BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Üniversite öğretim üyeleri ve doktora, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacılar tarafından yönetilen bilimsel araştırma proje tekliflerinin değerlendirilmesi, kabulü, desteklenmesi, bunlara ilişkin hizmetlerin yürütülmesi, izlenmesi, sonuçlarının değerlendirilmesi, ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelere kaynak aktarımının yapılması ve kamuoyuna duyurulması ile ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkarılmıştır.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Üniversite öğretim üyeleri ve doktora, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacılar tarafından yönetilen bilimsel araştırma proje tekliflerinin değerlendirilmesi, kabulü, desteklenmesi, bunlara ilişkin hizmetlerin yürütülmesi, izlenmesi, sonuçlarının değerlendirilmesi, ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelere kaynak aktarımının yapılması ve kamuoyuna duyurulması ile ilgili usul ve esasları düzenler.
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge; “2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 4684 Sayılı Kanun’la değişik 58. maddesi” ile “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkındaki Yönetmelik” ve “Yükseköğretim Kurumları Bütçelerinde Bilimsel Araştırma Projeleri İçin Tefrik Edilen Ödeneklerin Özel Hesaba Aktarılarak Kullanımı, Muhasebeleştirilmesi ile Özel Hesabın İşleyişine İlişkin Esas ve Usuller” hükümlerine dayanılarak düzenlenmiştir.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 - (1) Bu Yönergede adı geçen;
ç) Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyonu: Üniversite Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonudur.
ğ) Gerçekleştirme Görevlisi: Özel hesap kapsamında yapılacak harcamalarda harcama yetkilisinin talimatı üzerine işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması ve kontrolü görevlerini yürütmek üzere harcama yetkilisi tarafından görevlendirilen kişileri,
ı) Harcama yetkilisi: Özel hesaptan harcama yetki ve sorumluluğuna sahip BAP Koordinasyon Birimi Koordinatörünü,
ö) Senato: Üniversite Senatosunu.
İKİNCİ BÖLÜM
Organlar, Görev, Yetki ve Sorumluluklar
BAP komisyonu
MADDE 5 - (1) BAP Komisyonu, Rektör tarafından görevlendirilen BAP Komisyon başkanının başkanlığında, Senatonun önerisiyle Rektör tarafından görevlendirilen en az yedi, en çok on bir öğretim üyesinden oluşur.
(2) BAP Komisyon üyeleri, Üniversitenin var olan bilim dalları arasında denge gözetilmek suretiyle dört yıl için görevlendirilir. Görev süresi biten BAP Komisyon başkanı veya üyeleri aynı usulle yeniden görevlendirilebilir
(3) BAP Komisyon başkanı ve üyeleri görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmediklerinin tespit edilmesi halinde, görevlendirmelerinde izlenen usule uygun olarak Rektör tarafından görev süreleri dolmadan görevden alınabilirler. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan BAP Komisyon başkanı veya BAP Komisyon üyesinin yerine aynı usul ile yeni bir üye görevlendirilir.
(4) BAP Komisyonu, BAP Komisyon Başkanının çağrısı üzerine toplanır. BAP Komisyonu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar açık oylama ve oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde, BAP Komisyonu Başkanının kullandığı oy belirleyicidir.
(5) BAP Komisyon üyeleri, kendilerinin ve birinci derecede yakınlarının görev aldığı projelerle ilgili destek kararlarının alınması aşamasında toplantı ortamında bulunamazlar ve oy kullanamazlar.
BAP komisyonunun yetki, görev ve sorumlukları
MADDE 6 - (1) BAP Komisyonu aşağıdaki görevleri yerine getirir:
ç) Her yıl projeler için sağlanacak destek limitlerini belirler,
ğ) Her yılın sonunda desteklenen, kapsama alınan, sürmekte olan veya sonuçlanan projeler ve üniversitenin bilimsel etkinlikleri hakkında Rektörlüğe bilgi sunar,
ı) Yönetmelik’e aykırı olmayacak şekilde projeler kapsamında bursiyer ödemesi yapılması ile ilgili usul ve esasları belirler,
BAP koordinasyon birimi koordinatörünün görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 7 - (1) BAP Koordinasyon Birimi Koordinatörü, “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkındaki Yönetmelik” ve “Yükseköğretim Kurumları Bütçelerinde Bilimsel Araştırma Projeleri İçin Tefrik Edilen Ödeneklerin Özel Hesaba Aktarılarak Kullanımı, Muhasebeleştirilmesi ile Özel Hesabın İşleyişine İlişkin Esas ve Usuller” kapsamında aşağıdaki görev, yetki ve sorumlulukları yerine getirir.
ç) BAP Komisyon toplantılarında raportörlük yapar,
ğ) Her yılın sonunda desteklenen, devam eden ve tamamlanan projeler hakkında YÖKSİS’e veri aktarılmasını sağlar ve kamuoyuna duyurulmak üzere Rektörlüğe rapor verir.
MADDE 8 - (1) Üniversite tarafından desteklenecek bilimsel araştırma projeleri aşağıda verilen türler çerçevesinde ele alınır ve değerlendirilir. BAP Komisyonu, Yönergede belirtilen bu projelerin kapsamında değişiklik yapabilir, gerekli gördüklerini uygulamadan kaldırabilir, yeni projeler oluşturabilir.
ç) Sanayi İşbirliği Projeleri: Üniversite dışı kurum veya kuruluşlar ile üniversite birimlerinin veya öğretim üyelerinin ortaklaşa verdiği, bütçesi Üniversite ve üniversite dışı kuruluşlar tarafından ortak olarak karşılanan uygulamaya yönelik projelerdir. Bu proje türünde projenin tarafı olan ÇOMÜ akademik personeli ile ilgili kuruluşun yetkilisi ve ilgili kuruluşta projeden sorumlu olacak araştırmacının imzalarının yer aldığı ve ortaklar arasında projeye ilişkin görev, yetki, sorumluluk, fikri ve sınai mülkiyet hakları, patent, tescil, proje bütçesi ve benzeri konuların belirtildiği ortaklık anlaşması imzalanması zorunludur.
MADDE 9 - (1) Proje başvuruları ve ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen bilimsel araştırma projelerine kaynak aktarımının yapılmasına yönelik destek başvuruları, Üniversite BAP Koordinasyon Birimi Proje Süreçleri Yönetim Sistemi (BAPSİS) kullanılarak gerçekleştirilir. Başvuru koşulları ve başvuruda aranacak şartlar, Koordinatörün BAP Komisyonu kararları doğrultusunda hazırlayacağı duyurular ile ilan edilir.
(2) Yürüttükleri diğer projeleriyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen proje yürütücüleri bu yükümlülüklerini yerine getirinceye kadar herhangi bir türde yeni bir proje başvurusu gerçekleştiremez
(3) Süresi bitmesine rağmen sonuçlandırılmamış projesi bulunan, diğer projelerden yerine getirilmemiş ara rapor veya yayın koşulu gibi yükümlülükleri bulunan proje yürütücüleri ilgili yükümlülüklerini başarıyla sonuçlandırmadan, BAP Komisyonu tarafından yaptırım uygulanan araştırmacılar ise yaptırım süresi dolmadan herhangi bir türde yeni bir proje başvurusu gerçekleştiremez ve yeni projelerde araştırmacı olarak görev alamazlar.
(4) Lisansüstü ve uzmanlık tez projeleri için destek başvurusu, tez önerisinin ilgili enstitü veya birimlerin yetkili organları tarafından kabul edilmesinden sonra gerçekleştirilir. Normal sürelerini aşmış tez çalışmaları ile tezsiz yüksek lisans çalışmaları destek kapsamı dışındadır.
(5) Lisansüstü ve uzmanlık tezleri ancak ilgisine göre tez projeleri (Yüksek Lisans, Doktora, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık veya Sanatta Yeterlik Projeleri) kapsamında değerlendirilir. Diğer proje türleri kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ve elde edilen sonuçlar, yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık veya sanatta yeterlik tezlerinde kullanılamaz. Bu kapsamdaki sonuçlar, ancak literatürdeki diğer kaynakların kullanıldığı oranda ve kaynak gösterilerek kullanılabilir.
MADDE 10 - (1) Başvuru süreleri içinde birime sunulan proje önerileri ve ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen bilimsel araştırma projelerine kaynak aktarımı yapılmasına yönelik destek başvuruları, gerekli koşulları sağlayıp sağlamadığının incelenmesi amacıyla ön değerlendirmeye alınır. Ön değerlendirme aşamasında şartları sağlayan proje önerileri, BAP Komisyon değerlendirmesine sunulur. Değerlendirmeye alınan proje önerileri ve diğer kuruluşlar tarafından desteklenen bilimsel araştırma projelerine kaynak aktarımı başvuruları gereken durumlarda, sayı ve nitelikleri BAP Komisyonu tarafından belirlenen hakemlere gönderilir. BAP Komisyonu, gelen hakem raporlarını ve proje ekibinin önceki projelerinde gerçekleştirdikleri bilimsel yayınları da dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir. BAP Komisyonu, değerlendirme sürecinin tüm aşamalarında, ihtiyaç halinde konuyla ilgili uzmanlardan yardım isteyebilir. BAP Komisyonu, gerekli gördüğü hallerde proje ekibinden sözlü sunumda bulunmalarını isteyebilir. Koşulları sağlamayan proje önerileri gerekçesi belirtilerek başvuru sahibine iade edilir. BAP Komisyonu tarafından desteklenmesi uygun bulunan projeler Rektör veya görevlendireceği BAP Komisyon Başkanı onayına sunulur ve onay ile karar kesinleşerek uygulamaya geçilir. Projelere destek verilmesi, izlenmesi, proje raporlarının hazırlanması ve sonuçlandırılması yönetmelik ve yönerge hükümleri ile BAP Komisyonu’nun bu konuda belirleyerek duyuracağı usul ve esaslar doğrultusunda yapılır. BAP Komisyonu tarafından desteklenmesi uygun bulunan Eş Finansmanlı Bilimsel Araştırma Projeleri Rektör veya görevlendireceği BAP Komisyon Başkanı tarafından onaylanması akabinde yürürlük kazanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Projelerin Yürütülmesi ve İzlenmesi
Proje protokolü
MADDE 11- (1) Desteklenmesine karar verilen projelerin yürütücüleri ile sözleşme protokolü imzalanır. Projelerin başlama tarihi olarak protokolün Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon Başkanı tarafından imzalandığı tarih kabul edilir. Projesi kabul edilen yürütücülerin, proje türüne ve niteliğine göre zorunlu tutulan belgeleri BAP Koordinasyon Birimine teslim etmeleri zorunludur. Bu evrakları teslim edilmeyen projeler başlatılmaz. Projelerin onaylanmasından sonra yasal bir mazereti olmaksızın 1 (bir) ay içerisinde sözleşme protokolü imzalanmayan veya 6 (altı) ay içerisinde çalışmaları başlatılmayan projeler iptal edilir.
MADDE 12 - (1) Proje yürütücüleri, proje kapsamında yapılan çalışmaları ve gelişmeleri içeren ara raporları, sözleşme tarihinden itibaren altı aylık dönemlerde, duyurulacak formata uygun olarak BAP Koordinasyon Birimine sunmakla yükümlüdür. Bu husus Eş Finansmanlı Bilimsel Araştırma Projeleri için de aynı şekilde uygulanır. Ara raporlar ilgili BAP komisyon üyesi tarafından değerlendirilir ve izlenir. BAP Komisyonu gerekli gördüğü hallerde ara raporları hakem incelemesine gönderebilir, değerlendirme sonucunda ara raporları yetersiz bulunan proje yürütücülerinden düzeltme talep edebilir.
(2) BAP Komisyonu projenin türüne ve özelliğine göre ara rapor sunma sürelerini ve koşullarını değiştirebilir.
(3) Projelerin sonraki dilimleri ile ilgili maddi desteğin devamı BAP Komisyonunun ara rapor ile ilgili olumlu görüşüne tabidir.
MADDE 13 - (1) Proje yürütücüsü, protokolde belirtilen bitiş tarihini izleyen 3 ay içerisinde, araştırma sonuçlarını içeren ve BAP Komisyonu tarafından belirlenen formata uygun olarak Türkçe hazırlanmış Proje Sonuç Raporunu, tez projesi yürütücüsü ise ilgili birimlerce onaylanmış tezin elektronik ortamdaki nüshasını proje süreçleri yönetim sistemi (BAPSİS) aracılığı ile BAP Koordinasyon Birimine sunarak, ciltli 1 adet kopyasını birime teslim etmek zorundadır. Ancak lisansüstü tezlere ve sonuç raporlarına dipnot olarak, “Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince Desteklenmiştir. Proje Numarası: ….” ibaresi yazılmalıdır. Ayrıca, var ise proje kapsamında gerçekleştirilmiş yayınlar da Proje Süreçleri Yönetim Sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimine sunulur. Çalışmanın BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklendiğine dair bir ibareye yer verilmeyen yayın, rapor ve tezler değerlendirmeye alınmaz. Bu husus Eş Finansmanlı Bilimsel Araştırma Projeleri için de geçerlidir.
(2) Lisansüstü tez projeleri için, proje yürütücülerinin tezin başarılı bulunarak tamamlandığına dair ilgili enstitü veya fakülteden alınmış bir belgeyi de tez ile birlikte BAPSİS’e yüklemeleri zorunludur.
(3) Eş Finansmanlı Bilimsel Araştırma Projelerinin yürütücüleri, ilgili proje için destek sağlayan ulusal/uluslararası kuruluşun yetkili mercilerince onaylanmış proje sonuç raporunu ve ilgili kuruluşlarca düzenlenen ve projenin başarılı bir şekilde kapatıldığını gösteren bir belgeyi Proje Süreçleri Yönetim Sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimine sunar. Ayrıca, var ise proje kapsamında gerçekleştirilmiş yayınlar ve diğer proje çıktıları da Proje Süreçleri Yönetim Sistemi üzerinden birime sunulur.
(4) Projelere ait sonuç raporları gerekli görülmesi halinde hakem değerlendirilmesine de sunularak projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına BAP Komisyonu tarafından karar verilir.
(5) Sonuç raporu yetersiz bulunan projeler için, proje yürütücülerinin talepte bulunması ve BAP Komisyonunun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre verilebilir. Ancak, ek süreler de dahil olmak üzere proje süresi 36 (otuz altı) aydan fazla olamaz.
MADDE 14 - (1) BAP tarafından desteklenen tüm projelerin sonuçlarının proje tamamlandıktan sonra en geç iki yıl içinde aşağıda belirtilen genel hususlar çerçevesinde yayınlanması ve bu yönergenin 15. maddesinde belirtilen koşulu yerine getirmesi zorunludur. Proje sonuçlarının yayınlanmasında aşağıdaki ilkeler uygulanır. Bu ilkelerde değişiklik yapmaya, uygulamadan kaldırmaya ve yeni ilkeler belirlemeye BAP Komisyonu yetkilidir.
Science Citation Index (SCI), Science Citation Index-Expanded (SCI-E), Social Science Citation Index (SSCI) veya Arts and Humanities Citation Index (AHCI) indeksleri kapsamında yer alan dergilerde tam metin makale,
1) Yüksek Lisans Tez ve Hızlı Destek Projelerinde en az 1 (bir) adet tam metin makale (ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde), kitap veya kitap bölümü, sanat dallarında ise ortaya konulan eserin yayınlanması zorunludur ve bu yönergenin 15. maddesinde belirtilen koşulu yerine getirmesi gerekir.
2) Bağımsız Araştırma, Sanayi İşbirliği, Doktora, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık ve Sanatta Yeterlik Projelerinde en az 1 (bir) adet SCI, SCI-E, SSCI veya AHCI indekslerinde taranan dergilerde tam metin makale, ya da 2 (iki) adet ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde tam metin makale, kitap veya kitap bölümü, sanat dallarında ise ortaya konulan eserin yayınlanması ve bu Yönergenin 15. maddesinde belirtilen koşulu yerine getirmesi gerekir. 3) İleri Araştırma Projelerinde en az 3 adet tam metin makale (Impact faktörü 2 ve üzeri olan dergiler olmak koşuluyla SCI, SCI-E, SSCI veya AHCI indekslerinde taranan dergilerde) yapılması gerekmektedir. Yayın koşulu tamamlanması ancak üçüncü yayının BAPSİS’e yüklenmesinden sonra sağlanacaktır.
4) Eş Finansmanlı Bilimsel Araştırma Projelerinde (EFP) en az 3 (üç) adet tam metin makale (Impact faktörü 2 ve üzeri olan dergiler olmak koşuluyla SCI, SCI-E, SSCI veya AHCI indekslerinde taranan dergilerde) yapılması gerekmektedir. Yayın koşulu tamamlanması ancak üçüncü yayının BAPSİS’e yüklenmesinden sonra sağlanacaktır.
(2) Yayın koşulunun sağlanması için sunulacak yayınlara DOI numarası verilmiş olması yeterlidir.
(3) Yeni bir araştırma projesi başvurusunda bulunacak proje yürütücülerinin, önceki projelerden olan yayın koşulunu sağlamış olması gerekir.
(4) Herhangi bir yayın, yayında birden fazla proje kapsamında üretildiği belirtilmiş olsa dahi yalnızca bir projenin yayın şartının sağlanması amacıyla kullanılabilir.
(5) Öngörülen süre dolmasına rağmen yayın şartlarını yerine getirmeyen proje yürütücülerine 2 (iki) yıl süreyle yeni bir proje desteği verilmez.
Proje Çıktıları ve Telif Hakları
MADDE 15 - (1) BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen projeler kapsamında gerçekleştirilen her türlü proje çıktılarında, “Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince Desteklenmiştir. Proje Numarası: ….” ya da “This work was supported by Çanakkale Onsekiz Mart University The Scientific Research Coordination Unit, Project number: ….” şeklinde veya benzer anlama gelecek bir ibarenin bulunması ve otomasyon sistemi üzerinden BAP Komisyonunun onayına sunulması zorunludur.
MADDE 16 - (1) Projelerden elde edilen bilimsel sonuçların telif ve fikri mülkiyet hakları Üniversiteye aittir. Proje sonuçlarından yapılacak gelir getirici herhangi bir yayın veya uygulama için BAP Koordinasyon Birimi aracılığıyla Üniversite Yönetim Kurulundan izin alınması zorunludur.
MADDE 17 - (1) Proje yürütücülerinin gerekçeli talebi üzerine, BAP Komisyonu kararı ile projeler için ek süre verilebilir. Bilimsel araştırma projeleri ek süreler de dâhil olmak üzere en çok otuz altı ay içerisinde tamamlanır. Ek süre taleplerinin sözleşmede belirtilen bitiş tarihinden önce gerçekleştirilmesi gerekir.
(2) Lisansüstü Tez Projeleri için verilen süreler, yetkili birimler tarafından tezler için verilen yasal ek süreleri kapsayacak şekilde uzatılabilir. Ancak tez projeleri için sağlanacak mali destekler, ilgili lisansüstü eğitim ve öğretim mevzuatında belirlenen normal öğrenim süreleri ile sınırlıdır. Ek süre uzatımı verilen tez projeleri için sağlanacak mali destekler, duyurulan ilkelere uygun olarak gerçekleştirilecek harcama süresi uzatımı talebinin BAP Komisyonu tarafından uygun bulunması durumunda en fazla 6 (altı) aya kadar devam ettirilir.
(3) Proje türlerine göre, ek süre verilip verilmeyeceği ve/veya verilebilecek ek süreler BAP Komisyonu tarafından belirlenerek duyurulur.
Mali Hükümler ve Yaptırımlar
MADDE 18 - (1) Proje türlerine göre sağlanacak destek miktarları her yıl BAP Komisyonu tarafından belirlenerek ilan edilir. BAP Komisyonu, bilgisayar, yazıcı, kırtasiye, fotokopi, seyahat ve benzeri yaygın olarak gerçekleştirilen talepler için sınırlama getirebilir. Projeler için verilebilecek ek bütçe ise, proje bütçesinin en fazla %50’si kadar olabilir.
(2) Projelerde; ödeme, muhasebe ve diğer mali işlemlerde Yönetmelik hükümleri uygulanır. Yönetmelikte yer almayan hususlar da ise genel hükümler uygulanır.
Proje bütçesinde değişiklik
MADDE 19 - (1) Projeler esas olarak BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bütçe ve harcama planına göre tamamlanır. Gerekli durumlarda harcama planı değişikliği, bütçe kalemleri arasında fon aktarımı, satın alınacak teçhizat, malzeme veya hizmetlerdeki değişiklik talepleri, proje yürütücüsünün gerekçeli talebi üzerine BAP Komisyonu tarafından karara bağlanır. Proje yürütücüsünün gerekçeli talebi üzerine, BAP Komisyon kararı ile projeler için ilgili yönetmelikte belirtilen oranları aşmamak üzere ek kaynak sağlanabilir. Ek bütçe taleplerinin sözleşmede belirtilen bitiş tarihinden en geç 2 ay önce gerçekleştirilmesi gerekir. Projelerin değerlendirilmesi aşamasında BAP Komisyonu tarafından onaylanan seyahat bütçelerindeki tutarlar makine- teçhizat, tüketim malzemesi, hizmet alımı vb. diğer harcama kalemlerine aktarılamaz. Benzer şekilde makine-teçhizat, tüketim malzemesi, hizmet alımı vb. diğer harcama kalemleri için BAP Komisyonu tarafından onaylanan tutarlar da seyahat bütçesine aktarılmaz.
Harcamalara ilişkin uygulama esasları
MADDE 20 - (1) Projelerde yapılacak analizlerin, öncelikle Üniversitemiz ve yurt içi kurum ve kuruluşlarda yaptırılması esastır. Zorunlu durumlarda, gerekçelerin detaylı olarak talep dilekçesinde belirtilmesi ve BAP Komisyonu’ndan onay alınması gerekir.
Taşınır işlemleri ve sorumluluk
MADDE 21 - (1) Projeler için BAP Koordinasyon Birimince sağlanan makine, teçhizat, yazılım, program, gayrimaddi hak alımları ve donanımların mülkiyeti proje yürütücüsünün görev yaptığı harcama birimine aittir. Söz konusu makine- teçhizatlar, ilgili proje tamamlanıncaya kadar proje yürütücüsünün kontrol ve kullanımındadır; bunların korunmasından, bakım ve onarımından proje yürütücüleri sorumludur. Tamamlanan projelere ait, özellik arz eden makine ve teçhizatlar ise ihtiyaç duyan üniversitemiz araştırmacılarının kullanımına açıktır. BAP Komisyonu, bu tür makine ve teçhizatlarla ilgili olarak, ortak bir alanda kullanıma sunulmaları, başka projelerde kullanılmak üzere geri alınmaları veya gerekli göreceği diğer tasarruflarda bulunmaya yetkilidir.
(2) Kitap alımı isteği bulunan projelerde, istenilen kitapların projenin materyali olması ve üniversitemiz kütüphanesinde bulunmadığına dair resmi bir yazı alınması zorunludur. Alınan kitaplar, alım aşamasında Üniversitemiz Merkez Kütüphanesine demirbaş olarak kaydedilir.
Saklama süresi
MADDE 22 - (1) Proje yürütücüsü, projeye ait tüm kayıt ve verileri projenin sonuçlandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle saklamak zorundadır.
Projenin askıya alınması ve ekip değişikliği
MADDE 23 - (1) BAP Komisyonu, gerekli gördüğü hallerde veya proje yürütücüsünün gerekçeli talebini yerinde bulması durumunda proje ekibinde değişiklik yapabilir. Sağlık sorunu veya önceden öngörülmeyen zorunlu hallerde BAP Komisyonu, projenin normal süresinden sayılmamak üzere çalışmayı 6 aya kadar askıya alabilir.
MADDE 24 - (1) Aşağıda açıklanan durumlarda, BAP Komisyonu yürütülmekte olan bir projenin iptal edilmesine karar verebilir. Bu durumda, proje kapsamında satın alınan kullanılabilir durumdaki (herhangi bir arızası olmayan) demirbaşlar geri alınır. Teslim edilmeyen demirbaşların da bedelleri dahil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden geri alınır. Proje ekibi (yürütücü ve araştırmacılar), iptal tarihinden başlamak üzere 2 yıl süre ile BAP birimi desteklerinden hiçbir biçimde faydalanamaz.
ç) Proje sonuç raporunu süresi içerisinde sunmayan ve üniversitemizden çeşitli sebeplerle ayrılmış olan (istifa, emeklilik, kurum değiştirme vb.) ve kendisi ile iletişim kurulamayan proje yürütücülerinin projeleri iptal edilir. Kendilerine ulaşılamadığı için projelerden almış oldukları demirbaşlar ve henüz kullanılmamış olan sarf malzemeler ilgili birim (dekanlık, müdürlük vb) tarafından diğer projelerin kullanımına açılır.
(2) Aşağıda açıklanan durumlarda proje ekibi (yürütücü ve araştırmacılar), 2 yıl süre ile BAP birimi desteklerinden hiçbir biçimde faydalanamaz.
Etik ihlal
MADDE 25 - (1) Yürütülen proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan üretilmemiş olan bildirilerin sunulması amacıyla ilgili projeden kongre/sempozyum katılımına yönelik seyahat desteği kullanılması etik ihlal olarak kabul edilir.
(4) Projeler yürütülürken veya bitiminden sonra bilimsel etiğe aykırılık veya mali kaynakların etik ilkelere aykırı kullanıldığının saptanması durumunda aşağıdaki yaptırımlar uygulanır:
ç) BAP Komisyonu, konunun üniversitemiz etik kurulunda görüşülmesi veya yasal işlem yapılması hususunda Rektör’e görüş bildirebilir.
Projenin tamamlanamaması
MADDE 26 - (1) Yürütücünün ve araştırmacıların herhangi bir sorumluluğu olmadan ortaya çıkan ve BAP Komisyonu tarafından kabul edilen mücbir sebeplerle yürütülmesi imkânsız hale gelen projeler, proje yürütücüsünün vereceği bilgilendirme doğrultusunda BAP Komisyonu kararı ile kapatılabilir. Araştırmacıların projeden izinsiz ayrılmaları veya sorumluluklarını yerine getirmemeleri, yürütücünün sorumluluğu dışında kalan bir mücbir sebep olarak sayılamaz. Proje yürütücüsü, projenin yürütülmesi ile ilgili tüm aşamalardan sorumludur.
Projelerden yararlanamama
MADDE 27 - (1) Yönerge maddeleri uyarınca BAP Komisyonu tarafından yaptırım uygulanan proje yürütücü veya araştırmacıların ikinci kez yaptırıma maruz kalmaları durumunda, ilgili kişiler BAP Biriminin sağladığı desteklerden 5 yıl süreyle yararlanamaz.
MADDE 28 - (1) Üniversite Senatosunun 16/01/2020 tarih ve 1 sayılı toplantısında alınan 37 nolu karar ile kabul edilen “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi” ve ilgili değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 29 - (1) Bu yönerge kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 30 - (1) Bu yönerge hükümleri Üniversite Rektörü tarafından yürütülür.
bu içerik toplamda 1 kez görüntülenmiştir