Mevzuat Bilgi Sistemi
Ana Sayfa
Yönetmelikler
Detay
« Geri
ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Daire Yönetmelik
EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 10/9/2013 tarihli ve 28761 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendinde yer alan “Tez Çalışması” ibaresi “Uzmanlık Alan Dersi” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Disiplinlerarası EABD/EASD bünyesinde birden fazla bilim dalı varsa, EABDK/EASDK, EABD/EASD Başkanı ve bilim dalı başkanlarından oluşur. Disiplinlerarası EABD/EASD bünyesinde farklı bilim dalları yoksa EABDK/EASDK, EABD/EASD Başkanı ve en az üç farklı EABD/EASD’den veya Üniversitenin diğer akademik birimleri bünyesinde bulunan bölümlerden seçilen dört öğretim üyesinden oluşur. Bu öğretim üyeleri iki yıllığına EYK tarafından atanır.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“f) Doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvuranların, merkezi yabancı dil sınavından YÖK’ün belirlediği standart puanı veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından bu puanın eşdeğerini almış olmaları gerekir. Bu asgari puan, başvurulan programların özelliklerine göre Senato kararı ile yükseltilebilir.
g) Doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvuran yabancı uyruklu öğrencilerin, ana dilleri dışında Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen dillerin birinden merkezi yabancı dil sınavından YÖK’ün belirlediği standart puanı veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından bu puanın eşdeğerini almış olmaları gerekir. Bu asgari puan, başvurulan programların özelliklerine göre Senato kararı ile yükseltilebilir.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası ile sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Bilimsel hazırlık programı uygulanacak öğrenciler bilim sınavı jürisinin önerisi ve EYK’nın kararı ile belirlenir.”
“(8) Bilimsel hazırlık programına kabul edilen öğrencinin başvurmuş olduğu programa başlayabilmesi için, bilimsel hazırlık programı derslerinin her birini, yüksek lisansta en az CC, doktora ve sanatta yeterlikte ise en az CB notuyla tamamlaması gerekir. Ancak bilimsel hazırlık programının sadece bir dersinden başarısız olan öğrenci, EABDK/EASDK’nın önerisi ve EYK’nın kararı ile başvurmuş olduğu programa başlayabilir. Bu durumda başarısız olduğu bilimsel hazırlık programı dersini veya bu dersin yerine EABDK/EASDK’nın önerisi ve EYK kararıyla belirlenecek başka bir dersi başvurduğu programın dersleriyle birlikte alması gerekir.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde bulunan “zorunlu veya seçmeli” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “öğretim üyelerinin” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya doktora, sanatta yeterlik ve tıpta uzmanlık unvanı almış öğretim görevlilerinin” ibaresi eklenmiş ve dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Uzmanlık alan, seminer ve dönem projesi dersleri haricinde, bir öğretim üyesinin veya doktora, sanatta yeterlik ve tıpta uzmanlık unvanı almış öğretim görevlisinin bir programda bir yarıyılda verebileceği derslerin toplam azami kredisi, ilgili EK’nın önerisi ve Senatonun kararıyla sınırlanabilir.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinin başında bulunan “Tez çalışması” ibaresi “Uzmanlık alan” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 27 – (1) Yüksek lisans ve doktora programlarında öğretim elemanı tarafından, öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri, yarıyıl sonu ders notu olarak verilir:
a)
Tam Puan 100 Esasına Harfli Puan Sistemine Tam Puan 4,00 Esasına
Göre Kazanılan Not Göre Not Karşılığı Göre Katsayı
90-100 AA 4,00
85-89 BA 3,50
80-84 BB 3,00
75-79 CB 2,50
70-74 CC 2,00
60-69 DC 1,50
50-59 DD 1,00
30-49 FD 0,50
0-29 FF 0,00
b) DS: Devamsız
c) S: Başarılı
ç) U: Başarısız
(2) Başarılı (S) ve Başarısız (U) notları uzmanlık alan, dönem projesi ve seminer dersleri için kullanılır. Bu iki not genel not ortalamasına katılmaz.
(3) Bir dersten başarılı sayılabilmek için, o dersten yarıyıl sonu notu olarak yüksek lisans öğrencisinin en az (CC), doktora öğrencisinin ise en az (CB) notu almış olması gerekir. Uzmanlık alan, dönem projesi ve seminer derslerinden başarılı sayılabilmek için (S) notunu almış olmak gerekir.”
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının yedinci ve sekizinci cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Dönem ve genel not ortalaması hesaplanırken seminer, uzmanlık alan ve dönem projesi derslerinin kredileri ve notları dikkate alınmaz. Derslerin başarıyla tamamlanması için, her bir dersten başarılı olmanın dışında, yüksek lisans öğrencilerinin genel not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 2.00 (CC) ve doktora öğrencilerinin genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.50 (CB) olması gerekir.”
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “dersleri” ibaresi “derslerin” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkranın ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 31 – (1) Açıklanan yarıyıl ders notları ile ilgili herhangi bir maddi hatanın öğretim üyesi tarafından fark edilmesi halinde, notların açıklandığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde öğretim üyesinin yazılı beyanı üzerine hata düzeltilir. Bu süre geçtikten sonra hatanın düzeltilmesi için EYK’nın onayı gereklidir.”
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Uzmanlık alan dersi
MADDE 34 – (1) Uzmanlık alan dersi kredisiz bir ders olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
(2) Öğrencinin uzmanlık alan dersini alabilmesi için, tez ve/veya sanatta yeterlik önerisinin EYK tarafından onaylanması gerekir. Uzmanlık alan dersi öğrencinin mezuniyetine ya da ilişiğinin kesilmesine karar verildiği tarihe kadar devam eder. Uzmanlık alan dersi bir sonraki yarıyılın başlangıcına kadar kesintisiz olarak yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir.
(3) Uzmanlık alan dersine ilişkin diğer esaslar Senato tarafından kararlaştırılır.”
MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Tez ve/veya Sanatta Yeterlik Savunma Sınavlarının tarihi tez danışmanın önerisi, EABDK/EASDK kararı ve EYK onayı ile belirlenir.”
MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası, üçüncü fıkrası ve altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Danışman ilgili EABD/EASD’de görev yapan öğretim üyeleri veya doktora, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık unvanı almış öğretim görevlileri arasından; ya da gerekli durumlarda Üniversitenin diğer öğretim üyeleri ve doktora, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık unvanı almış öğretim görevlileri ile diğer Üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ve doktora, sanatta yeterlik ve tıpta uzmanlık unvanı almış öğretim görevlileri arasından seçilir.
(3) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla danışman gerektirdiği durumlarda, birinci danışmanın görüşü, EABDK/EASDK önerisi ve EYK kararı ile Üniversitede veya başka yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyelerinden ve/veya doktora, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık unvanı almış öğretim görevlilerinden veya doktora, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık unvanına haiz diğer kamu kurumları ve özel sektör çalışanlarından ikinci danışman atanabilir. Bu durumda, öğrencinin dersleri ve tez çalışmalarıyla ilgili resmî işlemleri gerçekleştirme görevini birinci danışman yerine getirir.”
“(6) Herhangi bir biçimde Üniversitedeki görevinden ayrılan öğretim üyesi veya öğretim görevlisinin danışmanlığı kendiliğinden sona erer. Ancak EABDK/EASDK’nın önerisi üzerine, EYK danışmanlığın devam etmesine veya danışmanın ikinci danışman olarak atanmasına karar verebilir.”
MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Tez önerisi EABDK/EASDK kararı ile en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerilir ve EYK tarafından karara bağlanır.”
MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin ikinci fıkrası ile altıncı fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; yedinci fıkrasının birinci cümlesindeki “öğrencinin talepte bulunması halinde,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilgili EABD/EASD’de bir tezsiz yüksek lisans programı var ise,” ibaresi eklenmiştir.
“(2) Öğrencinin tez savunma sınavına alınabilmesi için, ilgili programın gerektirdiği zorunlu dersleri başarıyla tamamlaması, asgari kredi koşullarını sağlaması ve uzmanlık alan dersini en az iki dönem başarı ile alması gerekir.”
“Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde tezini aynı jüri önünde yeniden savunur.”
MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin ikinci fıkrası ile beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Danışman ilgili EABD/EASD’de görev yapan öğretim üyelerinden ve doktora, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık unvanı almış öğretim görevlileri arasından, gerekli durumlarda da Üniversitenin diğer öğretim üyeleri ve doktora, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık unvanı almış öğretim görevlileri arasından seçilir.”
“(5) Herhangi bir biçimde Üniversitedeki görevinden ayrılan öğretim üyesi veya öğretim görevlisinin danışmanlığı kendiliğinden sona erer.”
MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin altıncı fıkrasının birinci cümlesinde bulunan “Emeklilik dışında,” ve ikinci cümlesinde bulunan “öğrenci ve danışmanın yazılı talebi durumunda,” ibareleri yürürlükten kaldırılmış, birinci cümledeki “herhangi” ibaresi “Herhangi” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Yeterlik sınavı yılda iki kez yapılır.”
MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dokuzuncu fıkrasındaki “kabul edilmiş olanlardan,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilgili EABD/EASD’de bir tezsiz yüksek lisans programı var ise,” ibaresi eklenmiştir.
“(2) Öğrencinin doktora tez savunma sınavına alınabilmesi için, ilgili programın gerektirdiği zorunlu dersleri başarıyla tamamlaması, asgari kredi koşullarını sağlaması ve uzmanlık alan dersini en az üç dönem başarı ile tamamlaması gerekir.”
MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Öğrencinin sanatta yeterlik savunma sınavına alınabilmesi için, ilgili programın gerektirdiği zorunlu dersleri başarıyla tamamlaması, asgari kredi koşullarını sağlaması ve uzmanlık alan dersini en az üç dönem başarı ile tamamlaması gerekir.”
MADDE 24 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 25 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.
bu içerik toplamda
127
kez görüntülenmiştir
Son Güncelleme: 17 Ekim 2019, 00:00