Bu yönergede geçen;
ifade eder.
- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler için kimlik kartı ile ilgili iş ve işlemleri yürütmeye Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı yetkilidir.
Kimlik kartlarının şekil, renk, içerik ve teknik özellikleri Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nca belirlenir ve Rektör tarafından onaylanır.
Kimlik Kartları Akademik Personel, Akademik Geçici, İdari Personel, Sözleşmeli Personel, Öğrenci, Öğrenci Geçici, Mezun, Ziyaretçi, Emekli, Onursal, Aile/Yakın ve Yüklenici Firma Personeli Kartı olmak üzere on bir (12) çeşittir.
T.C. kimlik no ve fotoğrafı yer alır.
Üniversitemizde kadrolu olarak görev yapmaya yeni başlayan akademik / akademik geçici / idari ve sözleşmeli personelleri için ilgili kimlik kartları, hizmet alımı ile çalıştırılan yüklenici firma personelleri için yüklenici firma personeli kartı ve ayrıca Onursal Kart, Aile/Yakın Kartı ve Emekli Kart Personel Daire Başkanlığı’nca düzenlenir. Emekli Kart ve Aile/Yakın Kart kişinin talebi esasına göre düzenlenir.
Üniversitemize ÖSYM’ce yerleştirilerek, yatay-dikey geçişle, yetenek sınavı vd. ile yeni öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nca kimlik kartı düzenlenir.
Üniversitemize diğer Üniversitelerden geçici süreyle eğitim görmeye gelen öğrenciler için yine Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nca “Geçici Öğrenci” kimlik kartı düzenlenir.
Bu Yönerge kapsamında bulunan personelin, unvan ve görev yerinin değişmesi, kartın arızalanması, kırılması, kaybolması halinde mevcut kimlik kartı geri alınmak suretiyle Personel Daire Başkanlığı’nca yeniden kimlik kartı verilir.
Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerin kartlarının arızalanması, kırılması, kaybolması halinde mevcut kimlik kartı geri alınmak suretiyle Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nca yeniden kimlik kartı verilir.
Kimlik kartı yeniden basılırken, eğer kişinin önceki kimlik kartında para bakiyesi mevcut ise, bu para bakiyesi ÇOMÜKart sisteminden çekilir ve otomatik olarak yeni kimlik kartına aktarılır.
Üniversiteye bir (1) günü aşkın süreyle giriş çıkış yapacak kantin, kafeterya vb. gibi işletmeci personellere, yapım işlerini üstlenen yüklenici personellere, kongre, konferans vb. etkinliklere katılacak kişilere ve diğer üniversitelerden geçici süreyle gelen misafir öğrencilere vb. Ziyaretçi Kimlik Kartı Üniversitemiz Güvenlik Amirliği’nce tanzim edilir.
Ziyaretçi Kimlik Kartlarının tanzim edilmesi için talep eden ilgili birimlerin veya kişilerin resmi olarak Güvenlik Amirliği’ne başvurmaları gereklidir.
(2) İlk defa veya yeniden kimlik kartı düzenlenebilmesi için bu Yönergenin 8’nci maddesinde belirtilen usul ve esaslar çevresinde ilgili birim tarafından kartın talep edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kimlik kartı tanzim edilmez.
Kimlik kartı ile ilgili taleplerde ÇOMÜKart basım talep sistemi, kimlik kartı basım işlemlerinde ise kart basım cihazı ve cihaza ait entegre yazılım kullanılır. Kimlik kartı verilecek personel veya öğrencinin adı soyadı, T.C.kimlik numarası, fotoğrafı gibi bilgiler ÇOMÜKart basım talep sistemine kaydedilir.
Kimlik basım sistemi içerisindeki fotoğraf ve/veya kişisel bilgileri eksik olan personele, öğrenciye kimlik kartı düzenlenmez.
Kimlik kartı talebinde bulunacak öğrenci, öğrenim gördüğü bölümün öğrenci işleri bürosuna başvuracaktır. İlgili bölümün kimlik kartı sorumlusunca ÇOMÜKart basım talep sistemi üzerinden yapılan talepler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na iletilir.
Kimlik kartı talebinde bulunacak kantin, kafeterya vb. gibi işletmeci personeller, yapım işlerini üstlenen yüklenici personeller vd. ziyaretçi kimlik kartı taleplerini şahsen Güvenlik Amirliği’ne yaparlar. Kongre, konferans vb. etkinliklere katılacak kişiler ve/veya diğer üniversitelerden geçici olarak gelen misafir öğrenciler için ziyaretçi kimlik kartı talepleri ise ilgili birimler tarafından yine Güvenlik Amirliği’ne yapılır. Bu tür etkinlikler kapsamında ilgili birimler dışında şahsen yapılan kimlik kartı talepleri işleme alınmaz.
Basılan kimlik kartları ilgili birimlere gönderilir veya kimlik kartı sahibine imza karşılığında elden teslim edilir.
Kimlik Kartı baskı işlemlerinde kullanılan offset baskı kartlar ve diğer sarf malzemeleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından sağlanır.
Kimlik Kartları sahibinin dışında başka kimseler tarafından kullanılamaz. Kullanılması durumunda kullandıran ve kullananlar hakkında disiplin soruşturması açılır.
Kimlik kartı sahibi kimlik kartını uygun koşullarda saklama ve (sıcaklık, nem, manyetik alan, darbe ve kırılmalar) gibi dış etkenlere karşı muhafaza etmekle sorumludur. Bu koşullarda bozulan ve kullanılamaz duruma gelen kartın yerine kart sahibinin başvurusuna istinaden Yönergenin 15’inci maddesi uyarınca yeni kart tanzim edilir.
(2) Yetkilendirme işlemleri kişinin kimlik kartı çeşidi ve/veya giriş yapmaya yetkili olduğu turnike ve kapılara göre belirlenir.
Üniversitenin rektörlükçe belirlenmiş noktalarında ve kurulumu tamamlanmış yetkilendirilmiş turnike ve kapı girişlerinden giriş yapabilecek kimlik kartlarının yetkilendirme işlemleri Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nca yürütülür.
Halk otobüsü giriş izni verilen kampüslerdeki güvenlik görevlilerince otobüs içerisindeki kişilerin kart bilgilerini okuyacak mobil el terminalleri kullanılmaktadır. Mobil el terminalleri ile okutulan kart bilgileri ÇOMÜKart sistemine görevli güvenlik personellerince aktarılmaktadır.
Üniversiteye bir (1) günü aşkın süreyle giriş çıkış yapacak kantin, kafeterya vb. gibi işletmeci personelleri, yapım işlerini üstlenen yüklenici personeller, kongre, konferans vb. etkinliklere katılacak kişiler ve diğer üniversitelerden gelen misafir öğrenciler Ziyaretçi Kimlik Kartları ile giriş çıkış yaparlar.
Yasaklı kişilerin Üniversite alanlarına giriş-çıkışları ile ilgili kimlik kartı yetkilendirmeleri kişiye verilen disiplin hükümleri uyarınca Rektörlükçe belirlenir ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nca ÇOMÜKart sisteminde, Güvenlik Amirliği’nce giriş çıkış noktalarında uygulanır.
Üniversitemiz tüm kampüs ve meslek yüksekokullarında bulunan yemekhanelerdeki yemek dağıtım ünitelerinin girişlerinde ÇOMÜKart geçiş turnikeleri bulunmaktadır. Bu yemekhaneler ve geçiş turnikeleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca belirlenen tarih ve saatlerde kullanılmaktadır. Mevcut durumda yemekhaneler eğitim-öğretimin sürdüğü güz ve bahar dönemlerinde saat 11:30 - 14: 00 ile saat 16:00 - 19:30 saatlerinde kullanıma açıktır.
ÇOMÜKart sistemi kapsamındaki tüm Kimlik Kartı Tipleri turnike sistemlerini kullanabilir ve kimlik kartı sahipleri buralarda ücretli yemek yiyebilirler. Kimlik kartlarına para yükleme işlemleri merkez kampüslerde Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından, ilçelerde ise Fakülte Dekanlıkları, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürlükleri tarafından görevlendirilen personeller tarafından yürütülmektedir. Her yemekhane girişinde para yükleme işinin yapılabilmesi amacıyla en az bir adet Dolum Noktası bulunmaktadır.
Öğrencilere Yemek Bursu Hizmeti Verilmesi: Üniversitemizce yemek bursu hizmeti her dönem başında öğrencilerin öğrenim gördükleri Fakülte, Yüksekokul veya Meslek Yüksekokullarına yapmış oldukları müracaatlar sonucunda buralarda bulunan komisyonlarca ÇOMÜ Öğrenci Yemek Bursu Yönergesine uygun olarak belirlenir ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na gönderilir. Belirlenen bu öğrencilerin dönem içinde hak edecekleri yemek miktarları Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı’nca belirlenir. Yemek bursu hak eden öğrencilerin kimlik kartlarına yapılacak olan tanımlamalar Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nca yapılır.
Üniversitemiz yemek hizmeti ücretleri kimlik kartı tipine göre değişiklik gösterebilir ve her eğitim-öğretim yılı başında Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının teklifi sonucunda Üniversitemiz Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Yemek ücretlerinin öğrenci ve personele duyurulması Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nca yapılır.
Öğrenci ve personelin almış olduğu yemek hizmetine ait menü Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki Beslenme Şube Müdürlüğü’ne bağlı uzman Diyetisyen tarafından bir kişinin günlük kalori ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanır ve ilgili web sitelerinde duyurulur.
ÇOMÜKart sisteminde ya da kimlik kartlarında arıza oluşması durumunda yemek hizmeti yazar kasa fişi aracılığıyla ya da öğrenci ve personel için ayrı olarak bastırılmış yemek fişleri aracılığıyla kesintisiz devam ettirilmektedir.
ÇOMÜKart sistemi üzerinden yetkili Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı personeli tarafından günlük, aylık, yıllık yemek yeme ve dolum raporları alınmakta ve istatistik bilgiler sistem üzerinden düzenli olarak oluşturulmaktadır.
(2) ÇOMÜKart sistemi kapsamında ihtiyaç duyulan tüm teknik donanım, yedek parça ve elektronik cihazlar Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nca belirlenir ve Rektörlükçe onaylandıktan sonra cihazların alım işi yetkili ihale birimlerince gerçekleştirilir.
Benzer şekilde kimlik kartını kaybeden öğrenciler Ek-3’de yer alan Yeni Öğrenci Kimlik Kartı Talep Formu ile birlikte öğrenim gördüğü birimin Öğrenci İşleri Bürosuna başvurur ve Yönergenin 8’inci maddesinde belirtilen usule uygun olarak ilgili birim tarafından yeniden kimlik kartı talebinde bulunulur.
Kimlik kartlarının kaybedilmesi, yıpranması, kişisel kusur nedeniyle kullanılmayacak durumda olması veya kişinin kendi isteği ile değiştirmek istemesi hallerinde, her mali yılbaşında Üniversite Yönetim Kurulu’nca belirlenecek kimlik kartı bedeli, kimlik kartı yenileme talebinde bulunan kişi tarafından ödenir ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın bütçesine gelir olarak kaydedilir. Ödemeye dair alındı belgesinin ibraz edilmesi şartıyla yeniden kimlik kartı düzenlenir. Kimlik kartını 1 yıl içerisinde birden fazla yeniletenlerden belirlenen ücretin % 20’si oranında fazla ücret tahakkuk ettirilir. Unvan değişikliği durumunda kişiden yeni kimlik kartı basımı için ücret tahsil edilmez.
Öğrenim süresini tamamlamış geçici öğrencilerin veya mezun olmaya hak kazanan öğrencilerin kimlik kartları Öğrenci İlişik Kesme işlemleri onaylanmadan önce ilgili bölümlerin Öğrenci İşleri Bürolarınca teslim alınır.
) Kimlik kartı teslim alınmadan hiçbir personelin veya öğrencinin ilişik kesme işlemleri gerçekleştirilmez.
) İade edilen kimlik kartları bu Yönergenin 17’inci maddesine göre imha edilir.
Aynı şekilde yıpranan, kırılan ve kullanılamaz durumda olan öğrenci kimlikleri ilgili bölümlerin öğrenci işleri bürolarınca toplanır ve liste ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na gönderilir.
Bu kimlik kartları Madde 15’de yer alan hükümler kapsamında yenilenir.
Kimlik kartı sahibinin T.C. kimlik no, adı, soyadı, öğrenci kartı ise öğrenci no, görev yaptığı birim, unvanı ve diğer bilgilerinin yer aldığı imha edilecek kimlik kartları listesi oluşturularak yıl içerisinde belli dönemlerde Kimlik İmha Komisyonunun onayına sunulur.
İmha edilmesi komisyonca onaylanan kimlik kartları listesi elektronik ortamda Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na bildirilir. Kartların imhası kart imha makinesinde gerçekleştirilir. Fiziki olarak imha edilen kimlik kartları yenisi basıldığında ÇOMÜKart sisteminde otomatik olarak pasif hale gelir.
Kimlik İmha Komisyonu; Personel Daire Başkanlığı ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bir başkan ve 3 üyeden oluşur.
(2) Emekli olan personeller için kişinin talebi söz konusu olduğunda Personel Daire Başkanlığı’nca 5’inci maddede yer alan Emekli Kart türünde kart basımı yapılır ve kişiye verilir.
TALEP EDİLEN KİMLİK KARTI TÜRÜ
Akademik Personel Akademik Geçici Personel
İdari Personel
Sözleşmeli Personel Emekli
Aile
T.C. KİMLİK NOSU
ADI SOYADI
UNVANI
KURUM SİCİL NO
KADRO BİRİMİ
GÖREV YAPTIĞI BİRİM
PERSONELE YAKINLIĞI
Anne
Baba
Eş
Çocuk
TALEP NEDENİ
Yeni
Kayıp / Çalıntı Hasarlı / Yıpranmış Unvan Değişikliği
UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ İSE ÖNCEKİ UNVANI
KAYIP/ÇALINTI/GASP İSE YER ve TARİH
Tarih : …. / .… /…….
BANKA DEKONT NOSU ve TARİHİ
No: Tarih : .… / …. /…….
Yukarıda yazılı olan bilgilere göre yeni kimlik kartımın basılarak tarafıma verilmesini arz ederim.
Tarih
Adı - Soyadı
İmza
Not : Yeni Kimlik kartı talebinde bulunan personel bu form ve kayıp/çalıntı/hasarlı/yıpranmış durumlarında ücret yatırdığına dair banka dekontu ile birlikte görev yaptığı birime müracaat edecektir.
ÖĞRENCİ NO
ADI
SOYADI
BİRİMİ
BÖLÜMÜ
SINIFI
KİMLİK KARTININ DURUMU
KAYIP ÇALINTI YIPRANMIŞ HASARLI
KAYBOLDUĞU YER VE TARİH
Tarih : .… /…. /…….
YENİ KİMLİK KARTI İÇİN YATIRILAN BEDELE İLİŞKİN
BANKA DEKONT NOSU VE TARİHİ
N
o: Tarih : .… /…. /…….
Yukarıda yazılı olan bilgilere göre yeni öğrenci kimlik kartımın basılarak tarafıma verilmesini arz ederim.
Not: Yeni Kimlik kartı talebinde bulunan öğrenci bu form ve kayıp/çalıntı/gasp/hasarlı durumlarında ücret yatırdığına dair banka dekontu ile birlikte öğrenim gördüğü Öğrenci İşleri Bürosuna müracaat edecektir.
KİMLİK KARTI TÜRÜ
Akademik Personel
Akademik Geçici Personel İdari Personel
Sözleşmeli Personel
Adıma düzenlenen ve yukarıdaki bilgileri içeren kimlik kartımda hiçbir para bakiyesi bulunmadığını ve hak iddia etmeyeceğimi beyan ediyor kimlik kartımı Üniversiteden ilişik kesmem sebebiyle ekte iade ediyorum.
TESLİM EDEN TESLİM ALAN
Adı – Soyadı (Personel Daire Başkanlığı)
İmza Adı - Soyadı
(Bu form kurum dışı naklen veya geçici görevlendirmeler ve istifaen ayrılmalarda kullanılır. )
Kimlik kartları toplam on iki farklı tip ve renkte (Akademik Personel, Akademik Geçici, İdari Personel, Sözleşmeli Personel, Öğrenci, Öğrenci Geçici, Mezun, Ziyaretçi, Emekli, Onursal, Aile/Yakın ve Yüklenici Firma Personeli Kartı olmak üzere) hazırlanmıştır.
Kimlik kartları Mifare Classic 820 mikron kalınlığında 1K ISO 14443/A, ISO 9001-2008 ve TSE 7810 standardındadır. Çalışma frekansı 13.56 MHz olmalıdır.
Kimlik kartının ön yüzleri Personel Daire Başkanlığı ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca kişiselleştirilebilir olup, ön yüzünde; kişisel bilgiler, arka yüzünde ise Üniversiteye ait bilgiler ve yalnızca Öğrenci Kartlarında öğretim gördüğü yıla göre bandrol alanları yer alır.
Kimlik kartları, üzerinde güvenlik unsurlarını içeren, bilgi saklamayı ve bilgiye güvenli erişimi destekleyen 32 bit tekil bir tanımlayıcıya (4 Byte Unique ID) benzersiz bir ID numarasına sahip temassız bir yongaya sahiptir.
Kimlik kartı yüzeyine termal transfer yöntemi ile kişiselleştirme işlemi yapıldıktan sonra kinegram ile kaplanarak koruyucu folyo ile lamine edilir.
Kimlik kartı, mekanik esnekliğe sahip, bükme yoluyla kırılmaya dayanıklı deformasyonu, ISO/IEC 7810’da belirtilen değerlerdedir.
Kimlik kartı yüksek kalite 100% PVC malzemeden üretilmiş olup, delaminasyon mukavemeti, ISO/IEC 7810 standardında belirtilen değerden daha yüksek, ISO 7810 standardında(>4 Newton/cm) olarak belirlenen delaminasyon, TCKK’da (>7 Newton/cm)’dir.
Kimlik kartı gövdesi, termal transfer yolu ile kişiselleştirme ve Kinegram folyo kaplama süreçlerine uyumlu ve kimyasal maddelere dayanıklıdır.
Kimlik kartı asıl rengini (minimum 3 yıl) koruyabilmektedir.
Kimlik Kartı MIFARE desteğinde temassız yonga ihtiva etmekte olup, kimlik kartı yongası 1 K hafızaya sahiptir.
Kimlik kartına baskısı yapılacak resim, kişisel ve memuriyet bilgileri kimlik baskı makineleri aracılığı ile yapılır. Bu nedenle kimlik kartında kullanılacak fotoğrafın, kimlik baskı makinesine uygun olabilmesi için; 800 x 600 çözünürlükte, 300 dpi görüntü kalitesinde, yansıma, gölge, parlama bulunmayan, fonu beyaz, gölgesiz, desensiz ve rötuşsuz olmalıdır.
Fotoğraf, kişinin bedeni ve baş kısmı sağa – sola dönük durmayan, yüz hatları net ve belirgin olacak şekilde cepheden çekilmiş olmalıdır.
Çekilen fotoğraf dijital ortamda personelin T.C.Kimlik Numarası dosya adı ve dosya uzantısı (JPEG) olacak şekilde kayıt edilmelidir.
Fotoğraflar Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin hükümlerine uygun olmak zorundadır.
bu içerik toplamda 98 kez görüntülenmiştir