.
Bu sınavların mazeret sınavları (make-up) yoktur. Bu sınava giremeyen öğrenci sınavdan "0" (sıfır) alır.
2) Ara Sınav (Mid-term)
Bir akademik yılda her biri 100 puanlık 4 ara sınav yapılır. Bu sınavların öğrencilerin yıl içi ara sınavlar ortalamasına katkısı bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilir.
Dinleme-anlama, okuma-anlama, dilbilgisi, sözcük bilgisi, konuşma ve yazma bölümlerinden oluşan ara sınavlar, yıl sonu genel sınavına hazırlayıcı ve yönlendirici niteliktedir.
Ara sınavların süresine ilgili Öğretim Elemanı karar verir.
Ara sınavların tarihi, yeri, süresi ve kapsamı önceden öğrencilere duyurulur.
Değerlendirilen ara sınav kağıtları "Ölçme-Değerlendirme Birimi", "Çalışma ve Danışma Grubu" görevlileri tarafından ikinci kez incelemeye alındıktan sonra sınav tarihinden itibaren en geç beş gün içinde öğrencilere verilir. Öğrenciler kağıtlarını verildiği ders saatinde inceleyip çıkabilecek sorunları hazırlık sınıfı öğretim elemanları ile çözümlerler. Hazırlık sınıfı öğretim elemanları tarafından öğrencilere imzalatılan sınav kağıtları toplanarak YADEM Müdürlüğüne teslim edilir.
Öğrenciler sınav sonuçları ile ilgili itirazlarını sınavların ilanından en geç üç (3) gün içinde yapabilir. Bundan sonra yapılan itirazlar dikkate alınmaz.
3) Sınıf İçi Başarı Notu (Class Performance Grade)
Sınıf içi başarı notu ilgili öğretim elemanları tarafından aylık olarak ortak verilen bir nottur. Sınıf içi başarı notu ilgili öğretim elemanları tarafından kaydedilerek diğer notlarla birlikte ay sonunda "Ölçme-Değerlendirme Birimine" teslim edilir.
d) Yıl Sonu Genel Sınavı (Final Exam)
Her akademik yıl sonunda 100 puanlık bir genel sınav yapılır.
Bu sınav öğrencilerin birinci sınıf derslerini izleyebilecek düzeyde yabancı dil bilgisini kazanıp kazanamadığını ölçer.
Sınavın tarihi, yeri ve süresi en az 15 gün önceden duyurulur.
Devamsızlık sınırını aşan öğrenciler bu sınava giremezler.
Yıl içi (Ara Sınavlar, Günlük Sınavlar ve Sınıf İçi Başarı Notu) ortalaması 60 olan öğrenciler genel sınavdan en az 60 alırlarsa YADEM hazırlık birimi programını başarıyla tamamlamış sayılır ve kendi fakülte ve yüksekokullarındaki programlara devam etmeye hak kazanırlar.
Eşdeğerliği Kabul Edilen Sınavlar
Madde 9 — Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesince hazırlık muafiyeti için yapılan yeterlik sınavına, (İngilizce) eşdeğerliği kabul edilen sınavlar TOEFL, IELTS, FCE, CAE ve CPE sınavlarıdır. Fransızca ve Almanca’dan muaf olmak isteyenlerin belgeleri YADEM Yönetim Kurulunca ayrıca değerlendirilir.
ÇOMÜ YADEM yabancı dil yeterlik sınav sonuçlarına (İngilizce) eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınavları aşağıda verilmiştir.
IELTS
ÇOMÜ
TOEFL
TOEFL
(Tüm
YADEM
(Yeni)
(Eski)
bileşenlerinden)
FCE
CAE
CPE
60
173
500
6.0
B
C
C
65
190
520
6.5
B
C
C
70
197
530
7.0
A
C
C
75
213
550
7.5
A
B
C
80
237
580
8.0
A
B
C
85
250
600
8 ve üstü
-
A
B
90
267
630
8 ve üstü
-
A
B
95 ve üstü
280 +
650 ve üstü
8.5 ve üstü
-
A
B
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi YADEM (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi YADEM Yabancı Dil Yeterlik Sınavı), FCE (First Certificate in English), CAE (Certificate in Advanced English), CPE (Certificate of Proficiency in English), IELTS (International English Language Testing System), TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
Akademik Çalışma ve Değerlendirme
Madde 10 — İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfında ve zorunlu hazırlık sınıfında iki yarıyıl içerisinde yapılan ara sınavlar ortalaması 60 ve üstü olan öğrenciler ikinci yarıyıl sonunda yeterlik sınavına (Final Exam) girmeye hak kazanırlar. Bu yeterlik sınavında başarılı olanlar kaydoldukları programlarda eğitimlerine devam ederler. İki yarıyıl içindeki ara sınavlar ortalaması yukarıda bildirilen koşullara uymayan öğrenciler ikinci yeterlik sınavında başarısız olan öğrencilerle birlikte yaz dönemi destek programına katılabilirler.
Akademik yıl içinde yapılacak sınavların ağırlık dağılımı aşağıda gösterildiği gibidir.
I. YARIYIL
II. YARIYIL
Ara Sınavlar (2 adet)
%30
Ara Sınavlar (2 adet)
%30
Günlük Sınav
%10
Günlük Sınav
%10
Sınıf İçi Başarı Notu
%10
Sınıf İçi Başarı Notu
%10
Yıl Sonu Genel Sınavını Hak Etmek: İki Dönem Ortalamasının %50=60
Yıl Sonu Genel Sınavı (Yeterlik) % 50 (En az 60 almak koşulu ile)
Başarı Notu: Yıl İçi % 50 + Yeterlik %5 0=60
Bir öğrencinin Yıl Sonu Genel Sınavına Girebilmesi için, her dönem ortalamasının % 50’nin toplamı 60 olması zorunludur. Bu ortalamaya Yıl Sonu Genel Sınavından alınan notun (en az 60) %5 0’si ilave edilerek öğrencinin hazırlık sınıfı geçme notu hesaplanır.
İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Başarı Belgesi
Madde 11 — İsteğe bağlı hazırlık sınıfı öğrencilerinin yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı sayılabilmesi için, başarı notunun en az 60 olması gerekir. Başarı notu 60 ve üzerinde olan öğrencilere, yabancı dil hazırlık sınıfına katıldığı ve başarılı olduğuna dair bir belge verilir. Bir akademik yıl süren isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfının sonunda, öğrenci başarılı olsun ya da olmasın takip eden yılda kendi bölümüne başlar. Bu belgeyi almaya hak kazanan öğrenciler, zorunlu yabancı dil derslerinden muaf sayılırlar.
İsteğe bağlı hazırlık sınıfına devam eden öğrenciler notlarını yükseltmek isterlerse öğretim yılı başlamadan bir hafta önce YADEM tarafından yapılan yabancı dil muafiyet sınavına girebilirler. Buradan aldıkları sonuç muafiyet notu yerine geçer.
Hazırlık Sınıfı ve Eğitim-Öğretim Süresi
Madde 12 — Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde zorunlu yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi uygulayan;
a) Eğitim-öğretim dili yabancı dilde (İngilizce-Almanca-Japonca) olan yükseköğretim programlarından birine kesin kayıt yaptıran öğrenciler, akademik takvimde belirlenen tarihte, eğitim-öğretim yılının başında yeterlik sınavına tabi tutulurlar. Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler, kayıt oldukları yükseköğretim programının birinci sınıfında eğitim-öğretime başlarlar.
Yeterlik sınavında başarılı olmayan ya da geçerli mazeretleri olmaksızın yeterlik sınavına girmeyen öğrenciler, düzey belirleme sınavına tabi tutularak seviyelerine göre bir yıl hazırlık eğitim-öğretimi ve bir yıl da hazırlık tekrarı olmak üzere en çok iki yıllık hazırlık eğitim-öğretimi görürler.
b) Eğitim-öğretim dili Türkçe olan yükseköğretim programlarından birine kesin kayıt yaptıran öğrenciler, akademik takvimde belirlenen tarihte, eğitim öğretim yılının başında yeterlik sınavına tabi tutulurlar. Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler, kayıt oldukları yükseköğretim programının birinci sınıfında eğitim-öğretime başlarlar. Yeterlik sınavında başarılı olmayan ya da geçerli mazeretleri olmaksızın yeterlik sınavına girmeyen öğrenciler, düzey belirleme sınavına tabi tutularak seviyelerine göre bir yıl hazırlık eğitim-öğretimi görürler. Bu yükseköğretim programlarına kayıtlı öğrenciler yıl sonu yeterlik sınavında başarısız olsalar da gelecek eğitim-öğretim döneminde birinci sınıfa kayıtlarını yaptırırlar. Ancak bu öğrenciler mezun olabilmeleri için başarılı oluncaya kadar her öğretim yılı başında yapılacak yabancı dil yeterlik sınavına girmek zorundadırlar. Yasal öğretim süreleri içinde (hazırlık+dört yıl) bu sınavdan başarılı olamayan öğrencilerin üniversite ile ilişkileri kesilir.
c) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde isteğe bağlı hazırlık programı olan bir bölüme kayıt yaptıran bir öğrenci kayıt esnasında hazırlık programına dahil olmak istediğini bildirir. Bu öğrenciler yıl sonunda hazırlık programından başarılı ya da başarısız da olsalar birinci sınıfa kayıt yaptırabilirler.
Hazırlık sınıfında eğitim süresi iki yarıyıldır. Ancak başarısız olan öğrenciler için destek amacı ile Yaz Dönemi Destek Programı açılabilir.
Devam Zorunluluğu
Madde 13 — İsteğe bağlı ve zorunlu hazırlık sınıfında öğrenciler tüm eğitim süresince derslerin %80 ine devam etmek zorundadırlar. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen öğrenciler hazırlık sınıfını başaramamış sayılırlar. Derslere devam, öğretim elemanları tarafından her saat yapılan yoklamalarla kontrol edilir ve her ay ilgili birime kayıtlara geçmesi için teslim edilir.
Bir öğrencinin devamsızlığı toplam yıllık ders saatinin %20 sini geçtiği takdirde, o öğrenci devamsızlıktan kalmış sayılır.Yıl sonu yeterlik sınavına kabul edilemez.
Yaz Okulu
Madde 14 — Haziran ayında verilen yeterlik sınavından 2 hafta sonra yaz okulu yeterli başvuru olması ve ilgili birim yönetim kurulunun uygun görmesi halinde açılabilir ve 4 hafta sürer. Yaz okuluna katılmak zorunlu değildir. Ancak yaz okulunun sonunda verilecek olan yeterlik sınavını sadece yaz okuluna katılan öğrenciler alabilir.
Yaz okuluna katılmaya hak kazanan öğrenciler; a) Yıl içi çalışmaları 50 (49.50) – 59 (59.49) olduğu için Haziran yeterlik sınavına katılamayanlar ve b) Haziran yeterlik sınavında başarısız olanlardır.
Yaz okulunda devamsızlık limiti 12 saattir. Bu sınırı aşan öğrenciler devamsızlıktan kalır ve yaz okulu sonunda verilecek olan yeterlik sınavına giremezler. Yaz okulu sonunda verilen yeterlik sınavından 60 (59.50) puan alan öğrenciler başarılı sayılırlar. Başarısız öğrencilerin ise Eylül ayında verilecek olan yeterlik sınavına girme hakları vardır.
Destek Programı
Madde 15 — Yabancı dil hazırlık sınıfında veya müteakiben yaz okulunda başarısız veya devamsızlıktan kalmış eğitim-öğretim dili yabancı dil (İngilizce-Almanca-Japonca) olan programlara kayıtlı öğrenciler bir yıl daha hazırlık sınıfında öğrenim görürler. İkinci defa devam edilen hazırlık sınıfına "Destek Sınıfı" denilir. İkinci yeterlik sınavı sonunda başarılı olamayan öğrenciler için Bütçe Kanunu ve Bütçe Uygulama Talimatlarıyla öngörülen koşullar çerçevesinde ücrete ve isteğe bağlı bir Yaz Dönemi Destek Programı açılabilir.
İkinci yeterlik sınavına girmeyen veya bu sınava girdikleri halde başarılı olamayan öğrenciler üçüncü yeterlik sınavına girerler. Üçüncü yeterlik sınavında da başarısız olan öğrenciler hazırlık sınıfını başaramamış sayılırlar.
İlişik Kesme
Madde 16 — Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimini 12 nci madde de belirtilen süre içinde başarı ile tamamlayamamış öğrenciler, yeni eğitim-öğretim yılı başında yapılacak olan Yeterlik-Düzey Belirleme Sınavı’na girebilirler. Bu sınava girmeyen, girdiği halde gerekli başarıyı sağlayamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.
Yeterlik Sınavlarında başarısız olan öğrencilerin "Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik" ile verilen hakları saklıdır.
Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller
Madde 17 — Bu Yönetmelikte yer almayan konular için "ÇOMÜ Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği" hükümleri uygulanır.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 18 — 12/12/2001 tarihli ve 24611 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 19 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 20 — Bu Yönetmelik hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.
bu içerik toplamda
66
kez görüntülenmiştir
Son Güncelleme: